Skippergata: – Bussveien kan ikke rasere en bydel

– HANA HAR LIDD: Byantikvar Gro Persson mener det er ekstra viktig å ta vare på de kulturminnene som er igjen på Hana. – Bydelen er den som har mistet flest 
kulturminner gjennom årene, sier hun. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Byantikvar Gro Persson mener helt klart at boligene nederst i Skippergata ikke skal måtte vike for Bussveien.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2017 kl 16:15

Det var i tirsdagsutgaven av Sandnesposten at Magnus Aase, som i mange år har drevet Aase Støperi i Skippergata, uttalte at det er lite som taler for at boligene nederst i Skippergata trenger å vernes.

Bakgrunnen er den siste tids skriverier omkring mulige konsekvenser av Bussveien som skal anlegges fra sentrum til Vatnekrossen. Plassutfordringer gjør at det blir vanskelig å få plass til en fullverdig bussvei pluss biltrafikk og fasiliteter for gående og syklende gjennom nedre del av Skippergata.

I tillegg er boligene i den smaleste delen vernet.

– Ingen av husene det er snakk om er originale, men kraftig ombygget og modernisert gjennom årenes løp, uttalte Aase i tirsdagsutgaven av Sandnesposten og viste til et kart fra 1906. Den gangen fantes det ett hus i Bekkadalen, i dag kjent som Skippergata, tidligere Hanadalen.

Da ser jeg ikke grunnen for at de skal være vernet. Samme kart som viser ett hus i Skippergata, viser seks hus i Daleveien. Disse husene som var eldre enn hus i Skippergata ble revet på grunn av veiutvidelse, uten at ordet verneverdig ble brukt den gang uttalte Aase videre.

Hvem bestemmer?

Byantikvar Gro Persson er ikke enig med Aase.

– Hana er den bydelen i Sandnes med størst tap av kulturminner, faktisk over 40 prosent, mest på grunn av veiutvidelser. Nettopp derfor er det særlig viktig å ta vare på de kulturminnene som er igjen. Den omtalte husrekken har, til tross for enkelte detaljendringer og mindre påbygg, en veldig godt bevart småsalig historisk bystruktur, sier byantikvaren.

– Du er med andre ord ikke enig i påstanden om at husene er kraftig ombygget gjennom årenes løp?

– Endringene som er gjort er gjerne nyer typer vinduer og mindre påbygg. Mye er tiltak som lett kan tilbakeføres. Dersom tankegangen var at en vindusutskifting skulle være et argument for at noe ikke er et kulturminne, da hadde vi ikke hatt mange kulturminner igjen i Norge, mener byantikvaren.

– Skal det ikke være byens utforming som legger premissene for hvordan Bussveien skal utformes, og ikke motsatt? Veisjefen bør utfordres til å finne en løsning som både ivaretar kulturminneverdiene og bydelens behov for en hensiktsmessig trafikkavvikling, sier hun videre.

Hun opplyser videre at husene er karakteristiske for Sandnes og representative for boligutbyggingen til vanlige folk på starten av 1900-tallet.

– Husrekken ligger slik til at den er et lett gjenkjennelig, opplevelsesrikt element i bybildet.

Uaktuelt å stenge

Statens Vegvesen har tidligere uttalt til Aftenbladet at de jobber etter kommunedelplanen for Skippergata som ble vedtatt i 2015.

Denne legger opp til at gaten skal stenges for gjennomkjøring.

Dette har satt sinnene i kok blant flere i bydelen. En underskriftsaksjon mot stenging av gaten har nå fått over 3000 underskrifter. Flere mener at beboere, særlig i Aspervika- og Dale-området må kjøre en lang omvei via sentrum, Austråttbakken, Austrått, Vatnekrossen og så til Hana for å bruke tilbud i sin egen bydel.

I tirsdagsutgaven av Sandnesposten uttalte varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) at han mener det er fullt mulig å få plass til både bil og buss gjennom Skippergata slik forholdene er i dag.

– Men dersom vi skal sikre en god firefeltsvei med gang- og sykkelvei, så mener jeg vi må ta det som er nødvendig. Men det tror jeg ikke er nødvendig i dag, men det kan bli aktuelt på sikt når vi blir enda flere innbyggere, sier Borgli, som er klokkeklar på at det ikke er aktuelt for Frp å gå med på å stenge Skippergata fysisk for biltrafikk.

– Signalene fra mitt parti er at det aldri vil bli aktuelt å stenge skippergata fysisk for biltrafikk. Jeg håper Vegvesenet er løsningsorienterte når de skal jobbe med trafikkavvikling, legger han til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...