Sterk økning i antallet bekymringsmeldinger

STOR PÅGANG: Barnevernet i Sandnes har opplevd en kraftig økning i antallet bekymringsmeldinger. Foto: Andreas Kydland

Nyere statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at barnevernet i Sandnes i perioden 2013 til 2016 hadde en økning på nesten 23 prosent når det gjelder antall mottatte bekymringsmeldinger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2017 kl 08:12

BARNEVERN: Det er over dobbelt så mange sammenlignet med landsgjennomsnittet.

Fungerende barnevernleder Lilly Anne Håversen bekrefter at Sandnes kommune de senere årene har opplevd en sterk økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet.

– Det stemmer at vi de senere årene har hatt en markant økning i antall meldinger. Dette vises tydelig når vi sammenligner oss med resten av landet. Vi mener sammenligningen likevel ikke blir helt riktig på grunn av at både kommunestørrelse, befolkningsgrunnlag, organisering og tjenesteoppbygging er så ulike, sier Håversen.

Den fungerende lederen mener det er naturlig å sammenligne seg med de ti største kommunene i landet. Til det brukes aggregerte styringsdata for samarbeidende storkommuner (ASSS). Håversen mener det gir et riktigere bilde.

– Når vi sammenligner oss med ASSS-kommunene, Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Bærum, Fredrikstad, Drammen og Oslo, så finner vi ikke samme prosentvise økning. Men også her ligger vi ganske høyt. I aldersgruppen 0-17 år er det kun Drammen som ligger høyere enn Sandnes, sier fungerende barnevernleder.

Målrettet innsats

Sandnes kommune har siden 2005/2006 arbeidet med tidlig innsats for barn og unge. Dette inkluderer også i arbeidet til barneverntjenesten. Kommunen har jobbet målrettet via «Modellkommuneforsøket» som Sandnes var en del av. Barneverntjenesten har også jobbet for å komme tidligere inn i sakene, både når det gjelder alder og problemomfang. Dette har skjedd gjennom blant annet kontaktperson til barnehagene, hospitering med helsestasjonsvirksomheten og forbedret samarbeidet med andre samarbeidspartnere.

I aldersgruppen 0-17 år er det kun Drammen som ligger høyere enn Sandnes.

– Denne innsatsen tror vi er en sterkt medvirkende årsak til økningen av bekymringsmeldinger til barneverntjenesten. Jeg har ikke statistikk eller belegg for å si at det er den relativt høye andelen innvandrerbefolkning i Sandnes som medvirker til at tallene er større her enn hos andre, men det vil kunne ha noe betydning for antall meldinger vi får inn. Noe ulik registreringspraksis mellom kommunene spiller også inn, sier hun.

Kostnadseffektivt

Det høye antallet meldinger krever mye av barnevernstjenesten. Ressurser koster penger, men Håversen mener barnevernstjenesten klarer å holde tritt med den negative utviklingen.

– Det er kjent at Sandnes kommune har hatt økonomiske innstramminger, så det er vel ikke noen kommunal virksomhet som ikke kjenner på at det er stramt med tanke på bemanning og ressurser? Barneverntjenesten har frem til nylig vært skjermet for innstramminger internt i kommunen, men vi må selvsagt alltid prioritere våre ressurser så godt det lar seg gjøre. Her vises ellers til vår resultatvurdering fra 2016, som viser at barneverntjenesten driver kostnadseffektivt. Vi mener vi har et faglig og juridisk forsvarlig barnevern, og er alltid opptatt av å utvikle oss både organisatorisk og faglig,

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...