Sandnesbudsjettet: – Spent på hvor inntjeningen kommer

IKKE NOK: Thor Magne Seland (H) mener omstilling og innovasjon neppe er nok i forhold til inntjening i en svak kommuneøkonomi. Foto: Trond Eirik Olsen

Flertallspartiene kommer til å si blankt nei til eiendomsskatten i budsjettet. Opposisjonspartiene går motsatt vei.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2016 kl 21:00

BUDSJETT: – Klarer posisjonen å legge fram et budsjett der man klarer å finne inndekning uten å ta i bruk skatt på verk, bruk og næringseiendommer skal vi mer enn gjerne støtte dette. Jeg er imidlertid veldig spent på hvordan de skal få dette til, sier gruppeleder for Høyre Thor Magne Seland.

Skeptisk

Lederen for det største opposisjonspartiet er svært skeptisk til at ordfører Stanley Wirak (Ap)tirsdag gikk ut og begravde alle forhåpninger om at posisjonen i sitt budsjett ville legge inn eiendomsskatt som et virkemiddel for å bøte på en anstrengt kommuneøkonomi.

– Rådmannen har jo lagt inn skatt på verk, bruk og næringseiendommer på totalt 80 millioner kroner i sitt budsjettforslag og blir dette tatt ut er spørsmålet hva det skal erstattes med. Skal vi kunne levere gode tjenester innen skole og omsorg og unngå kutt trengs det inndekning. Å kun satse på omstilling og innovasjon er neppe nok, sier Seland og fortsetter:

– Rådmannen 82 millioner kroner av oppsparte midler de neste to årene er lite bærekraftig med tanke på fremtiden. Det er kommende generasjoner som må betale regningen når rammebetingelsene endres.

Konkurranseutsetting

Høyre håper å ha klart sitt alternative budsjett fredag og Seland vil ikke røpe noe om enkeltpunkter bortsett fra at partiet kommer til å legge inn elementer av konkurranseutsetting av noen kommunale tjenester. Han utelukker heller ikke at eiendomskatt på verk, bruk og næringseiendommer kan bli en mulighet.

– Vi har fremdeles mange ubesvarte spørsmål fra administrasjonen som vi ønsker svar på før vi kan komme med noe mer konkret. Du kan godt si at vi leter etter mer penger. Vi håper å ha ting klart mot slutten av uken, sa Seland til Sandnesposten tirsdag ettermiddag.
Et av spørsmålene Seland vil ha svar på er mulighetene for å ta i bruk ledig barnehageareal i Skårlia til skolebruk.

– Her er det bygget en barnhage for 10 avdelinger hvor kun tre er åpnet. Samtidig legges det ned fire avdelinger i andre barnehagen. Det burde vært mulig å omgjøre deler av barnehagen til en midlertidig 1-4 skole i påvente av at Skårlia skole skal bygges, sier han.
Frykter kutt

Heidi Bjerga (SV) bekrefter at partiet vil legge inn eiendomskatt i sitt budsjettforslag.

– Vi legger inn eiendomsskatt, med et bunnfradrag for å skjerme de som har minst. Det må selvsagt være opp til flertallspartiene hvordan de vil prioritere, men resultatet er fortsatt kutt i stillinger i flere sektorer. Flertallet har ikke mer penger, men de har mulighet til å skaffe flere penger på lik linje som oss andre, sier hun.

Eneste mulighet

Oddny Helen Turøy (KrF) sier at partiet også i år har lagt inn eiendomsskatt i sitt budsjettforslag.

– Vi ønsker ikke eiendomsskatt som en prinsippsak, men fordi vi ikke ser andre muligheter for å skjerme de som trenger det mest. Det viktigste er at det ikke blir kuttet mer i tjenestetilbudet i kommunen. Om posisjonen har funnet andre inntekter som styrker tjenestetilbudet er det imidlertid kjempeflott, sier hun.

Spent på løsning

Tove Frantzen (V) håper at partiet kan få ferdig sitt budsjettforslag i dag, men kunne onsdag bekrefte at partiet vil legge inn eiendomskatt i sitt forslag.

– Rådmannen har lagt inn både eiendomskatt på verk og bruk i tillegg til nye kutt på tjenestene, jeg er spent på hvordan posisjonen vil løse dette, sier hun.

Også miljøpartiet De Grønne vil legge inn eiendomskatt i sitt budsjettforslag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...