Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Steinar Eielsen får en helt spesiell 70-årsgave fra kulturlivet

KONSERT: Kor og musikanter skal spille Steinar Eielsens verk, til ære for Eielsen, som forrige måned rundet 70 år. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Han har betydd mye for kulturlivet i Sandnes i flere tiår. Lørdag og søndag feirer kulturlivet 70-årsjubilanten med to helt spesielle konserter i kulturhuset og Gand kirke.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 27.10.2018 kl 17:34

Steinar Eielsen har gjennom flere tiår vært en av Norges mest brukte komponist og arrangør i kormiljøet. Komponisten, instruktøren og dirigenten har nylig rundet 70 år.

I den anledning skal kulturlivet selv synge og spille Eielsen i kulturhuset lørdag og Gand kirke søndag.

Fredag blir det en kortere, men likefullt minneverdig konsert i Sandnes kirke med prosjektkoret Cant’Ella fra Tyskland.

Til konsertene fredag og lørdag stiller både lokale kor, nasjonale kor og et internasjonalt kor for å formidle Eielsens musikk, også fra et annet ståsted enn korsang. Den perfekte gaven til en mann som lever og ånder for musikk.

– Hva tenker du selv om feiringen som stelles i stand?

– Jeg føler meg privilegert, ydmyk og takknemlig. Det kommer mange kor og musikere til to svære konserter, sier Steinar Eielsen, som gleder seg stort til helgen.

– Jeg skal dirigere Da capo i tre numre lørdag og to numre søndag. I tillegg blir det et fellesnummer som avslutning på både lørdagens og søndagens konserter. Ellers skal jeg sitte godt og nyte inntrykkene, sier Eielsen.

Bestillingsverk

Eielsen er født i Mandal, men har hatt Sandnes som sin hjemby siden 1971. Han kan se tilbake på en lang og allsidig virksomhet og innsats som komponist, arrangør, dirigent, pedagog, produsent, lærebokforfatter og seminarholder.

De fleste av Eielsens komposisjoner er bestillingsverk fra ulike kor og institusjoner.

Blant dem kan Rogaland fylkeskommune, Norges barne- og ungdoms korforbund, ulike kulturskoler, Trondhjems Studentersangforening/Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening, Norsk Skoleorkesterforbund, Kvindelige Studenters Sangforening, Cantus Concentus og Rikskonsertene nevnes. Han har også skrevet en rekke vokalverk for barne-og ungdomskor og instrumentalmusikk for barn.

Utmerkelser

Til åpningen av Vågen videregående skole i 2010 komponerte Eielsen «Hald draumen levande». Alle elever fra samtlige studieretninger var til stede da verket ble framført under åpningsseremonien.

I tillegg har Eielsen gjennom årenes løp mottatt en rekke utmerkelser.

Sandnes kommunes kulturpris, Rogaland fylkes kulturpris, Sandnes Sparebanks honnørpris, Kongens fortjenestemedalje og Korprisen fra Norges Korforbund.

Selv har han arbeidet i skolevesenet ved skoler som Giske ungdomsskole, Kulturskolen, i Rikskonsertenes skolekonsertgruppe Collegium Musicum Sandnes og Lundehaugen videregående skole hvor han i 2010 ble med på flyttelasset da skolen flyttet til nye Vågen videregående skole.

I tillegg har han fartstid som produsent i Rikskonsertene og som 1. lektor ved daværende Rogaland musikk-konservatorium.

Studerte hos Knut Nystedt

Kulturstipend fra Sandnes kommune og Rogaland fylke gjorde det mulig å ta privatstudier i komposisjon hos Knut Nystedt, noe som har hatt mye å si for Eielsens komposisjonsvirksomhet. Gjennom disse studiene og ved sin store produksjon av korarrangement for alle typer kor, har han fått et inngående kjennskap til koret som musikalsk medium.

Når det kommer til korene og musikerne som kommer til kulturhuset og Gand kirke til helgen, har Eielsen et godt øye til navnene på plakaten.

– Jeg dirigerer selv Da capo og har dirigert Sandneskameratene i mange år. I Concentus var jeg den første dirigenten. Koret Embla fra Trondheim er ett av landets ledende kor som har vunnet en rekke konkurranser. Kammerkoret Bocca fra Haugesund hørte jeg for noen år siden i Stavanger og tenkte det hadde vært veldig kjekt å få dem med. For ett eller to år siden hadde vi vårkonsert sammen med Egersunds Mandssangforening i Sandnes kirke. Det var naturlig å også få med dem, sier han og fortsetter;

– Ann-Beth Solvang har stått på operascener rundt i hele Europa. Nå har hun fast jobb utenfor Hamburg. Henne har jeg hatt som elev og student. Håkon Vestly, som også bidrar flere ganger til helgen, er soloklarinettist i Stavanger Symfoniorkester. Sandnesmusikeren Beate Iversen spiller slagverk på søndagens konsert, mens pianisten Gisela Herb kommer fra Gotland for å delta på lørdag.

På lørdagens konsert i kulturhuset deltar også fløytist Elisabeth Barstad. Eielsen skrev komposisjonen «A dream within a dream» til henne i 2011.

Konsertenes konferansier er Øygunn Ebenhard.

Godt billettsalg

Billettene til konserten i kulturhuset er så godt som utsolgt. Hvor mange som kommer til Sandnes kirke og Gand kirke er mer usikkert.

– Når det kommer til kirkekonserter, kjøper veldig mange billett i døren. Derfor er det vanskelig å anslå hvor mange som kommer, sier Randi Garathun-Hansen som er prosjektleder for helgens arrangementer. Hun presiserer at det to vidt forskjellige program på konsertene.

Hun minner om at det i tillegg til billettsalg også er mulig å kjøpe billetter til kirkekonserten i Gand kirke på forhånd på ticketmaster.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...