– Snakk med ungdommene om GHB-faren

VÆR OBS: - Elisabeth Vorland, seksjonsleder for etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon ber folk være årvåkne. Foto: Andreas Kydland

Det syntetisk fremstilte stoffet GHB dukker med jevne mellomrom opp på ungdomsfester. Politiet ber forestatte om å informere om det livsfarlige stoffet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Elisabeth Vorland Elisabeth, seksjonsleder for etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon, mener at foresatte eller andre personer i kontakt med ungdom ikke kan informere godt nok om GHB-farene som periodevis dukker opp i ungdomsmiljøer.

– GHB dukker opp med jevne mellomrom, og stoffet er rett og slett livsfarlig. Våre mest vanlige beslag finner vi i flytende form, gjerne på en plastflaske som tidligere har inneholdt vanlig leskedrikk, sier Vorland.

Tykkere enn vann

Seksjonslederen forteller at væsken er tykkere enn vann, men at det ikke lukter noe spesielt og at farene forbundet med inntak er enormt store.

– Den store utfordringen er at stoffet ikke er hurtigvirkende. Det tar altså noe tid før brukeren merker effekt, og da tenker mange at de har tatt for lite. Ved høyere inntak starter de virkelige komplikasjonene. En brukerdose er typisk én kork. Stoffet er farlig i seg selv, men større inntak er direkte livsfarlig, sier Vorland.

I tillegg finnes det ikke motgift mot GHB. Ved overdoser faller pasientene inn i krampelignende anfall. Overoppheting er også et tydelig symptom. Vorland forteller at stoffet ogte fremstilles ved hjelp av kaustisk soda og andre ingredienser på en kokeplate.

– Det er ikke vanlig at ungdommene selv fremstiller GHB til eget bruk. I mesteparten av tilfellene vi kjenner til, er det kjenninger av politiet på gatenivå som distribuerer. Enten ved egen produksjon eller at de kjøper inn. De som drikker dette har med andre ord ingen forutsetning for å vite hva innholdet er. Inntak av alkohol i forkant er med på å forsterke mulighet til overdose, sier hun.

Dialog

Elisabeth Vorland ber foresatte og andre voksne holde er åpen dialog inn mot ungdommene.

Desto mer kunnskap ungdommene har om farene, jo større sjansene for å unngå inntak. GHB er livsfarlig, og kan i verste tilfelle føre til død, sier Vorland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...