SV Betong saksøkte Time kommune – og vant

Foto: Håvard Ovesen

Time kommune kunngjorde i 2015 åpen anbudskonkurranse om totalentreprise for oppføring av Nybygg Frøyland skule. SV Betong påpekte flere behandlingsfeil i anbudsprosessen og vant fram i retten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2017 kl 22:04

JÆREN TINGRETT: I alt kom det inn tolv anbud innen fristen, hvor en av anbyderne var SV Betong AS fra Sandnes. De tre beste pristilbudene var 48.238.320 kroner fra SV Betong, 48.257.391 fra AF Gruppen AS og kr 49.994.905 millioner fra Masiv Bygg AS. I det pris skulle vektes med 70 prosent fant kommunen at erfaring med tilsvarende prosjekter ikke kunne få avgjørende betydning for valg av den tredje laveste tilbyderen. Det ble derfor kun foretatt referansesjekk for SV Betong og AF Gruppen.

I den samlede evalueringen ble SV Betong gitt 9,81 poeng, mens AF Gruppen ble gitt 10,00 poeng. Når det gjelder erfaring med tilsvarende prosjekter fikk SV Betong et snitt på 8,57, mens AF Gruppen fikk i snitt 9,14 poeng. Etter dette ble evalueringsnotat med innstiling av AF Gruppen som vinner av anbudskonkurransen meddelt partene ved e-post fra kommunen den 11. november 2015.

Allerede dagen etter ble det imidlertid per e-post lagt frem et revidert evalueringsnotat, siden kommunen var kommet til at det var gjort en feil ved evalueringen av CV-en til byggeplasslederen tilbudt av AF Gruppen. Etter revideringen var forskjellen mellom SV Betong og AF Gruppen redusert til henholdsvis 9,90 og 10,00 poeng totalt, og i snitt 8,71 og 9,00 poeng for så vidt gjaldt erfaring med tilsvarende prosjekter.

Flere innsigelser

SV Betong hadde imidlertid flere innsigelser til den foretatte evalueringen. Dette ble tatt opp med kommunen både per e-post, i telefonsamtaler og i et møte i løpet de påfølgende dagene. Samtidig ble AF Gruppens tilbud og innhentede referanser bedt november 2015, ble på anmodning utsatt for at det ikke skulle bli nødvendig for SV Betong å begjære midlertidig forføyning i saken.

I e-post av 18. november fremkommer det så at kommunen var enig i at det var behov for en ny evaluering av tilbudene, at de da ville ta flere firmaer med i evalueringen og at det også måtte legges vekt på firmaenes erfaring med tilsvarende prosjekter, firmaets kvalitetssystem samt oppgaveforståelse.

Utfallet av denne tredje og siste evalueringen ble meddelt SV Betong i e-post av 30. november. AF Gruppen var vinner også denne gangen med 10 poeng og SV Betong på andre plass med 9,78 poeng. Den tredje evalueringen medførte justeringer, og AF Gruppen kom også best ut på best på pris.

Etter dette ble det av SV Betong den 8. desember 2015 begjært midlertidig forføyning med krav om forbud mot kontraktsinngåelse med AF Gruppen. Ved e-post av 14. desember informerte så kommunen om at de var kommet til at konkurransen måtte avlyses som følge av at det er angitt evalueringskriterier som ikke er forskriftsmessig. Ved Jæren tingretts kjennelse av 18. april 2016, der saken om midlertidig forføyning ble hevet, fremkommer det at kommunen mente konkurransen måtte avlyses som følge av utformingen av tildelingskriteriet knyttet til kvalitet. Deretter rettet SV Betong er søksmål om erstatning.

– Det er av kommunen begått en rekke feil i den aktuelle anbudskonkurransen. Flere av feilene medfører hver for seg, og alle tilfeller samlet, en plikt fra kommunen til å avlyse konkurransen, og utgjør så ansvarsgrunnlaget for krav om erstatning for den negative kontraktsinteressen etter anskaffelsesloven og paragraf elleve, påsto betongleverandøren i retten.

Tydelig domsslutning

SV Betong fikk medhold av rettens administrator Ørjan Andre Grønlid. Time kommune må innen to uker betale 565 000 kroner i erstatning til SV Betong.

Kommunen må også ut med 266 882 kroner til Sv Betong for påløpte saksomkostninger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...