I løpet av 24 timer løper Tommy Haga 115 kilometer i fjellet

A-LAGET: Det er Tommy Haga (i midten) som skal stå for løpingen, men Frank Anda, Aina Haga, Simen Aamodt og Mathias Fjælberg er viktige støttespillere. Bildet er tatt på Hagatoppen gård, like før turen startet klokken 22.00 på langfredag. Foto: Frode Olsen

Ultraløper Tommy Haga fra Sandnes IL skal innom 24 topper, og er i ferd med å legge bak seg 5500 høydemeter i løpet av det som må være påskens mest strabasiøse tur.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2019 kl 00:42

Tommy Haga fra Sandnes er i ferd med å gjennomføre et løp uten sidestykke. Han startet den 115 kilometer lange turen klokken 22.00 på langfredag, og regner med å være tilbake på Hagatoppen gård 24 timer senere.

Her kan du følge Tommy steg for steg via Race Tracker

Milslukeren er vokst opp i Furenes-området, og det var i løpet av de mange treningstimene i fjellheimen at ideen vokste seg fram.

– Jeg syslet med tanken allerede tilbake i 2016, men det er først nå jeg er i god nok form til å skulle klare ruten jeg har lagt opp til, sier en offensiv Tommy Haga.

Mammas pizza

Det å skulle tilbakelegge 11,5 mil i fjellet, er i seg selv en vanvittig anstrengelse. I tillegg skal Tommy Haga løpe deler av turen natt til påskeaften. Løpingen skal også skje mer eller mindre uavbrutt.

– Litt av grunnen til at jeg valgte å starte på langfredag, er fordi familien alltid spiser mammas hjemmelagede pizza på fredager. I oppveksten var den viktigere enn morsmelken, så nå har jeg fått i meg viktig næring før jeg setter i gang, humrer Haga.

Her kan du følge Tommy Haga med Race Tracker-systemet

Ultraløperen forteller at han utover pizzaen til mamma, Anita Haga, ikke har gjort noe mer enn normalt når det kommer til forberedelser.

– Det aller viktigste er selvsagt treningsgrunnlaget. Det har blitt utallige treningstimer i disse områdene. I tillegg er jeg heldig som har mange gode bidragsytere. Det er flere som skal løpe deler av distansen med meg, sier Haga og peker mot Simon Aamodt i sofakroken.

– Jeg skal løpe med Tommy et par tre timer fra starten av. Noen må jo sørge for at han kommer på riktig kurs, sier Simen Aamodt, med god erfaring som tidligere orienteringsløper.

Egen følgebil

På Hagatoppen gård er lemmingen i full gang, noe som gjør at foreldrene, Anita og Tor Martin har hendene fulle av arbeidsoppgaver. Tommy Hagas søster, Aina, har derimot lagt alle arbeidsoppgaver til side. Sammen med Matias Fjælberg, danner de et viktig par i følgebilen.

– Vi kan jo selvsagt ikke følge ham overalt, men kommer til å stå på strategiske krysningspunkt, hvor det er mulig å komme til med bil. Vi har med oss både mat, drikke og andre nødvendige saker, sier Mathias Fjælberg.

Les også: Tommy håper du blir med - nå ligger han i hardtrening

Å være ultraløper, betyr at man løper lenger enn en maraton (42.195 meter), og ofte mye lenger også. Vanlige ultraløp er 50–100 kilometer, eller mer tidsbestemt som 6, 12 eller 24-timersløp.

Nå er ikke ultraløp noe for alle og enhver, men Haga håper at sandnesgauker fatter interesse for stuntet og blir med ham på deler av turen.

– Hvis jeg hadde fått med mange løpeglade mennesker på «Sandnes' lengste», så hadde det vært helt rått. Der er veldig kjekt hvis folk henger seg på, eller møter opp på steder som er lett tilgjengelige. Det er enkelt å følge meg, takket være trackersystemet til Race Tracker, sier han.

KLAR: Tommy Haga like før start. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...