Slik var Alaska-eventyret

EVENTYRER-TRIO: Ivan Sigmundsen, Marius Fuglestad og Peter Lind Gupta har nylig krysset Alaska på tvers i kano. Foto: Privat

På 52 dager har Sandnespostens friluftsblogger Marius Fuglestad krysset Alaska på tvers. Det bød på flere farlige opplevelser.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2017 kl 19:30

– Én gang havnet vi midt i et ulverevir, omringet av nærmere 30 jaktende ulver, forteller Fuglestad, som forrige uke kom hjem til Sandnes igjen etter 52 dager i kano.

Sammen med sørlendingen Peter Lind Gupta og jærbuen Ivan Sigmundsen, har han nylig krysset Alaska på tvers i kano, som første nordmann.

Fuglestad har tidligere gått Norge på langs og besteget Kilimanjaro og Elbrus. Målet på sikt er å leve som eventyrer på fulltid, men først venter nye utfordringer når han denne uken starter i fast jobb ved Hetland Sport.

Omringet av ulver

Vel hjemme ser han tilbake på spesielt én hendelse som fikk hjertepumpen til å jobbe raskt. For på ett tidspunkt oppdaget trioen en elg med en kalv på land, et stykke fra kanoen. Trioen bestemte seg for å gå i land for å kikke nærmere på elgen og elgekalven.

– En liten stund etter vi hadde gått i land, trodde jeg det var kalven jeg så et lite stykke til venstre for meg. Men det viste seg å være en ulv som i utgangspunktet var interessert i elgen og kalven. Vi huket oss ned for å gjøre oss små i terrenget. Så kom en ulv til, og enda en. De begynte å sirkle oss inn og mistet fokus på elgen og kalven, som etter en liten stund forsvant, forteller Fuglestad.

På ett tidspunkt reiste trioen seg og så klynger av ulver i terrenget rundt dem.

– Jeg var ikke særlig høy i hatten. Det skal jeg innrømme. Men vi følte oss likevel ikke truet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ULV: Én av ulvene som sirklet seg rundt trioen. Foto: Privat

Trioen var på dette tidspunktet et par hundre meter unna kanoen, som også ble ivrig inspisert av nysgjerrige ulver.

– Sakte, men sikkert, klarte vi snike oss unna ulvene og kom oss til slutt tilbake i kanoen. Det var nok den råeste naturopplevelsen vi hadde på ekspedisjonen og kanskje den råeste vi noen gang kommer til å oppleve, sier han.

Kanoen forsvant

Også bjørner, svartbjørner og grizzlybjørner så trioen flere ganger langs elvesidene.

– Det var et mektig syn. Men bjørnene oppsøkte oss ikke og forsvant for det meste med en gang de kjente lukten av oss.

Men én hendelse som skjedde litt over halvveis på ekspedisjonen kunne fort fått dramatiske følger for trioen. Kanoen, som skulle sikres grundig for natten når dagens distanse var unnagjort, forsvant en natt nedover elven.

– Én av de to andre hadde vært ute om kvelden for å knipse noen bilder og sikret ikke kanoen godt nok da han kom tilbake. Forholdene var fine om kvelden med skyfri himmel og nesten vindstille. Men i løpet av natten snudde det, og det begynte å blåse. Jeg våknet med en dårlig magefølelse og stod opp. Synet som møtte meg var kanoen liggende et stykke nedi elven, forteller han.

– Ivan (Sigmundsen) hoppet uti elven i bare bokseren, men ble nedkjølt og måtte snu. Jeg tømte mattønnene og brukte dem som en slags flåte i håp om å berge kanoen, men veltet og ble også nedkjølt, så jeg måtte også snu. De to andre gjør et nytt forsøk, og blir borte et par timer uten at jeg ante hva som hadde skjedd. Det viste seg at noen av de innfødte indianerne hadde fått både dem og kanoen i land, heldigvis, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BJØRN: Langs elven så trioen flere ganger bjørn. Foto: Privat

Nye eventyr

For det meste overnattet trioen på små øyer i elvene i frykt for bjørner på landsiden. Været var stabilt bra fram til de siste to ukene da både vind og regn ble dagligdags kost.

– Men å padle så langt var lettere enn jeg hadde trodd. Jeg hadde regnet med å gå ned noen kilo, men har faktisk lagt på meg fem-seks kilo i løpet av ekspedisjonen, sier Fuglestad.

Han er allerede godt i gang med å planlegge nye eventyr.

– Blant dem er planer om å padle de tre lengste elvene på tre kontinenter i framtiden, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...