Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Stasjonshuset fra 1924 kom trygt fram til Figgjo

Det gamle stasjonshuset fra Foss-Eikeland kom trygt fram til Figgjo stasjon torsdag kveld. Her kan du se bilder fra den spektakulære turen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2018 kl 09:59

De siste ukene har Sandnesposten fortalt om tvisten mellom Ålgårdbanens venner, Statens vegvesen og Sandnes kommune.

Les også: Kulturhistorisk stasjonshus skal rives

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Turen tok rundt en time. De kjørte mot Orstad og forbi Frøyland stadion. Det flyttemannskapet måtte gjøre underveis var å fjerne noen skilter og løfte på ledninger. Foto: Frode Olsen Foto: Frode Olsen

Ålgårdbanens venner ønsket å flytte det gamle stasjonshuset på Foss-Eikeland til Figgjo hvor det kunne fungere som et servicebygg. Statens vegvesen var i utgangspunktet positive til dette, men holdt også på med et veibyggingsprosjekt, og i den sammenheng måtte huset bort, enten gjennom riving, eller flytting.

Les også: Stasjonshuset på Foss-Eikeland overlever

Problemet lå i søknaden som Ålgårdbanens venner fremdeles ikke hadde fått godkjent av kommunen. Men partene kom til en løsning. Og torsdag kveld ble bygget satt på en bil og kjørt til Figgjo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JUBELDAG: Det var to spente menn som selvsagt var på plass da stasjonsbygningen forlot Foss-Eikeland i retning Figgjo. Både Trond Egil Bøe og Stig Roar Haaland Hansen har kjempet for å verne om den 94 år gamle bygningen. Foto: Frode Olsen

Ålgårdbanens venners Trond Egil Bøe er glad:

– Ja, det var på hengende håret, men nå er det endelig på plass. Turen tok rundt en time. De måtte fjerne noen skilter og løfte ledninger underveis. Dette betyr at vi kan få til servicebygget på Figgjo som også vil være historisk. Det er positivt at dette ordnet seg.

Han sier at de etter hvert fikk signaler om at de kunne flytte bygget midlertidig i påvente av godkjenning

– Det virket som alle ville ha en løsning på det, men det dro jo litt ut i tid. Det var god stemning da det ordnet seg, og det er kjekt å få gjennomslag, sier Bøe.

Nå gleder han seg til å begynne med restaureringen av bygningen som er 94 år gammel.

Den var jo lik den bygning den nå står ved siden av på Figgjo. Men stasjonen på Foss-Eikeland har vært fikset på. Den har faktisk fungert som et bedehus med nedfelt døpefontbasseng. Nå håper vi å finne noen av de gamle vinduene under kledningen som er lagt utenpå den originale. Målsetningen må være å bli ferdige innen 100-årsdagen om seks år, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ GRENSEN: Veiene er ikke dimensjonert for hus. Her er det nære på. Foto: Frode Olsen

Ålgårbanens venner har brukt rundt 20.000 kroner på saksomkostninger i forbindelse med flytting av bygget. Når de er i mål vil det stå et nytt, gammelt servicebygg med historisk preg bak stasjonen på Figgjo med toalett, stellerom og kjøkken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ PLASS: Stasjonsbygningen fra Foss-Eikeland og Figgjo stasjon til høyre.

Stasjonsbygningen var på veien fra Foss-Eikeland til Figgjo i tidsrommet fra klokken 20.00 til 21.00 torsdag kveld. Turen tok, som estimert på forhånd, rundt én time. Lastens vekt blir anslått til 15-17 tonn.

Ferden gikk mot Orstad og forbi Frøyland stadion. Like over klokken 21 er huset på plass på Figgjo stasjon. Politiet assisterte med to enheter.

I 1924: Slik så huset ut da det var nytt i 1924.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...