Slik skal Lauvvik bli en turistperle

SPA: På kollen nord for fergekaien foreslås det å bygge resort, spa og restaurant. Foto: Illustrasjon: Link Arkitektur

Resort, spa, restaurant og utleiehytter på Lauvvik skal bli første steg i Nye Sandnes sin satsing på turisme.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2018 kl 14:43

TURISME: – Det første steget blir å få prosjektet inn i kommuneplanen. Deretter vil vi gå i gang med reguleringsplaner og sondere terrenget for interessenter. Forhåpentligvis kan vi gå i gang med første byggetrinn om ca. fire år, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap.

I dag kunne Ravndal, sammen med næringssjef Nina Othilie Høiland i Sandnes kommune og næringssjef Årstein Løland i Forsand kommune, presentere det første prosjektet for Nye Sandnes i forhold til den nye kommunens uttalte strategi om å gjøre turisme til et av satsningsområdene.

Historisk område

Prosjektet, som er planlagt like ved fergekaien på Lauvvik, skal bestå av alt fra småbåthavn og ekstra brygger til resort, spa, restaurant, strand, hytter og bobilparkering. Det er i dag flere historiske kulturminner i området som går helt tilbake til vikingtiden og i følge Ravndal blir det noe man vil kunne spille videre på i det planlagte konseptet. I tillegg til det tidligere nevnte har man planer om å lage til en Vikingskog med et mindre amfi og ulike infoposter om fortidsminnene. Det vil også bli tilrettelagt for aktiviteter og kajakkutleie.

– Lauvvik er på mange måter porten til Ryfylke og viktige turistmål som Preikestolen og vi mener at dette på mange måter kan bli et venterrom for turister som skal inn i området, sier Ravndal.

LNF-område

Området det er snakk om blir på rundt 224 dekar og består av en mindre næringstomt som kommunen eier og en større tomt som kommunen nå vil kjøpe. Sandnes kommune inngikk i fjor en opsjonsavtale med grunneier Hilde Lauvik om å ta over en den aktuelle strandeiendommen som består av i alt 220 meter strandlinje og et areal på 215 dekar ved fergekaien på Lauvvik. Kommunen har ønsket å kjøpe eiendommen, som i dag er avsatt til LNF-formål, så snart som mulig men fylkesmannen har tidligere satt foten ned. Fylkesmannen har imidlertid gitt signaler om at det vil bli gitt grønt lys dersom området omreguleres og det foreligger en plan.

– Nå foreligger det en mulighetsstudie for området og jeg regner med at dette vil gå i orden, sier Ravndal.

Ikke avhengig av fergedrift

Ifølge Ravndal er det viktig at Høgsfjordsambandet består, men han sier samtidig at det planlagte prosjektet ikke er avhengig av fortsatt fergedrift.

– Det finnes mange måter å ta seg inn i Ryfylke på. Lauvvik har en unik plassering med nærhet til flere attraksjoner og det kan lett bli et sted som inspirerer de besøkende til å oppsøke spennende nærliggende steder som Månafossen, Flørli, Uburen og Fossjuvet eller Landa i Forsand, sier han og fortsetter:

– Stedet kan også fungere som basecamp for turister som skal til Preikestolen og Kjerag og har gode forutsetninger for å bli en attraksjon i seg selv.

Så langt har det ikke vært noen konkrete dialoger med interessenter i forhold til etablering av virksomhet, men Ravndal innrømmer at de har snakket med Kronengruppen som eier Bakernes Paradis som blir en av de nærmeste naboene.

– Det har vært naturlig for oss å samtale med Bakernes Paradis ettersom de blir nærmeste nabo, men vi har ikke drøftet noe konkret i forhold til dette prosjektet, sier han.

Reiselivsstrategi

Næringssjef Nina Othilie Høiland i Sandnes kommune sier at planene for Lauvvik er første steg i en reiselivsstrategi for Nye Sandnes. Her er i tillegg til de to kommunens Sandnes og Forsand er også aktører som Reisemål Ryfylke og Region Stavanger involvert i arbeidet.

Høiland regner med at det videre arbeidet med reiselivsstrategifor nye Sandnes vil oppta rundt halvparten av arbeidstiden hennes framover.

Ifølge Høiland vil en delegasjon med sentrale aktører fra både Forsand og Sandnes allerede i april dra på en studietur til de to vestlandskommunene Loen og Flåm for å lære mer om turismesatsing.

– Dette er kommuner som har satset mye på turisme og oppnådd gode resultater. Jeg regner med at vi kan dra mye lærdom herfra, sier hun.

Næringssjef Årstein Løland i Forsand kommune er svært positiv til de nye planene og viser til at Lauvvik er et viktig strategisk punkt i forhold til Ryfylke.

– Lauvvik blir et naturlig utgangspunkt for videre utvikling og en viktig base for satsing i hele området, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...