Styreleder i Sandnes parkering KF foreslår gratis parkering for alle

Kaller 80 prosent av alle el-bil-eiere for egoister

KONTROVERS: – Det er kontroversielt at jeg som styreleder i selskapet la frem et subsidiært forslag om gratis parkering for alle, sier Frp-politiker Mangor Malmin. Foto: Andreas Kydland

Styreleder i Sandnes parkering KF, Mangor Malmin, er lei av at elbiler ikke må betale avgift på kommunale parkeringsplasser. Av hensyn til likhetsprinsippet la han på vegne av Frp inn et subsidiert forslag i bystyret som sier at alle biler burde stå gratis.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2016 kl 21:02

Frem til i dag har det vært gratis for el-biler å stå parkert på kommunale parkeringsplasser. I sist bystyremøtet ble det fattet et vedtak som viderefører denne ordningen. I det minste frem til regjeringens parkeringsforskrifter er ferdig revidert.

Av den fremgår at avgiftstaket for nullutslippskjøretøy kan settes til maks 50 prosent av avgiftsnivået for konvensjonelle kjøretøy. Dette skal ut på høring, og det kan ta opp i mot et år før de nye forskriftene trer i kraft.

I bystyret ble det fattet et vedtak som gjør at el-biler til den tid skal kunne parkere gratis på kommunale parkeringsplasser, men at de må betale for strømmen de mottar under ladning.

Den ideen likte Fremskrittspartiet og Mangor Malmin dårlig, men det var en smule overraskende da Frp-politikeren og styrelederen i Sandnes parkering i sitt subsidiære forslag mente at hvis det fremdeles skal være gratis for el-biler, så måtte det også være gratis for alle biler i Sandnes.

Sandes kommune mottar betydelige summer fra sitt eget parkeringsselskap i løpet av et år. Penger som er regnet inn i kommunens økonomiplan. Derfor var det mange som sperret opp øynene da Frp og styrelederen i parkeringsselskapet ville prioritere på denne måten. Mangor Malmin har ikke problemer med å skjønne at forslaget på en måte var mot kommunens interesse.

– Det var muligens kontroversielt at jeg som styreleder i selskapet la frem et forslag om gratis parkering for alle. Vi i Frp ønsker å fremme likhetsprinsippet. Dersom vi i påvente av nye forskrifter skal fortsette med gratis parkering for el-biler, så bør det gjelde for alle bilister. El-biler setter like store avtrykk som de andre kjøretøyene, og når vi tar en titt på de kommunale parkeringsplassene i sentrum, ser vi raskt hvilke type biler som opptar mange av plassene, sier Malmin.

80 prosent er egoister

Styrelederen sa også fra talerstolen at han trodde posisjonen var enige i saken, men det viste seg ikke å være riktig. Malmin pirker også i det han mener gjelder for majoriteten av el-bil- eierne.

– Jeg vil tippe at 80 prosent av alle el-bil-eiere ikke kjøper en slik bil av hensyn til miljøet. Mange kjøper el-bil for å slippe unna kø og avgifter. Å utnytte de økonomiske fordelene vil jeg kalle for ren egoisme. En el-bil opptar like mye plass som en konvensjonell bil. Det er få som kjøper et slikt kjøretøy på bakgrunn av miljøhensyn. Det er ikke riktig at de skal stå gratis, sier han.

Da saken var til behandling i bystyret stemte Ap, Krf, Høyre, Venstre, MDG og Senterpartiet for posisjonens forslag om gratis parkering for el-biler, frem til de nye forskriftene foreligger.

– Nå finnes det jo veldig mange av byens politikere som har el-bil i husholdningen. Spørsmålet er om de i så måte er inhabile når det kommer til stemmeavgivningen, sier Malmin.

Forberedt på permitteringer

Styrelederen og Frp-politikeren får ikke overraskende støtte fra partikollega og varaordfører, Pål Morten Borgli. Han mener stemningen blant folk når er kommet til et punkt hvor mange enes om at el-biler bør betale for bompasseringer og parkering på linje med andre kjøretøy. Samtidig innrømmer varaordføreren at konsekvensene ville vært store om forslaget hadde nådd gjennom.

– Det hadde jo mest sannsynlig betydd tapte inntekter. Samtidig måtte vi jo ha permittert ansatte i selskapet i påvente av de nye forskriftene. Vi hadde også sluppet å drifte automater og lignende i denne perioden. Det skal ikke være slik at rike mennesker med muligheter for å skifte bil etter lovverket skal slippe unna. Det vil jo medføre at den delen av befolkningen som ikke har denne muligheten skal betale for alle. Det er ikke rettferdig. Vi mener at en bil er en bil, sier Pål Morten Borgli.

Daglig leder i Sandnes parkering KF, Kjell Veire, ønsker ikke å kommentere saken utover at han som leder av et kommunalt foretak til en hver tid forholder seg til det som blir bestemt. Han meddeler likevel at de nye ordningene kan bli mer forvirrende for folk.

– Jeg mener det er ugreit at disse beslutningene er flyttet ned til et lokalt nivå. Hvis man skal kjøre fra Haugesund til Bryne er man innom syv kommuner som kan operere med helt ulike bestemmelser når det kommer til avgifter for el-biler. Da er det vanskelig for folk å skulle holde oversikten om hva som gjelder, sier Veire.

Gruppeleder i Høyre, Thor Mange Seland, er mildt sagt overrasket. Ikke minst over det faktum at Frp trodde de hadde en enighet med de andre posisjonspartiene.

– Det subsidiære forslaget fra Malmin og Frp kan ikke ses på annen måte enn et populistisk forslag. Et forslag de i etterkant kan peke på og si at de stemte i mot. Vi valgte å gi støtte til posisjonens forslag fordi det vil forenkle kommunikasjonen til folket. Det ville vært forvirrende om vi nå skulle skrudd opp skilter og lagt til rette for betalende el-biler, for så om et halvt år komme med et helt nytt regelverk, sier Seland.

Partikollega Kenny Rettore mener forlaget fra Frp og Malmin ikke er gjennomtenkt.

– Det er påfallende at styreleder gjennom flere år i Sandnes Parkering legger frem et slikt forslag som kunne ha fått store følger for det kommunale foretaket på kort sikt. Bystyret hadde jo nettopp vedtatt at selskapet skal gi utbytte på kr 1.1 millioner i året de neste fire årene. Posisjonen vil slite nok med sitt vedtatte budsjett om de ikke senere i samme møte fjerner vedtatte inntekter. Frp blir nesten et opposisjonsparti i posisjon. Flere av innleggene deres viste jo at de ikke husket at de har sittet i posisjon i fem år, sier Rettore.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...