Stanley Wirak (Ap) fikk mandatet han ba om

SJEFENE: Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) ledet bystyremøtet og ønsker begge at ordføreren skulle få mandat fra bystyret til og kun forholde seg til gruppelederne når det gjelder reforhandlingene i Bymiljøpakke Nord-Jæren. Foto: Frode Olsen

Etter veldig lange diskusjoner fikk ordfører Stanley Wirak (Ap) mandatet han hadde varslet bystyret om at han ville be dem om i forkant av forhandlingene i bompakken.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2018 kl 14:35

Fredag forrige uke sendte ordføreren en tekst til gruppelederne i de ulike partiene, slik at de kunne forberede seg til forespørselen som kom mandag:

«Dersom det oppnås et forhandlingsresultat som ordfører i samråd med gruppelederne anses å oppfylle bystyrets vedtak, kan ordfører gi sin tilslutning til en reforhandlet avtale. Denne skal eventuelt legges fram for bystyret for endelig godkjenning».

«Dersom det ikke oppnås et slikt forhandlingsresultat, gis ordfører etter samråd med gruppelederne fullmakt til å informere styringsgruppen og samferdselsdepartementet om at Sandnes ikke ønsker å gi sin tilslutning til en reforhandlet byvekstavtale».

– Det betyr at jeg ønsker et mandat til å forholde meg til gruppelederne og ikke hele bystyret. Dersom vi oppnår enighet i forhandlingene, ønsker jeg å konferere med gruppelderne for å forsikre oss om at vi er enige i henhold til bystyrevedtaket, før vi eventuelt skriver under, sa Wirak tidligere i uken.

Les også: Slik forklarer Wirak innholdet i mandatforespørselen

Ordføreren forklarte også at det på samme måte er ønskelig dersom de ikke oppnår enighet i forhandlingene i henhold til samme bystyrevedtak.

– Dersom vi ikke oppnår enighet i reforhandlingene, ønsker jeg også å konferere med gruppelederne for at vi sammen skal forvisse oss om at vi ikke er enige i henhold til bystyrevedtaket som er gjort i Sandnes, sier Wirak.

Les også: Derfor ber Wirak gruppelederne om mandat

Ordføreren presiserte

Da saken kom opp i bystyresalen tok Wirak ordet og forklarte årsaken til forespørselen.

– Det finnes formelle og juridiske spørsmål om det i det hele tatt er mulig for Sandnes å trekke ut av Bymiljøavtalen. Det har vi ennå ikke fått alle svarene på. Jeg ønsker ikke et mandat om å trekke Sandnes fra avtalen. Jeg ønsker et mandat om og ikke skrive under dersom vi ikke oppnår våre ønsker i reforhandlingene. Det er en stor forskjell, derfor denne ordlyden, for da snakker vi om en politisk sak. Tidsfaktoren er også avgjørende. Det er nå vi står overfor behandlingene, og neste bystyremøte er 11. desember, sier Stanley Wirak.

Les også: Mandatforslaget er uaktuelt og direkte frekt mot bystyret

Thor Magne Seland (H) påpekte fra talerstolen at det er bystyret som må bestemme.

– Dersom Sandnes eventuelt skal trekke seg fra en avtale på 36 milliarder kroner så bør det i aller høyeste grad være legitimt å kalle inn til et ekstraordinært bystyremøte, sier gruppeleder i Høyre, Thor Magne Seland.

Les også: Vil ha slutt på det politiske spillet rundt bompakken

Erlend Kristensen mente forslaget fra Stanley Wirak var en god plan.

– Jeg er glad for å høre at dette ikke dreier seg om å skulle trekke oss fra avtalen, men at det dreier seg om å gjøre forbedringer. Jeg er av den oppfatning at vi ikke kommer til å få med de andre kommunene på å fjerne rushavgiften. Jeg ønsker heller ikke å fjerne rushavgiften. Jeg tror rushavgiften er det viktigste for å oppnå målene med hele pakken, sier Kristensen.

Heidi Bjerga SV likte dårlig forespørselen om mandat.

– Jeg reagerer på at vi nå diskuterer en sak fra ordføreren uten saksframlegg, og uten en konsekvensutredning av hva vedtaket kan medføre. Det er faktisk andre som gjør konsekvensanalysene for oss, og vi må ty til mediene for å finne ut hva eventuelle konsekvenser av et slikt mandat vil bety. Dette minner mer om parlamentarisme sammenlignet med den formannskapsmodellen vi har, sier Bjerga.

– Når det gjelder konsekvenutredningene så har vi bedt Vegvesenet om flere utredninger. Dette jobbes det med, og allerede foreligger det noen svar, sier Wirak.

Oddny Helen Turøy (KrF) mener det er greit at ordføreren diskuterer med gruppelederne underveis i forhandlingene, men var klar på at det og eventuelt skulle trekke seg fra forhandlingene, må gjennom bystyret.

– Da snakker vi om så store ting at et slikt vedtak må forankres i et bystyre, sier Turøy.

Rangvald Nilsen i Høyre stusset over hvorfor mandatetforslaget kun tilsier behandling i bystyret dersom det blir bestemt av gruppelederne å skrive under.

– For meg er det helt naturlig med lik behandling av begge utfall. Hvofor skal eventuelt ikke et nei til å underskrive behandles av bystyret? Det vil også være mer naturlig å kalle inn formannskapet i en slik sammenheng sammenlignet med gruppelederne, sier Nilsen.

Han fikk ikke uventet støtte av Kenny Rettore og resten av Høyre.

– I påsken gjorde ordføreren en hasteinnkalling til ekstraordinært møte i formannskapet for en sak som ikke en gang gjaldt Sandnes kommune. Det vil være veldig enkelt å kalle inn formannskapet for å konferere, sier Rettore.

Da saken ble stemt over fikk ordføreren ja fra Ap, Frp, Sp og den uavhengige representanten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...