Slik feirer en ungdommelig 50-åring

Stor dag på Giske ungdomsskole

HOPP: Kristian Silli Nessa og Torr Large var blant elevene som fikk prøve seg på flere «gammeldagse» leker i skolegården på Giske ungdomsskole fredag. Mangeårig lærer Rigmor Arnøy i bakgrunnen. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Giske ungdomsskole fylte 50 år i fjor, men feiret først fredag. – Skolen går en svært spennende framtid i møte, sier rektor Trond Hoel.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2018 kl 20:07

I 1967 sto Giske ungdomsskole klar, og siden har tusenvis av elever gått sine ungdomsår ved skolen.

I 2017 kunne skolen feire at den var et halvt århundre gammel, men først fredag ble dagen markert med en annerledes skoledag.

– Vi prøver blant annet gamle, typiske skolegårdleker, sier Fredrik Holm fra 9. trinn ved skolen, som nettopp har hoppet paradis.

Like ved tester Torr Large og Kristian Silli Nessa hoppeferdighetene mens lærerne Rigmor Arnøy og Gertrud Lende svinger hoppetauet taktfast.

Litt lenger oppe i skolegården får en livlig gjeng fra 8. trinn teste både spenst- og balanseferdigheter gjennom paradis.

– Nei, der tråkket jeg over streken, sier Sofie Sirevåg Tysdal, og må dermed rykke ett felt tilbake med steinen som hadde kommet til tallet tre. Men det sto ikke på viljen, og sakte men sikkert kom elevene Ida Elvina Knudsen Vathne, Helle Steinsland, Iben Valen Rønli, Aasa Lie-Ersdal og Sofie Sirevåg Tysdal seg lenger og lenger fram over i paradis-feltene.

Annerledes skoledag

Elevene ved ungdomsskolen hadde en ordinær fredag fram til 09.30-tiden. Deretter ventet halvannen time med aktiviteter som typiske leker fra da skolen ble bygget i skolegården, sang i klasserommene og en quiz med spørsmål fra tiden da Giske sto ferdig bygget.

I ett av klasserommene sang klasse 9E med imponerende stor innlevelse med til sangene «Hjerteknuser» av Kaizers Orchestra og «Da klokka klang» av Margrethe Munthe, som sikkert hørtes gjennom flere etasjer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMLE, MEN GODE LEKER: Elias Førland trives nok best i 2018, men synes det var kjekt å prøve noen av lekene som regjerte i skolegården for noen tiår siden. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Senere på skoledagen ventet kake laget av foresatte til elever ved skolen, før en mer offisiell del med taler og gratulasjoner sto på programmet.

Endrer undervisningen

Rektor Trond Hoel er kjempefornøyd med det han beskriver som en flott markering av 50 år.

– Ett av høydepunktene var da samtlige 474 elever pluss lærere sang bursdagssang, «Da klokka klang» og «Hjerteknuser» i skolegården, sier rektoren, som sier at den nå 51 år gamle skolen går en spennende framtid i møte.

– Prognosene tilsier at vi skal bli over 500 elever fram mot 2021. Vi kunne nok tenkt oss noen flere grupperom, men vi klarer oss slik skolen er i dag.

– Hvordan vil du beskrive jubilanten, Giske ungdomsskole?

– Det er en 50-åring med planer for framtiden, sier rektoren og forteller at skolen i framtiden skal legge om undervisningen radikalt.

– Tidligere har elever som trenger spesialundervisning og språkopplæring blitt tatt ut av klasserommet. Det er ingen forskning som viser at det hjelper. Tvert imot. Fra og med høsten går vi over til en modell hvor alle elevene får tilbud i klasserommet. Vi øker lærertettheten, og alle skal være med i gjengen uten å bli tatt ut av klasserommet noen timer her og der, sier Hoel.

Økningen i lærertettheten kommer gjennom at lærertimene som i dag brukes til spesialundervisning legges inn i klasserommene.

– Dermed blir det ikke dyrere, men vi jobber smartere og får mer igjen, sier Hoel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STRIKK: Flere elever testet strikkferdighetene. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Endret

Opp gjennom historien har ungdomsskolen gjennomgått flere endringer.

I 2002 sto nytt påbygg med mediatek klart. I samme anledning ble skolen totalrehabilitert.

I 2016 ble en midlertidig brakke erstattet av et påbygg med flere klasserom.

KREVENDE: Sofie Sirevåg Tysdal testet paradis-ferdighetene, mens Ida Elvina Knudsen Vathne, Helle Steinsland, Iben Valen Rønli og Aasa Lie-Ersdal følger med. Foto: Andreas Dirdal Kydland


– DA KLOKKA KLANG: Klasse 9E sang så høyt at hele skolen trolig fikk ta del i sanggleden. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...