Sigrid (92) fikk brannvesenet på døra

BESØK: 92 år gamle Sigrid Larsen Skaar fikk tirsdag storstilt besøk fra brannvesenet som sørget for at hun nå kan føle seg enda tryggere hjemme. Fra venstre: Sigrid Larsen Skaar, sønn Olav Larsen Skaar, brannkonstabel Cato Førland og branninspektør Rønnaug Holterman. Foto: Trond Eirik Olsen

I fjor var det 94 komfyrbranner i Rogaland. Det trenger ikke Sigrid Larsen Skaar å bekymre seg for.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BRANN: Komfyrbranner har lenge vært den største enkeltårsaken til dødsbranner i Norge. Bare i fjor rykket brannvesenet ut til 3344 boligbranner og av disse var 1516 brann eller branntilløp på komfyrer. 94 av disse var i Rogaland og av disse var 17 i Sandnes.

Nå ønsker brannvesenet å stoppe den negative utviklingen og det fremste våpenet er en liten innretning kalt komfyrvakt. Denne fungerer ved at en optisk varmesensor registrer temperaturen. Blir denne for høy vil strømmen til komfyren kobles av.

– Alle boliger burde ha komfyrvakt, men det er kanskje ekstra viktig for eldre og andre risikobrukere. Det vil være med på å minke tallet på denne type branner betraktelig og redde mange liv. Nye boliger har krav om komfyrvakt, men det er ennå altfor mange eldre boliger som er uten, sier branninspektør Rønnaug Holterman.

– God sikkerhet

Onsdag ble den årlige komfyrvaktkampanjen arrangert over hele landet og en av flere som da fikk besøk av brannvesenet var Sigrid Larsen Skaar (92). Branninspektør Rønnaug Holterman og brannkonstabel Cato Førland hadde med seg en komfyrvakt i kofferten som de raskt monterte på plass i den trivelige leiligheten.

– Jeg hører litt tungt og er ikke like sprek som tidligere, men klarer meg godt alene. Likevel er det fint og betryggende å ha alarmer og sikkerhet på plass. Jeg blir jo eldre med årene jeg også, sier hun og smiler.

– Mor er svært nøye med å slå av ting når hun er ferdig, men det er likevel betryggende for oss pårørende å få tiltak som kan bedre sikkerheten ytterligere. Mor lager ikke så mye mat selv, men komfyren er jo i bruk og da er det greit å vite at det er sikkert. Selv om mor er i god form i dag er hun i en høy alder og man vet ikke så mye om hva morgendagen bringer, sier sønnen Olav Sigve Larsen som var med da brannvesenet monterte komfyrvakten.

Oppsøker eldre

Brannvesenet har gående et pilotprosjekt i Sandnes der man besøker alle over 75 år for å sjekke forholdene og gi anbefalinger om eventuelle tiltak som kan bedre brannsikkerheten. Det var under et slikt besøk at man anbefalte at Sigrid Larsen Skaar skulle få montert komfyrvakt.

– Komfyrvakten kan installeres på alle elektriske komfyrer, og for grupper som eldre finnes det fler muligheter for å få installert innretningen uten at det trenger å koste så mye. Noen vil også ha rett til å låne komfyrvakt hos hjelpemiddelsentralen, sier Cato Førland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...