SHK imponerer tidligere landslagsprofil

IMPONERT: Vegard Samdahl, med 86 landskamper for Norge, spilte to sesonger i Sandnes HK. Han er imponert over hva hans tidligere klubb har prestert så langt i Eliteserien. Foto: Ole Aarre

Før han la opp en imponerende karriere, var Vegard Samdahl med på å etablere Sandnes HK i norsk topphåndball. Søndag skal han se gamleklubben i aksjon for første gang denne sesongen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Tidligere Sandnes HK-spiller Vegard Samdahl spilte en svært sentral rolle da klubben begynte ferden mot norsk topphåndball i 2013. På det tidspunktet spilte Sandnes i HK i 2. divisjon, men med rutinerte karer som Samdahl, Joar Gjerde, Morten Ørevik og Ole-André Lerang på laget, ble det suverent opprykk til førstedivisjon med 19 seiere og bare ett tap.

Mannen med 86 landskamper for Norge spilte to sesonger i Sandnes HK før han flyttet hjem til Heimdal i Sør-Trøndelag i 2014. I fjor trente han Charlottenlund til en suveren førsteplass og opprykk til førstedivisjon, men i år har han mer enn nok med å følge opp sine to sønner på trening og kamp. Selv om han ikke er involvert selv, følger han Kolstad sine kamper så sant han har tid.

– Jeg har sett noen kamper med Kolstad denne sesongen, og det har vært litt blandede prestasjoner. Men akkurat i det siste virker det som de har begynt å finne ut av ting, vurderer Samdahl.

Holder Kolstad som favoritt

Hans tidligere klubb Sandnes har han ikke sett spille denne sesongen, men 39-åringen har fått med seg at Sandnes er ett av overraskelseslagene i årets eliteserie.

– Resultatene deres så langt er imponerende. Jeg trodde de kom til Eliteserien med en tynn tropp og hadde ikke forventet at de skulle gjøre det så bra i debutsesongen, innrømmer Samdahl.

Han er rask med å påpeke at det fortsatt er tidlig i sesongen og at mye fortsatt kan endre seg, selv om det ser lyst ut med sandnesøyne akkurat nå. Før søndagens kamp mellom Sandnes og Kolstad i Sandneshallen, hvor han selv spilte et titals kamper, holder han Kolstad som favoritt – til tross for at Sandnes ligger over dem på tabellen og har hjemmebanefordel.

– Jeg tror Kolstad kommer til å plukke mer poeng fremover enn de har gjort hittil. De har skrudd opp ambisjonsnivået og hadde ambisjoner om å ta medalje før sesongen. Personlig mener jeg de ikke har et så godt lag, men de har vist i det siste at det er i ferd med å løsne for dem.

Etter en tøff start på sesongen står Kolstad nå med tre strake seiere; to i serien og én i cupen. Sist overrasket de stort ved å slå gullkandidat Drammen.

– Kan definere sesongen

Sandnes kommer fra et 18-målstap mot gullfavoritt Elverum. En seier mot Kolstad kan bety enormt mye for resten av sesongen og lagets muligheter for å berge plassen – eller til og med nå en sluttspillplass.

– Selv om vi tapte stort mot Elverum, så er det ikke snakk om at lufta er i ferd med å gå ut av spillerne etter en god seriestart. Personlig fikk jeg bare mer luft, for å si det sånn. Det var utrolig inspirerende å se hvordan Elverum er som klubb og lag, både på og utenfor banen, sier Sedjak, som ser på Kolstad-kampen som en nøkkelkamp for resten av sesongen.

– Dette er en kjempeviktig kamp for oss, som kan definere litt hvor vi kommer til å havne til slutt. Med seier mot Kolstad vil vi bevise at det ikke er tilfeldig at vi har hatt en god start, men at vi blir et lag å regne med denne sesongen, mener Sandnes HK-trener Dalibor Sedjak.

Selv om Kolstad ser på seg selv som medaljekandidater og kommer fra en kruttsterk seier mot Drammen sist, mener Sedjak at Kolstad på hjemmebane er en kamp hans menn har gode sjanser til å vinne.

– Kolstad både kan og bør vi slå på hjemmebane, spesielt om vi skal ha noen mulighet til å nå målet om en sluttspillplass. Jeg har stor tro på seier, sier Sedjak.

Jakter revansj

Sandnes tapte mot Kolstad i cupen nylig. Etter å ha ledet med fem mål litt uti andre omgang, raknet det på slutten. Men siden den gang har Sandnes vunnet halvparten av kampene i Eliteserien.

Men imponerende seiere til tross, Sedjak mener laget fortsatt har mye å gå på.

– Vi har en god del å gå på, ingen tvil om det. I hjemmeseieren mot Falk, hvor vi ledet med elleve mål på det meste, så leverte vi heller ikke opp mot vårt beste. Vi prøver fortsatt å knekke koden for å bli enda mer stabile gjennom hele kamper.

– Er det først og fremst offensivt dere jobber med å bli bedre?

– Nei, vi dyrker fortsatt forsvarsspillet, så tar vi angrepet litt etter litt. Å tenke for mye angrep har jeg vært med på før, og da forsvinner aggressiviteten. Glemmer vi forsvaret, så går alt til helvete.

– Imponert om de klarer det

Vegard Samdahl kommer til å følge kampen på handballtv.com. Selv om han holder Kolstad som favoritter, blir han ikke overrasket om hans tidligere klubb i lyseblått tar en ny topoenger.

– Sandnes vil alltid ha den fordelen at lag undervurder dem. De må bare tenke på seg selv og ha 100 prosent innsats hele tiden, så kan de ta poeng i mange kamper, mener han.

Samdahl mener også at Sandnes er et godt bevis på at nivåforskjellen på førstedivisjon og Eliteserien ikke så stor som mange vil ha det til.

– Det er ikke så stor forskjell som mange vil ha det til. De beste, som Elverum, går sjelden på blemmer. Men det er mange lag som er jevne kvalitetsmessig, der det er små marginer som avgjør.

– Hva tror du om Sandnes HK sine sjanser for å overleve i debutsesongen i Eliteserien?

– Det er vanskelig for meg å mene noe om det, men det vil være en veldig bra prestasjon om de klarer det. Det som avgjør mye er psykologien i det, og om man klarer å unngå skader. Men er man sterk mellom ørene, og uredd, så kan alt skje. Jeg tror ikke de skal tenke så mye på resultater og hvem de møter, men bare jobbe knallhardt for hvert poeng. Det er alltid noen som blir undervurdert som gjør det bedre enn forventet, sier Samdahl.

Tabell Eliteserien

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...