Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Siste reis for steintøyskuta M/K «Marja»

HISTORIE: Steintøy-skuta M/K «Marja» ligg og dyppar ved Hanabryggene. Tor Magnus Simonsen har vore på mange turar med skuta i oppveksten. Foto: Borghild Gudmestad

Sandnes si siste steintøy-skute, M/K «Marja», kan snart ha nådd botnen i Gandsfjorden. Tor Magnus Simonsen var som tenåring med på fleire turar langs norskekysten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Steintøy-skuta M/K «Marja» ligg sør for Hanabryggene. Nå ligg ho og tippar og tar inn vatn. Tor Magnus Simonsen er sikker på at skuta har sett sine siste dagar, men er spent på kven som vil ta ansvaret med å skrota skuta som har hatt mange turar langs norskekysten.

Frå stova si i leiligheita si ved Gandsfjorden kan han nesten sjå bort til skuta som ligg og dyppar. Når skuta forsvinn fer også ein viktig del av Sandnes si potterihistorie.

Tippoldefar

Tor Magnus Simonsen har vakse opp med potteria, og har vore på fleire turar med båten langs norskekysten som ungdom. Tippoldefaren hans starta Sandnes Potteri ved Norestraen, sidan gjekk det i potteri i familien fram til femteleddet Tor Magnus Simonsen.

– Farfar hadde 20 skip som gjekk langs norskekysten, fortel Simonsen.

M/K Marja blei kjøpt i 1949.

Vidare:
– Skuta har frakta syltetøykrukker, fat, blomepotter og keramikk frå potteria i Sandnes. På det meste var det over 20 fartøy som var knytt til potteri-industrien i Sandnes.

– Er det trist at skuta nå vil forsvinna?

– Klart, det er jo ikkje kjekt, men gamle skuter forsvinn. Det går ikkje an å redda denne skuta nå.

Far til Tor Magnus Simonsen, Einar M. Simonsen, åtte Hana og Holmens potterier, og saman med Kornelius Simonsen kjøpte dei denne båten i 1949. M/K «Marja» blei selt rundt 1965 og gjekk i mange år i diverse fraktefart.

Magiske turar

Simonsen hugsar godt fyrste turen han var med på:

– Det var magisk. Eg var vel rundt 15 år og jobba som mannskap. Me for frå stad til stad, inn på alle kaiar. Det var krambuer, og mykje liv og røre. Slikt liv finst ikkje på bryggene i dag.

Kjøpmenn kom inn på båten og såg seg ut kva dei ville kjøpa av varer. Simonsen si oppgåve var også å lasta varene i ei båre og kjøra dei på land og til kjøpmennene.

– Eksotisk

Det var spennande reiser.

– Det var jo eksotisk med dei ulike dialektane i Norge. Då eg kom til Sunnmøre var det ikkje så enkelt å forstå kva dei sa, fortel han.

Tenåringen var med på mange turar, også til Nord-Norge, der han delte rom med kokken under dekk.

Far til Simonsen var borte 3-4 månader i året med sal av steintøy. Då var det andre som drifta potteriet heime. Bedrifta produserte ikkje berre ulikt steintøy, men også blåleire for diverse keramikarar i byen. Keramikarane laga igjen produkt som Simonsen selde på turane sine.

– Etter at far min selde skuta har ho blitt brukt til ulikt, blant anna diverse fraktefrakt. Men dei siste åra ho lege her, seier Simonsen.

Bøker

Simonsen har gitt ut eit par bøker om Sandnes si keramikkhistorie, «Lyd i leire» og «Norestraen i smil og tårer». Det er ikkje tilfeldig at han bur ved sjøen, oppveksten med seglskutfarten har blitt ein del av han. Han har laga fleire modellbåtar i tre, og ein av dei er M/K Marja.

Den «ekte» skuta har lege lenge ved Hanabryggene, nå er Simonsen spent på lagnaden vidare.
Eigaren av brygga der båten ligg seier at båten skal hevast, men ønskjer ikkje å uttala seg til Sandnesposten.

Hamnesjef Thor Thingbø ved Sandnes Havn er klar på at det er den som eig båten som har ansvar for å heva han.

– Viss båten då søkk er det eigar sitt ansvar for eventuell forureining, seier Thingbø.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...