Skal bygge fabrikk på Foss-Eikeland

SATSER STORT: Gründer Sjur Svaboe (74) har ingen planer om trappe ned. Nå er han i full gang med et nytt biteknologieventyr der målet er å produsere syntetiske antocyan-molekyler til et voksende internasjonalt marked. Foto: Trond Eirik Olsen

Etter å ha solgt selskapet Medpalett for nærmere 700 millioner kroner, er Sjur Svaboe (74) i gang igjen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2017 kl 06:05

NÆRING: – Jeg kunne godt ha trukket meg tilbake og brukt tiden på å spille golf og drikke rødvin, men det ligger ikke helt for meg. Jeg ønsker å kunne bidra til videre utvikling, og bare det at vi i Sandnes kan være ledende innenfor produksjon av produkter i området mellom mat og medisin er helt fantastisk, sier Svaboe.

Rekordår

For litt over et år siden solgte Biolink Group-lederen bioteknologieventyret Medpalett, som står bak de antioksidantrike Medox-kapslene, til det tyske farmasøyselskapet Evonik. Prislappen skal ha vært på nærmere 700 millioner kroner. For Biolink endte det opp med at selskapet i fjor fikk et rekordresultat på 466 millioner kroner før skatt. Det ble også delt ut et utbytte til aksjonærene på 400 millioner kroner.

For Biolink var kontantbeholdningen i fjor på godt over 100 millioner kroner og disse midlene skal nå settes inn i utvikling av datterselskaper og ny teknologi. Et av datterselskapene som nå står foran en større utvikling er Polyphenois AS. Dette selskapet fremstiller i dag naturlige enkelt-antocynmolekyler og andre naturlige substanser til medisinsk forskning. Over 600 universiteter, universitetssykehus og farmasiselskaper verden rundt har kjøpt naturlige antocyaner herfra. Nå skal dette utvikles videre, da med målsetting om å syntetisere antocyaner og kunne tilby disse til bare en milliontedel av prisen for tilsvarende kostbare naturlige antocyaner.

Ny fabrikk

I følge Svaboe har Biloink gjennom selskapet Biosynth jobbet med prosjektet i flere år og det er også hentet inn eksperthjelp fra et sveitsisk selskap. De syntetiske antocyan-molekylene som er utviklet skal være fullstendig like de naturlige molekylene.

– Teknologien er på plass og i løpet av året vil vi forhåpentligvis også få på plass en høyteknologisk biokjemisk fabrikk på Foss Eiekeland. Tomten er klar og vi vil nå sende en formell byggesøknad til kommunen, sier han og fortsetter:

– Vi snakker om en prosessfabrikk på rundt 1000 kvadratmeter, som vil bli totalt datastyrt og få en helgrønn nullutslipps profil. Den vil i størst mulig grad bli drevet ved hjelp av egen fornybar energi. Så snart fabrikken står klar er planen å fremstille flere millioner ganger de mengdene av enkelt-antocyanmolekyler som det i dag er mulig å fremstille fra naturen. Det blir en krevende prosess, men vi føler oss sikker på at dette skal gå bra.

Godt dokumentert

I følge Svaboe er det en rekke forskningsresultater som viser oppsiktsvekkende helsefremmende resultater av antocyanmolekyler.

– Det er godt dokumentert at antocynmolekyer virker forebyggende og har en god effekt på sykdommer som eksempelvis kreft og demens, men problemet har vært å framstille disse på en økonomisk gangbar måte. Det er det vi nå har muligheten til å gjøre, sier han og fortsetter:

– Så framt de godkjennes av myndighetene vil de syntetiske antocyanene kunne anvendes på en rekke felt innenfor ernæring og medisin eller Life Science som det kalles. Det gjelder både som medisin, mattilskudd, salver, tilskudd til dyrefór eller tilskudd til fiskoppdrett. Bruskområdene er i det hele tatt enorme.

Starten på større utvikling

Svaboe mener at mulighetene innenfor bioteknologi i dag er større enn noen gang. Han tror også at man bare har sett starten på en større utvikling.

– Dette er et marked som er større enn oljenæringen og at vi i Sandnes er blant de fremste aktørene er verdt å ta med seg. Alt har ikke vært helgrått i Rogaland de siste årene, det tror jeg vi er et godt eksempel på. sier Svaboe og fortsetter:

– Hovedårsaken til at Life Science er en av de største voksende næringene på verdensbasis er eldrebølgen. Flere blir eldre, bare i Norge er det i dag fem ganger flere mennesker over 67 år enn det tilfellet var for seksti år siden. Eldrebølgen bare vokser. Det gir utfordringer i forhold til god helse og forebygging, medisin er dyrt å utvikle og det kan ikke løse alle utfordringene. Her er Life of Science blitt en stadig viktigere kilde.

Svaboe viser i denne sammenheng til at tre større internasjonale farmasiselskaper var interessert i å kjøpe Medpalet til en halv milliard kroner.

– Det sier litt om størrelsen på dette markedet. Et annet interessant moment er også at et større selskap som Nestle i dag bruker et hundretalls millioner kroner på Life of Science. Dette er ikke tilfeldig, sier han.

– Du bruker Medox selv?

– Ja, selvfølgelig. Jeg bruker det daglig og det er nok også en av grunnene til at jeg fremdeles er i såpass god form som jeg er. Jeg føler det jeg gjør er viktig og det er for tidlig å gi seg nå, sier han og ler før han fortsetter:

– Føler jeg behov for å slappe av tar jeg helst turen til Ryfylke, det holder i massevis for meg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...