Sjekk vårens fargefest i arboretet

DUETRE: Ett av bladene på duetreet som nå står i blomst en kort periode. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Jøran Oseland forteller om en helt spesiell blomstring 
i Rogaland Arboret som i disse dager bader i farger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Det er ikke hvert år dette treet blomstrer. Derfor er dette en stor begivenhet, sier Jøran Oseland som jobber som teknisk ansvarlig ved Rogaland Arboret og viser stolt fram duetreet, også kjent som lommetørkletreet.

Hvorfor treet blant enkelte kalles lommetørkletreet er lett å skjønne.

De store, hvite blomstene blafrer som lommetørkler i vinden. Nå har flere blomster sprunget ut på treet, og det ser på mange måter ut som hundrevis av lommetørkler vinker til forbipasserende.

– Det er helt fantastisk. Forrige gang treet blomstret, var det mange som stoppet opp for å kikke på det. Mange som hadde hørt om treet ringte til arboreet og lurte på hvordan de måtte gå for å se treet, forteller Oseland.

Fra kina

Duetreets egentlige navn er «Davidia involucrata» og stammer fra Kina. Treet blomstrer bare en kort periode, som oftest i slutten av mai. Et duetre kan bli rundt 20 meter høyt,

Den franske misjonæren Armand David var den første europeeren som merket seg duetreet i 1869. Treet ble beskrevet som eneste art i en helt ny slekt og fikk navnet Davidia til ære for finneren. David var en ivrig naturhistoriker. I tillegg til duetreet beskrev han mange nye rhododendron og primulaarter i Kina. Han var også den første som beskrev den verdenskjente pandaen.

Duetreet ankom Europa som prydtre i 1904.

Rhododendron

Et besøk til Rogaland Arboret kan anbefales av langt flere årsaker enn blomstringen av duetreet.

– Månedsskiftet mai/juni er nok det mest frodige tidspunktet her i arboretet, forteller Oseland som har nær 30 år bak seg som ansatt.

Særlig rhododendron, vårens kanskje vakreste plante, byr for tiden på et flott fargespekter i arboretet.

I Rogaland Arboret kan du stifte bekjentskap til over 140 forskjellige ulike slag.

– KVAKK: Donald trives også godt i Rogaland Arboret. Foto: Andreas Dirdal Kydland


RHODODENDRON: Månedsskiftet mai/juni er blant vårens og sommerens aller fineste perioder. Foto: Andreas Dirdal Kydland


FARGERIKT: Det er mange farger å se i rhododendronområdet. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...