Samlivsbloggen: – Sliter du med å komme?

SEXOLOG: Samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen deler sine råd med Sandnespostens lesere hver 14. dag.

«Når han ikke klarer å komme, er det ikke bare vanskelig for han, men det kan også oppleves vanskelig for partneren,» skriver samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SAMLIVSBLOGGEN: For sen utløsning er mer utbredt enn det vi tror. Det er flere grunner til dette. Forskningstallene på hvor utbredt dette er varierer fra 2-4 prosent, mens en norsk forskningsundersøkelse viste at opp til 12 prosent av menn uten universitetutdannelse hadde forsinket sædavgang.

Master & Johnsen definerte forsinket sædavgang som det at mannen er ute av stand til å ejakulere i kvinnens vagina. Kaplan definerer det som en tilstand der ejakulasjonsrefleksen er spesifikt hemmet.

Noen menn kan oppleve «retrograd ejakulasjon» som betyr at ved utløsning går sæden opp i urinblæren i stedet for ut gjennom urinrørsåpningen. Andre opplever anejakulasjon som er at det ikke kommer væske ved utløsning. Noen kan oppleve utløsning uten etterfølgende orgasme, dette kalles anorgasme.

Orgasme og ejakulasjon
er to forskjellige fysiologiske prosesser. Ejakulasjonen er en ryggmargsrefleks under kontroll av hjernen, mens orgasmen stort sett er styrt av hjernen. Flere sykdommer kan påvirke ejakulasjonen og orgasmen. Psykiske plager og medisinske preparater kan virke forstyrrende. For sen utløsning kan også forekomme ved bruk av rusmidler som alkohol eller kokain som hemmer orgasmerefleksen noe også metadon kan gjøre.

Skader i nervesystemet, urogenitale sykdommer eller kirurgiske inngrep kan også virke inn på for sen utløsning. De medisinske tilstandene som oftest fører til sen sædavgang er sykdommer som MS, ryggmargskader, diabetes. Menn som har fjernet prostata kan også oppleve dette.

Menn som opplever
depresjoner eller er redde for å gjøre partneren gravid kan også rammes av dette problemet. Menn som har et overstyrende kontrollbehov rammes ofte av for sen utløsning. De mennene som sliter med psykologiske problemstillinger knyttet til dette kan ha veldig god hjelp av sexologisk rådgivning og ulike hjelpetiltak i forbindelse med dette. Har du spørsmål eller lurer på noe, se gjerne min hjemmeside www.sexolog-maj.no eller ta kontakt.

Marte Andersen Jacobsen fra Sandnes jobber som sexolog og har kontoradresse i Langgata.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...