Stortingskandidaten står i donorkø for ny nyre

FELLESSKAP: – Solidaritet, fellesskap, muligheter og likeverd er det jeg kjemper for. Dagens asylpolitikk i kombinasjon med større uroligheter i verden fører til at langt færre, om noen, får like gode sjanser som jeg fikk, sier stortingskandidat Faruk Brahimi fra Lura.

Faruk Brahimi (40) står på to helt forskjellige lister i høst: Han har 14. plass på Ap's stortingsvalgsliste. Og han står på venteliste for å få ny nyre.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KANDIDATEN: Som opprinnelig kosovoalbaner, og senere som norsk statsborger, har Faruk Brahimi støtt på utfordringer større enn det mange opplever i løpet av et liv.

Da Brahimi var rundt ti år gammel flyktet han sammen med sin familie til Nord-Vestlandet, med intensjon om at de skulle returnere etter ett års tid. Slik gikk det ikke, og som ung mann kontaktet Ap-politikeren det norske militæret med et ønske om å verve seg.

Ønsket å gi noe tilbake

– Jeg kontaktet selv Forsvaret. Som flyktning og oppvokst med krig rundt meg ble det en naturlig avgjørelse. Som barn så jeg med egne øyne hvor fort voksne kan ødelegge verden rundt seg i form av dårlige avgjørelser. Samtidig så jeg hvor godt de norske styrkene i utlandet beskyttet og hjalp. Da jeg selv ble norsk statsborger ønsket jeg å gi noe tilbake, sier Faruk Brahimi.

Faruk Brahimi var i sin tid et stort fotballtalent, men evnene som soldat var også av den blomstrende sorten. Den førte ham rett inn i Telemarksbataljonen som ildsetter. Han ble opplært til å koordinere hvor skyts skal settes, og hvilken type ammunisjon som bør benyttes. Tjenesten i Telemarksbataljonen fikk konsekvenser. En to ukers tøff øvelse i år 2000 gikk utover helsen.

– Det var under en tøff vinterøvelse at jeg og min sersjant ble utsatt for ekstrem kulde. Vi ble plukket opp og sendt direkte til sykehuset i Bodø for oppvarming og sjekk. Jeg hadde lungebetennelse, som videre utviklet seg til et større nyreproblem. De siste seks årene har jeg vært pasient ved lungeavdelingen på SUS, og kan ikke berømme nok behandlingen de har gitt meg. Jeg har fått operert inn en PD-dialyse som jeg bruker om natten. Siden januar har jeg stått i donorkø for ny nyre. Den gjennomsnittlige ventetiden er rundt 12 måneder, forteller Brahimi ærlig, mens han viser den tekniske innretningen like over bukselinningen.

Ble oppfordret av kvinnegruppen

Stortingskandidaten fortsatte i sin sivile jobb fram til juli 2016. Nå jobber han som fraksjonsleder for Ap, og er hjemmeværende pappa til to gutter på 12 og fire år.

På tross av at han kom til Sandnes allerede i 2002, tok det en god stund før han meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Han forteller at han har stemt Ap siden skolevalgene, men på grunn av ulike årsaker valgte han å forbli utenfor den indre politiske sirkelen. Helt til han tilfeldigvis ble stanset på gaten av partiets kvinnegruppe.

– Jeg begynte å gå på enkelte møter, og traff umiddelbart engasjerte mennesker med likt livssyn. Solidaritet, fellesskap, muligheter og likeverd er det jeg kjemper for. Dagens asylpolitikk i kombinasjon med større uroligheter i verden fører til at langt færre, om noen, får like gode sjanser som jeg fikk. Jeg kom som flyktningbarn, og står i dag som kandidat til Stortinget ved valget. De mulighetene ønsker jeg flere skal kunne oppnå. Jeg mener vi på tvers av partiene er for konservative i flyktningpolitikken. Vi vegrer oss fra å ta de store avgjørelsene, sier Brahimi.

Ris og ros til Høyre og Frp

Det er ikke likt alle politikere å finne gode egenskaper hos andre partier. Spesielt ikke om man er i opposisjon som Ap er i Norge. Brahimi finner likevel ganske enkelt svaret når han blir bedt om å se positivt tilbake på de siste fire årene med blå-blå regjering.

– De kan ikke ta all ære, for mye av planleggingen var allerede gjort av forrige regjering, men én ting sittende regjering skal ha ros for er gjennomføringskraften når det kommer til samferdsel. Det negative er helsepolitikken. Køene er ikke forsvunnet og vi opplever mer byråkrati. Penger fra det offentlige til det private har ikke hjulpet. Høyre og Frp har selv gått ut og advart mot for store forskjeller som er i ferd med å vise seg i det norske samfunnet. Det synes jeg er meget spesielt, med tanke på at det er de som skaper dem. Store forskjeller fører til ulike samfunnslag, som igjen betyr konflikt. Vi må sørge for at alle får de samme mulighetene, sier Brahimi.

Og når man først har startet en politisk debatt på trappene i Kobberveien på Lura, er Brahimi som de fleste andre. Engasjert og levende opptatt av fremtidsmulighetene vi i dagens samfunn skal levere videre til neste generasjon.

– Vi har hatt en svært effektiv oljeindustri som har gitt oss kapital. Den kan vi ganske enkelt forvalte slik at vi kan bli et nullutslippsland. Norge har også enorme muligheter for å lagre energi. Dersom vi skal stå imot kommende kriser lik oljekrisen vi har møtt de senere årene, så må vi stå samlet i dag. Vi må gi neste generasjon de beste mulighetene vi kan. Det er mitt sterkeste politiske budskap, sier Brahimi.

Ny serie: Fram mot valget 11. september vil Sandnesposten presentere noen av de lokale kandidatene som står på partienes lister. Første kandidat er Faruk Brahimi. Han har 14.-plassen på Arbeiderpartiets stortingsvalgsliste.

ENGASJERT: Terje Lunde (Ap), Faruk Brahimi (Ap), prosjektleder Arne Jørgensen fra Sandnes kommune, og Ådne Berge fra Sandnes Sentrum AS diskuterte ivrig planene for Rutens framtid tidligere i sommer. Foto: Håvard Ovesen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...