St. Olav-elevane knakk koden til Øglænds pengeskap

VANN: Desse elevane frå St. Olav videregående skole stakk av med sigeren under konkurransen «Kodeknekkaren» på Vitenfabrikken. Bak frå venstre, Knut Roar Lende, Johan Emil Linnestad Larsson, Håkon Olav Torsvik. Framme sit Sondre Nordmoe. Foto: Borghild Gudmestad

Det var ein lukkeleg gutegjeng som stakk av med sigeren under den årlege konkurransen Kodeknekkaren på Vitenfabrikken fredag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2017 kl 12:03

Den årlege matematikk-konkurransen for vidaregåande skular på Vitenfabrikken fekk rekordmange innleverte rette svar. Dermed var det mange som fekk koma til Vitenfabrikken og kjempa om å vinna den siste oppgåva.

St. Olav

I år blei det fire gutar på St. Olav vidergående skole i Stavanger som etter løyst oppgåve klarte å opna det gamle pengeskapet til Jonas Øglænd, og dermed blei vinnarar av 20.000 kroner.

To klassar frå Sandnes vgs deltok også i år.

Professor Mike Naylor frå Trondheim laga konkurransen for fjerde år på rad. I år var det ein litt endra konkurranse, det var laga ein kryptert kode i oppgåva. Han viste seg å bli ei hard nøtt.

– I år var det ingen som fekk alt rett på sjølve konkurransen i Vitenfabrikken, men dei som blir fyrst ferdig med oppgåva får prøva seg fyrst på å opna pengeskapet, fortel han.

– Synest du elevane var flinke?

– Eg synest dei var veldig flinke ja, seier han.

Mattematikk

Neste år blir det truleg ny konkurranse. Marta Vassbø er pedagog på Vitenfabrikken og jobbar med matteundervisning.

– Denne konkurransen blei starta opp i samband med utstillinga «Det skal svara seg». Matematikk var ein del av den utstillinga. Den gamle safen til Jonas Øglænd har hatt millionar av kroner der som har vore lønningar til dei tilsette. Me hadde lyst å gjera noko med dette. Så ville me laga konkurranse for skular rundt dette, fortel Vassbø.

– Kjekt!

Stemninga var god. Elevar frå Tryggheim vgs i sør til Vardafjell vgs i nord deltok.
Kaja Livand Hjorth frå Kongsgård vgs var med for fyrste gong. Ho går i fyrste klasse.

– Dette er ein anna måte å løysa oppgåva på. Det er kjekt å gjera noko anna, seier Kaja.
Det var altså fire unge menn som stakk av sigeren fredag. Oppgåvene på Vitenfabrikken er ei avveksling frå den ordinære skulekvardagen.

– Me brukte ulike nøklar for å løysa oppgåva, fortel elev Johan Emil Linnestad Larsson.

Nå er det opp til elevane kva dei vil bruka vinnarpengane til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...