Sverre Rob (66) besteg Kilimanjaro

Mannen fra Sandnes startet vandringen mandag 12. februar og kom ned igjen fredag samme uke. Foto: Privat

Pensjonisten som nettopp fylte 66 år, gikk forrige uke opp Afrikas høyeste fjell.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

AFRIKAS TAK: – Det er jo en drøm jeg har hatt siden jeg fylte 60 år, sier Sverre Rob.

Kilimanjaro ligger nordøst i Tanzania og runger 5895 meter over havet. Mannen fra Sandnes var strålende fornøyd med turen:

– Jeg hadde store forventninger, men det var bedre enn forventet. Jeg tenkte at jeg må ikke grine hvis jeg ikke klarer det, for det er en tøff tur, men det gikk som planlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverre Rob fylte nylig 66 år, og feiret med en tur opp Afrikas høyeste fjell. Foto: Privat

Fjellet skal ikke være teknisk vanskelig å bestige, men på grunn av den store høydeforskjellen er risikoen for høydesyke tilstedeværende. Blir man utsatt for høydesyke kan man bli kvalm, få hodepine, og oppleve svimmelhet. Kuren mot høydesyken er å gå ned igjen, hvor luften ikke er like tynn.

Bjørndalsnuten

– Var det utfordrende?

– Det var utfordrende, men jeg er imponert over hvor godt jeg klarte det.

– Hvordan har du forberedt deg?

– Jeg holder meg i normal form. Jeg har syklet mye, og jeg syklet mye til jobben før. Det siste halvåret har det også blitt en del turer til Bjørndalsnuten.

Det var da Rob ble 60 år ideen dukket opp. Familien spurte hva han ønsket seg, og da sa han en tur til Kilimanjaro. Det var de i utgangspunktet skeptiske til, og det hadde han også forståelse for. Pensjonisten har selv stor respekt for Afrikas høyeste fjell:

– Jeg visste at det er mange som får problemer i høyden, så jeg reiste med innstilling om at det også kunne skje meg.

Ikke for alle

Turen startet mandag forrige uke, og Rob nådde toppen grytidlig på fredagen. Det var naturligvis også det store høydepunktet i løpet av turen:

– Å nå toppen og se soloppgangen var høydepunktet. Det var veldig god stemning de siste meterne. De nasjonale begynte å synge på Swahili, og det var som et langt Lucia-tog.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Å nå toppen og se soloppgangen var høydepunktet, sier Sverre Rob. Foto: Privat

– Var du noen gang i tvil om du ville klare å fullføre?

– Jeg hadde nok tanker av og til om at dette blir for tøft, men jeg måtte jo bare stå på. De siste stigningene og den siste natten, merket jeg at jeg ble litt svimmel. Det er ikke unormalt, men da måtte jeg bare holde fokus på stien foran meg.

Det var flere som gikk opp fjellet samtidig med Rob, og han bekrefter at det var en del som ikke kunne fullføre. Han slår fast at turen ikke er for alle:

– Det er ikke hvem som helst kan gå denne turen. Du må være trent og godt forberedt. Selv om jeg er pensjonist, er det ikke slik at jeg bare kan sprette opp av sofaen, og si «jeg vil til Kilimanjaro».

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...