Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Stavanger knuser Sandnes som sykkelby

STAVANGER BEDRE: Jens Glad Balchen mener Sandnes bør se til Stavanger for å lære. Foto: Cathrine Gjertsen

Mangel på sammenhengende sykkelveinett og få muligheter for å kombinere sykkel og kollektivtrafikk, er de største ankepunktene fra Syklistenes Landsforening.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 22:48

SYKKEL: – Nå håper vi at den nye handlingsplanen for sykkel skal gi Sandnes medvind og sørge for at kvaliteten på sykkeltilbudet blir bedre. Sykkelveinettet i Sandnes har dessverre vært forsømt lenge og byen har fortsatt en stor jobb å gjøre før den igjen kan kalle seg for sykkelbyen, sier leder i Syklistenes Landsforening Nord-Jæren og Ryfylke, Jens Glad Balchen.

Rykker opp

Bakgrunnen er den årlige sykkelundersøkelsen der Syklistenes Landsforening kårer de beste sykkelbyene. På en liste med 30 byer er det i år Kristiansand som topper, tett fulgt av Lillestrøm og Stavanger. Sandnes havner på en 8. plass. Det er en stor oppgang fra 2017 da Sandnes lå på en 13. plass, men ennå et godt stykke fra 2008 da byen havnet på 5. plass.

– For Sandnes har det vært mye opp og ned. Forskjellene på byene, som er et stykke ned på listen, er heller ikke så store og vi har vel ikke sett de helt store framskrittene i Sandnes de siste årene. Sammenlikner man med de øverste på listen er det stor forskjell, sier Glad Balchen

– Hvorfor havner Stavanger foran Sandnes på listen?

– Stavanger har vist at de satser på sykkel og har hatt en positiv trend lenge. I motsetning til Sandnes har Stavanger ansatt en egen sykkelkoordinator og det er satset mye i oppgradering av sykkelveier, sier Glad Balchen og fortsetter:

– Vi ser tydelig forskjeller langs Gandsfjorden. Her blir kvaliteten på sykkelveiene merkbart dårligere når man krysser kommunegrensen til Sandnes.

Få grep

Ifølge Glad Balchen er det største problemet for Sandnes i dag mangel på et sammenhengende sykkelveinett.

– Her trengs det utbedringer og utbygging. Slik vi oppfatter ting har det vært tatt for få grep gjennom mange år. Planene har vært der, men gjennomføringsevnen har dessverre ikke alltid vært like god. Det har heller ikke alltid vært like enkelt å komme med innspill og få til et godt samarbeid med Sandnes kommune da det ikke finnes en egen koordinator for sykkel i byen, sier han.

Et annet problem er at det er umulig for syklister i Sandnes å ta sykkelen med på bussen.

– Det sistnevnte kan man ikke klandre Sandnes for, men det er like fullt med på å forringe mulighetene for at flere vil bruke sykkel som framkomstmiddel.

– Positive tegn

Glad Bachen håper at mye vil endre seg når Sandnes nå setter i gang arbeidet med en egen handlingsplan som har som hovedmål å bedre framkommeligheten og gjøre det tryggere for syklistene å sykle i byen. Planen har også som mål å få sykkelandelen i Sandnes opp til 10 prosent i 2021.

– Dette er positive tegn. Forhåpentligvis vil strategien i planen gi mer liv i utviklingen og mer stabilitet i syklistenes opplevelser. Samtidig vil prosessen med sykkelstamvei og bussvei mellom Sandnes og Stavanger gi et kraftig regionalt sykkelveinett som vi håper også blir spredt ut til lokale sykkelveier, sier han.

Syklistenes Landsforening er en interesseorganisasjon for hverdagssyklister og arbeider for at flere skal velge sykkelen som transportmiddel. Særlig arbeider foreningen med å bedre forholdene for syklister slik at sykling oppleves som trygt, opplevelsesrikt og attraktivt. Rangeringen av byene er utført på bakgrunn av medlemmers tilbakemelding om forholdene i egen by.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...