Slik vil de styre økonomien

TRANGT BUDSJETT: – Vi kan ikke bruke penger på ting vi ikke har råd til, sier ordfører Stanley Wirak (midten) omkranset av partikollega Annelin Tangen og varaordfører Pål Morten Borgli. Foto: Andreas Kydland

Posisjonspartiene la mandag fram sitt budsjettforslag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Der foreslår Ap, Frp og Sp blant annet å droppe å etablere en ny sentrumsnær skole. Rådmannen har i sitt budsjettforslag satt av midler til en ny skole i nærheten av sentrum.

Posisjonspartiene vil heller bruke midlene på å utvide elevkapasiteten ved skoler hvor det trengs.

Posisjonspartiene sier ikke noe om hvilke skoler eller områder dette kan være aktuelt å gjøre. Men det er grunn til å tro at Austrått-/Iglemyr-området kan være et aktuelt område.

Tar selvkritikk

Som Sandnesposten og andre medier har omtalt flere ganger den siste tiden, er det stor motstand mot utsettelsen av Skaarlia skole i området. Beboerne føler seg lurt av politikerne som de mener har lovet ny skole på et langt tidligere tidspunkt.

– Skaarlia skole kommer, men slik befolkningsprognosen er i dag, er det ikke forsvarlig å bygge skolen så lenge det er ledig kapasitet på naboskolen. Vi skulle gjerne gjort det, men økonomien vår tillater det ikke. Men vi følger befolkningsprognosene tett. Skulle prognosen endre seg, vil vi ta en ny vurdering på skolen, gjentok ordfører Stanley Wirak under budsjettpresentasjonen.

– Tomten er regulert til skole og flerbrukshall – noe som ikke skal endres. Så vi har ikke avskåret noe i Skaarlia, legger varaordfører Pål Morten Borgli til.

Ordfører Wirak tok samtidig selvkritikk på deler av måten skolen har blitt markedsført i området. Sandnes Tomteselskap har inntil nylig reklamert med at ny skole kommer i bydelen, mens realiteten er at skolen ligger noen år fram i tid.

– Det skulle aldri vært markedsført på den måten. Det tar vi full selvkritikk på. Det blir et problem når det avsettes tomt til skole og blir sagt at skolen skal komme et bestemt år. Det må vi lære av, sier Wirak.

Ingen eiendomsskatt

Som tidligere varslet, følger ikke posisjonspartiene rådmannens anbefaling om eiendomsskatt på verk, bruk og næring. Rådmannens forslag anslo at det ville gitt Sandnes 30 millioner kroner ekstra i kassen.

– Hvordan får dere budsjettet til å gå i balanse uten eiendomsskatt på verk, bruk og næring?

– Vi tror blant annet bunnen er nådd med tanke på nedgangstidene og tror på mer skatteinntekter enn det rådmannen har budsjettert med de kommende årene, sier ordføreren.

Derfor har posisjonspartiene budsjettert med ti millioner kroner i økt skatteanslag i 2018 og 2019, og 20 millioner kroner ekstra i 2020.

– Hva gjør dere dersom skatteanslagene ikke øker, slik det er lagt opp til i budsjettet?

– Det får vi ta dersom det skulle bli tilfelle. Mye tyder på at vi har nådd bunnen. Nå gjelder det å få folk tilbake i arbeid, noe som igjen vil vi økte skatteinntekter, sier Wirak.

– Donald-penger

Gruppeleder Thor Magne Seland i Høyre er ikke imponert over det Ap, Frp og Sp legger fram.

– Posisjonspartiene baserer sitt budsjett på høyere skatteinntekter og mindre renter. Altså Donald-penger, sier Seland kort tid etter posisjonens budsjettforslag ble lagt fram mandag.

Han mener det endrer rammen for budsjettet.

– Dette er første gang vi diskuterer et budsjett med forskjellig ramme, sier han.

Høyres gruppeleder er ikke fullt så sikker på at bunnen er nådd og synes det er på grensen til overmodig å legge inn såpass mye i antatt høyere skatteinntekter som posisjonspartiene har gjort.

– Vi deler selvsagt håpet om at skatteinntektene blir høyere enn det rådmannen har lagt opp til. Men det er forskjell på å håpe og å budsjettere med det, sier Seland.

Han er ellers enig med posisjonen som ønsker å sløyfe ny sentrumsnær skole, for å kunne bruke midlene på utvidelser av elevplasser der det trengs.

– Vi har gjort noe lignende i vårt budsjettforslag, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...