Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Styringsgruppen vedtok at bomprisene skal økes i 2019

RYSTET: Leif Arne Moi Nilsen (i midten) mener styringsgruppen for bompakken er feige som ikke tør stå frem og fortelle sannheten. Sammen med Christian Våge og Sigurd Sjursen er han klar for å samle motstandere av den nye bomringen med felles aksjon i Sandnes og Stavanger 22. august. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Leif Arne Moi Nilsen fra Frp i Stavanger var eneste tilhører da styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren hadde møte fredag morgen. Den erfarne politikeren er rystet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2018 kl 17:45

Bomdebatten kommer garantert til å ta en ny vending etter at styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren avholdt møte på fredag. Med på sekvensen var øverste vegsjef, Terje Moe Gustavsen. Leif Arne Moi Nisen forteller at agendaen for møtet var soleklar.

– Terje Moe Gustavsen fortalte styringsgruppen i klar tekst at gruppen måtte fatte et vedtak som følger stortingsvedtaket for bompakken. Det vedtaket sier at prisene i 2019 skal indexreguleres, noe som betyr at prisene en gang i 2019 blir 24 kroner for normal passering og 48 kroner i rushtiden, samt samme type økning for nyttetransport. I realiteten var spørsmålet om det skal settes 24/48 kroner på skiltene umiddelbart, eller om de skal vente. sier Moi Nilsen.

To punkter

Frp-politikeren forteller at politikerne i styringsgruppen, med Stanley Wirak (Ap) og Christine Sagen Helgø (H), nektet blankt å fatte et vedtak nå, som tilsier denne prisøkningen i 2019.

Da fikk de tydelig svar fra vegsjefen.

– Han sa at dersom styringsgruppen ikke fattet et slikt vedtak, så måtte hele saken behandles på nytt i Stortinget, og det ville medføre store utsettelser. Det var altså ikke et alternativ. Dermed forsvant styringsgruppens medlemmer inn på et rom for å finne en ordlyd og et vedtak som de kunne fortelle sine velgere. Med tanke på alt det mediekjøret som er rundt bommene, så torde ikke politikerne fatte et vedtak som er i tråd med stortingsvedtaket. Derfor laget de et punkt to, sier Moi Nilsen.

Les også: Dersom Nord-Jæren ønsker lavere pris i bommene - så kan det ordnes

Frp-politikeren forteller at styringsgruppen fattet et vedtak om å holde prisen til 22/44 kroner når bommene trer i kraft, samtidig som de i følge Moi Nilsen vedtok å følge stortingsproposisjonen og vedtaket som sier at prisene skal indexreguleres i 2019.

– Det eneste de var opptatte av var å finne en ordlyd som skyve problemet og avgjørelsen litt frem i tid. Prisøkningen som kommer i 2019 ble ikke diskutert med ett eneste ord. Det eneste politikerne var opptatte av, var å redde seg seg selv i nåsituasjonen. De burde selvsagt stått frem og fortalt sannheten. Det er at stortingsvedtaket tilsier en garantert prisøkning til 24/48 kroner i 2019. Stortingsvedtaket er fattet på bakrunn av de lokale vedtakene. Det som skjedde på møtet var et feigt makkverk for å redde eget skinn. Det må du gjerne sitere meg på, sier Moi Nilsen.

Skal evalueres

Leder av styringsgruppen, Stanley Wirak, forteller at det står i stortingsvedtaket av prisene skal indexreguleres i 2109, men at de tolker vedtaket slik at det er opp til styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren å bestemme om prisene skal settes opp i 2019.

– Vi har fattet et vedtak som viser til stortingsvedtaket. Styringsgruppen oppfatter det som at det er vi som skal fatte et vedtak om og eventuelt justere prisene i 2019. Dersom vi eventuelt får et pålegg fra regjeringen om å sette opp prisene til 22/48 kroner, så forlanger jeg et brev fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som sier så, sier Wirak.

I følge ordføreren tolker styringsgruppen at vedtaket tar utgangspunkt i en gjennomsnitlig passeringspris på 20 kroner.

– Det som står i vedtaket er at Bymiljøpakken skal evalueres etter ett år. Først da vil vi se hvordan inntjeningen har vært. Om prisene skal settes opp eller ned, avgjøres av mange faktorer. Mange elbiler og få andre kjøretøy, betyr lav inntjening. Dersom mange fremdeles kjører gjennom bommene i rushtiden, vil inntjeningen være høyere, sier Wirak.

– Men står det ikke i samme vedtak at prisene skal indexreguleres i 2019, og at det som Leif Arne Moi Nilsen sier, betyr prisøkning.

– Det står i vedtaket, men vi er av den oppfatning at det er styringsgruppen som eventuelt må fatte et nytt vedtak om prisene skal justeres opp. Dersom vi kommer frem til at det ikke er slik, så forlanger jeg et skriftlig pålegg fra Solvik-Olsen når den tid kommer, sier Wirak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...