Setter fyr på tikkende veidiskusjon

Stengning av Solaveien påklaget til Fylkesmannen

TIKKENDE BOMBE: Solaveien skal stenges fordi bomstasjonen kommer i oktober. FAU ved Stangeland skole setter nå fyr på debatten som trolig kommer til å bli heftig etter hvert som følgene av stengningen merkes i hverdagen. FAU ønsker større sikkerhet for elevene og påpeker i sin klage til Fylkesmannen det de mener er flere brudd på forvaltningsloven. Foto: Frode Olsen

FAU ved Stangeland skole har klaget til Fylkesmannen vedrørende stengning av Solaveien. Folk i områdene rundt Trones og foreldre frykter det verste i oktober, og mener manglende konsekvensanalyser er brudd på forvaltningsloven.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2018 kl 10:34

Debatten rundt det faktum at Solaveien skal stenges i oktober, har allerede ført til store politiske diskusjoner. FAU ved Stangeland har sammen med mange naboer i lang tid klaget over det de mener er manglende konsekvens- og vurderingsanalyse. Saken og klagene har vært til behandling i Utvalget for byutvikling og bystyret, men var sjanseløse i kampen mot den nye bomringen. Samtlige klager ble forkastet.

Les også: Høyre forventer kaos når Solaveien stenges

Saken er todelt. Innbyggerne klager over det de mener blir en endring i trafikkmønsteret. Når Solaveien stenges, vil trafikken føres inn og opp veier som naboene mener ikke rustet for belasting. Folk i nabolaget forventer problemer i Postveien, Sleireveien, Syrinveien, Heggreveien og ved Trones skole.

– På grunn av svært trangt gatesnitt, ensidig underdimensjonert fortau kombinert med uheldig kurvatur og bratt stigning, oppstår det ofte farlige situasjoner i Postbakken. To busser kan ikke møte hverandre uten å bruke fortauet. Det er glatt om vinteren og bussene mister kontrollen. At Postveien skal bli ytterligere belastet med 1000 kjøretøy per døg når Solaveien stenges, vil forsterke problemet for myke trafikanter. Det vil gi økt miljøbelastning for beboerne som sliter med støy og svevestøv i dag, sier beboerne.

Tenner lunta

FAU ved Stangeland skole setter nå fyr på det som kan betegnes som en tikkende veibombe. I klagen til Fylkesmannen påpeker de brudd på forvaltningsloven som følge av manglende konsekvensanalyser.

– Vi har hatt et ønske om et samarbeid med kommunen for å sikre en god gjennomføring av stengingen av Solaveien, men ingen av våre forslag for å sikre de myke trafikantene er tatt med i vurderingen. Stegning medfører at andre fotoverganger blir belastet. Vi ønsker sikring i form av forhøyede gangfelt, lave lyktestolper med kraftig belysning og all stans forbudt inn mot skolegården. Kommunen har heller ikke vurdert hensynet til at utrykningskjøretøy må endre sine rutiner, skriver FAU i sin klage til Fylkesmannen.

FAU-medlem Merete Fagernes-Turpin er bestemt på at kommunens behandling av både saken og klagene er klare brudd på forvaltningsloven.

– Vi klager på selve vedtaket, og mener det bryter med forvaltningsloven. At klagene fra oss og naboene ikke tas til følge uten begrunnelse, er også er brudd på forvaltningsloven. Manglende konsekvensanalyse for stegningen av Solaveien er et ytterligere brudd, sier Fagernes-Turpin.

Nye faktorer

Klagen Fylkesmannen nå skal behandle inneholder momenter som er kommet i lyset som følge av trasévalget kommunen har foretatt når det kommer til anleggsvei inn til nytt stadion.

– Ved stengning av Solaveien foreslår kommunen selv at folk skal benytte Postveien og Sleireveien for å komme til stadion. Selv velger de Solaveien som anleggsvei, strikk i strid med egne anbefalinger. Vi stiller oss derfor undrene til manglende konsekvensanalyse for Postveien og Sleireveien. En annen ting er at sykkelstamveien også skal bygges langs Solaveien, påpekes i klagen.

(Artikkelen fortsetter under artikkelen)

NYE RUNDER: Utvalget for byutvikling har behandlet og avgjort saken, men nå sendes klager til Fylkesmannen i Rogaland. Foto: Frode Olsen

FAU ved Stangeland skole sitter også på kommunens egen risikovurdering fra 2009 vedrørende veien forbi Stangeland skole. Den konkluderer med at Solaveien burde stenges i skoletiden fordi tilstanden må anses som brudd på opplæringsloven.

– Til tross for at veien ble betegnet som er brudd på opplæringsloven, ble den aldri stengt. Når stenges veien på grunn av bomringen, og ikke av hensyn til elevenes sikkerhet, noe manglende vilje til konsekvensanalyser og tilstrekkelige avbøtende tiltak vitner om, sier Fagernes-Turpin.

Leder i Utvalget for byutvikling, Inger-Lise Erga (Frp), forteller hvordan denne klagen vil bli behandlet.

– Vi blir orientert om at en klagesak er sendt til Fylkesmannen. Når klagen har vært gjennom behandling så finnes det to alternativer. Enten er Fylkesmannen tilfreds med kommunens vedtak, og da kommer saken tilbake til oss som en orienteringssak. Dersom Fylkesmannen har innsigelser og mener at deler av klagen er berettiget, vil saken gå tilbake til kommunens administrasjon slik at de eventuelle feilene blir rettet opp. Deretter blir saken igjen behandlet i Utvalget for byutvikling, sier Erga.

Tidsaspektet i prosessen er avhengig av hvor lang tid Fylkesmannen bruker på sin vurdering.

– Vårt utvalg har møte om få dager. Så fort skjer ikke ting. Jeg tror også det skal holde hardt med tanke på neste møte tidlig i juni. Jeg vil anta, uten å være skråsikker, at saken kommer tilbake fra Fylkesmannen med konklusjon like etter sommerferien, sier Erga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...