Skal gjøre dagene lettere for demente og pårørende

NY STILLING: 
Synnøve Salte er den første demenskoordinatoren i Sandnes kommune. Foto: Trond Eirik Olsen

Synnøve Salte blir den første demenskoordinatoren i Sandnes kommune. Førsteønsket hennes er å få en uformell møteplass for både demente og pårørende.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 10:01

– Hva går jobben som demenskoordinator ut på?

– Jeg håper å få kontakt med de som blir rammet av demens, og at jeg kan være med å hjelpe dem gjennom de forskjellige fasene av sykdommen. Jeg skal også være til støtte for familien til den som blir rammet. Oppgaven min blir også å koordinere det såkalte Hukommelsesteamet i kommunen. Det er viktig å få en diagnose hvis en sliter med hukommelsen. Det finnes ikke medisiner som kan kurere demens, men noen vil kunne få hjelp av medisiner for å hemme utviklingen.

– Hva betyr det for kommunen å ha en demenskoordinator?

– Det betyr mye. Kommunen har nå fått en person som kan kontaktes av personer med demens og deres pårørende.

– Hva er din bakgrunn?

– Jeg er sykepleier og har jobbet 25 år i Sandnes kommune før jeg i 2008 begynte å jobbe på Alderspsykiatrisk sengepost på SUS. Nå kommer jeg fra Klepp kommune hvor jeg har vært fagutviklingssykepleier ved en skjermet avdeling. Her var jeg også med i det såkalte Hukommelsesteamet en periode.

– Er demente en glemt gruppe i Helse-Norge?

– Det er heldigvis blitt mer oppmerksomhet på demens de senere år, særlig etter at det for noen år siden var en TV-aksjon rundt temaet. De siste åra med egne demensplaner har også gitt tydelige føringer til kommunene om hvordan personer med demens skal følges opp.

– Er det mange tabuer rundt sykdommen?

– Ja, dessverre er det nok det. Det som er viktig å huske er at demens er en diagnose. Ettersom årene kommer får vi gjerne noen diagnoser alle, men vi er fortsatt den samme personen. Det som kan være spesielt med demens er jo at sykdommen etter hvert kan endre oss, men det er viktig å holde fast på at en person som har fått demens fortsatt er en ektefelle, far/mor, en arbeidskollega eller venn. Jeg vil også oppfordre alle til å fortsette vennskap og kontakt selv om noen i omgangskretsen skulle bli rammet av demens.

– Blir pårørende til demente godt nok ivaretatt i dag?

– Mange pårørende opplever det nok ikke slik. Jeg håper derfor at jeg kan være en støtte til både pårørende og personen med demens. Sandnes kommune har i dag flere flotte dagsenter, men jeg vet at mange savner en møteplass tidligere i forløpet. Det ville vært til god hjelp for flere.

­– Har du noen favorittplass i Sandnes?

– Turområdet på Gramstad. Her er det mange flotte toppturer.

– Hva er det beste med Sandnes?

– Jeg må skryte av Sandnes kommune. Kommunen har vært en ryddig arbeidsgiver der jeg har fått mange utfordringer i løpet av mine 25 år her. Samtidig er jeg glad i naturen, den er vekslende og her finnes mange flotte turområder.

– Hvis du fikk være ordfører for en dag i Sandnes, hva ville du gjort?

– Fått på plass en uformell møteplass for personer med demens og deres pårørende.

– Hva gjør du helst når du har fri og skal slappe av?

– Strendene i Klepp er et godt rekreasjonsområde for meg. Dessuten er jeg så heldig at jeg har en stor familie som jeg ofte treffer. Det er en stor rikdom å få være datter, søster, kone, mor og bestemor. I tillegg liker vi godt å invitere venner hjem.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...