Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Lager global app for blinde og svaksynte: Sverre har fått et nytt syn på verden

INDIA: Sverre Stendal sammen med ledere og lærere ved National Association of the Blind India i Mumbai. Ifølge Stendal er mangelen på helsepersonell innen fagfeltet enorm. Foto: Privat

Sverre Stendal fra Sandnes har bestemt seg for å vie resten av sitt yrkesliv til å hjelpe andre. Teknologi skal gi blinde og svaksynte verden over bedre livskvalitet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

OPPFINNSOMHET: Naboene til Sverre Stendal i Solliveien har garantert lurt på hva han driver med. For i kampen om å skape bedre hverdag for blinde og svaksynte har innovatøren enkelte dager gått inn og ut av sitt eget hus opp mot 50 ganger. For skal man teste et navigasjonsystem, nytter det ikke bare å sitte inne. Man må opp og ned langs fortauene.

Opphavet til ideen om å skape en navigasjonsapplikasjon til benyttelse for blinde og svaksynte, har utspring fra flere faktorer. I bunnen ligger solid kompetanse.

– Jeg er utdannet telemontør fra Telenor, ingeniør innen elektronikk fra UIS og videre sivilingeniør innen data og digital signalbehandling, også fra UIS. Jeg har over 20 års erfaring fra IT-bransjen og oljebransjen i Rogaland, sier Stendal til Sandnesposten.

Da han i likhet med rundt 11.000 andre oljeansatte i 2016 mistet jobben, poppet det frem en idé som hadde ligget i bakhodet siden 2011. På det tidspunktet trente han iherdig sammen med bestekameraten. De to hadde planer om å bestige Kilimanjaro påfølgende år.

– Vi trente ved å gå opp til Øykjafjellet ved Alsvik øst for Lutsivatnet flere ganger i uken etter jobb. På grunn av mørket måtte vi benytte hodelykter. På tross av lokalkunnskap, hendte det flere ganger at vi gikk feil. Som fanatisk tilhenger av GPS og apper som har med navigasjon å gjøre, testet jeg minst ti, men fant aldri noen jeg ble fornøyd med. Tanken om å lage min egen ble liggende og modne bak i hjernen, forteller oppfinneren.

Saken fortsetter under bildet

HONG KONG: I Hong Kong møtte Stendal representanter fra Hong Kong Blind Union. Foto: Privat

Blind nabo

Med nedskaleringene i oljebransjen fikk Stendal mer tid til å sysle med ideene om et bedre navigasjonssystem. Etter en kort stund fant han ut at verktøyet kunne komme blinde og svaksynte til gode.

– En dag jeg testet prototypen kom nabokonen ut på verandaen. Hun lurte på hvorfor jeg til stadighet gikk bærende på en snodig dings med masse ledninger ute i gatene. Da jeg fortalte om navigasjonsenheten med lydfunksjon, svarte hun med å si at hennes blinde mann helt sikkert ville likt å prøve.

– Dermed hadde jeg min første testkandidat. Vi gikk frem og tilbake i gatene på Austrått og testet. Dingsen pep, og han korrigerte kursen, men det var vanskelig for ham å skille alle de forskjellige lydene. Da besluttet jeg å lage en ny prototype med Raspberry PI, som er en liten Linux datamaskin. Denne hadde muligheten for å spille av tale, sier han om utviklingen.

Men skal man lage anvendelige applikasjoner, må man sikte seg inn på plattformer folk flest bruker. Sverre Stendal kunne svært lite om det å programmere apper for iPhone, men etter tre måneders intense studier lagde han sin første prototype. Den snakker engelsk, norsk, kinesisk, japansk og hindi.

– Jeg har fått god hjelp til oversetting, blant annet av en indisk dame jeg traff i kassen på Rema og av en kinesisk jente i Sandnes som er gift med en norsk dataingeniør. Japansk oversettelse fikk jeg hjelp til av tolken min i Tokyo, forteller han.

Gode venner

Da snøballen startet å rulle bant den sammen flere andre og viktige samarbeidspartnere. I følge Stendal ville han ikke kommet så langt uten hjelp fra andre.

– Jeg er prisgitt mange gode venner. Noen har jeg kjent i over 30 år. Andre har jeg blitt kjent med nylig. Jeg samarbeider blant annet med Ottar Sæle, Rune Hult, Simonetta Sinigaglia Haagensen, Miora Ranjeva, Einar Fagerheim og Øyvind Lode. Disse blir også aksjonærer da jeg ikke kan tilby noen av dem lønn ennå. Einar er svaksynt og Øyvind er helt blind, så de er helt unnværlige som rådgivere, medgir ingeniøren.

Verden rundt

Sverre Stendal befinner seg for tiden i San Diego, USA. I realiteten har han den siste perioden reist verden rundt i kampen for å hjelpe, videreutvikle konseptet og for å skaffe nyttige samarbeidspartnere. Ideen fra Øykjafjellet kan i fremtiden utgjøre en forskjell for vanvittig mange mennesker.

– I verden finnes det ifølge WHO 285 millioner svaksynte. 180.000 av de svaksynte bor i Norge. Jeg anslår antallet svaksynte mennesker i India til cirka 50 millioner. Kanskje det samme i Kina. Jeg har også planer for de fattige svaksynte. Så mange som 90 prosent av de svaksynte i verden er fattige. Her ønsker jeg også å bidra, sier han.

Det er ikke alle gründere som er tilgodesett med evner til å se lenger enn egen profitt, men Stendal hevder hardnakket at han ikke skiller seg ut.

– Jeg tror Gud har en plan for alle mennesker, og jeg er utrolig takknemlig som får lov til å oppleve dette. Aldri har jeg vært mer lykkelig og sikrere på at jeg har tatt et riktig valg. Denne reisen har forandret livet mitt. Synet mitt på verden er annerledes nå, sier Sverre Stendal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...