Sterke inntrykk fra Auschwitz-Birkenau

Ved ghettomuren i Krakow.

«Urettferdigheten og ondskapen angår faktisk også oss. Det er noe av lærdommen elevene ved Vatneli tok med seg hjem,» skriver rektor Arne Leknes i dette reiselesebrevet fra Polen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2018 kl 20:08

LESERBREV: Man vet hva man går til på en måte, men det er ikke helt sant likevel. Det er når man møter alle de sterke inntrykkene på stedet, at en virkelig tar det innover seg.

9. og 10. trinn på Vatneli skole har lagt bak seg reisen Sola–Krakow og samlet mange inntrykk. Sterkest inntrykk fra konsentrasjonsleirene gjorde glassmonteren med 2000 kilo hår fra de siste 40.000 kvinnene som ble myrdet i Auschwitz. Tyskerne klarte ikke å skjule alle spor fra ugjerningene sine, da de selv måtte evakuere i all hast for å berge sitt eget skinn under befrielsen.

Jødisk kirkegård Krakow.

For mange var dette også et sterkt inntrykk fra Auschwitz-Birkenau – minneplatene på 23 språk taler sitt tydelige språk. «Alltid la dette stedet være et rop av fortvilelse og et varsel til menneskeheten hvor nazistene myrdet omkring halvannen million jøder fra flere land i Europa.» Den dyktige guiden pekte på at det er vårt ansvar å fortelle dette videre og aldri glemme historien.

Elevene er avbildet ved ruinene etter et av gasskamrene. 1,1 millioner mennesker ble tatt av dage i leiren. Den dyktige guiden, Łukasz Lipiński, fortalte blant annet om 15 år gamle Elie Wiesel som ble deportert til konsentrasjonsleiren i 1944 sammen med sin far, mor og søster. Moren og søsteren ble sendt rett i gasskammeret, mens Elie og faren kom gjennom utvelgelsen. Elie Wiesel overlevde leiren og dødsmarsjen på slutten av krigen. Hans budskap til verden er å aldri være likegyldig. Ta stilling til ondskapen og urettferdigheten fordi den angår også deg.

9. og 10.trinn med guide foran et krematorium. Alle foto: Privat

Under vandringen i det jødiske kvartalet i Krakow, fikk vi høre historien om den polske apotekeren som vågde sitt eget liv ved å gi medisiner og hjelp til de jødene som ble stuet inn i ghettoen, mange tusen på en gang på et innmuret område. Her så vi også 65 kobberstoler på en åpen plass, hver stol et symbol på 1000 jøder som ble deportert og myrdet, til sammen 65.000 bare fra ghettoen i Krakow. En fredet jødisk kirkegård, der ingen er begravet etter 1939, står som et skremmende monument over jødeutryddelsen. Ingen steller gravene, for alle etterkommerne er borte.

Vi ønsker aldri å glemme, aldri å være likegyldige, for urettferdigheten og ondskapen angår faktisk også oss. Det var noe av lærdommen elevene ved Vatneli tok med seg hjem.

Minnesmerke over jødene i Auschwitz-Birkenau.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...