Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Sviland skule går for smartere oppvekst

Sandnes-firma bak oppskriften som allerede har gitt suksess for Ormaskogen barnehage

FORKANT: Rektor ved Sviland skule, Trond Fossum, sier han helst vil være i forkant av utfordringer. Nå innfører skolen, som første i Sandnes, Smart oppvekst. Foto: Frode Olsen

I april starter Sviland skule med et nytt program som skal trene de sosiale ferdighetene til både elever, foresatte og administrasjonen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2017 kl 15:27

SKOLE: Sviland skule har i mange år jobbet for et godt skolemiljø. De har lenge vært en Respekt-skole, og jobber daglig for at elevene skal være gode medmennesker og ha høy trivselsfaktor på skolen. Som den første skolen i Sandnes kommune, har rektor Trond Fossum nå bestemt seg for å gjennomføre Smart oppvekst, levert av sandnesfirmaet Smart kompetanse.

Gjennom jevnlig bevisstgjøring og trening er målsetningen at elevene i langt større grad skal bli oppmerksomme på sine egne og andres positive egenskaper. Gjennom et felles språk og adferd skal det psykososiale miljøet blant elever og ansatte bli bedre.

– Jeg har fra før veldig gode erfaringer med ART (aggression replacement training, red. anm.), og det er litt av grunnen til at skolen nå skal involvere alle i Smart oppvekst. Først skal personalet kurses. Deretter vil foreldrene involveres, slik at alle vet hva elevene jobber med. På den måten håper vi selvsagt på at prosjektet vil føre med seg positive ringvirkninger for alle, sier Fossum.

Ormaskogen ville ikke vært foruten

Anne Lennan Renning er daglig leder av den bedriften som i Sandnes kommune har lengst erfaring med Smart oppvekst. Ifølge henne begynte barnehagen mer eller mindre på en ny tidsregning etter innføringen av bevisst trening på de sosiale ferdighetene.

Saken fortsetter under bildet

FÅR SKRYT: Fagleder Jill Steen (t.v) og daglig leder Anne Lennan Renning forteller at Ormaskogen-barna får gode skussmål når de går over i grunnskolen. Her sammen med Bertine Rege Figved og Marit Halvorsen Grayston. Foto: Frode Olsen

– Jeg er fullstendig klar over at mange driver kjempeflott omkring samme tema, og Ormaskogen ønsker i så måte ikke å heve oss over noen. Årsaken til at vi ønsket å starte med smart tankegang var målsetningen om å styrke barnas sosiale ferdigheter. Det tror jeg er den viktigste oppgaven barnehagene har. To pluss to klarer barn å lære seg uansett, men de sosiale ferdighetene må øves på i tidlig alder, sier lederen.

Gode resultater hos de små

I Ormaskogen private barnehage starter de å trene opp de sosiale ferdighetene på småbarnsavdelingen med barn fra null til tre. Gjennom bevisstgjøring fra ansatte lærer ungene innhold og betydning av ord som tålmodighet, mot og utholdenhet.

– De praktiske eksemplene på den gode effekten ser vi ofte. Helt ned i toårsalderen hører vi barn benytte seg av ord som samarbeid i forbindelse med at de skal rydde. Vi kan se de positive resultatene treningen gir i veldig tidlig alder, sier hun.

Ros for å prøve

På Sviland skule har rektoren stor tro på positiv psykologi, og nå vil han fylle visjonen skolen lagde i november med nyttig innhold.

– På Sviland ønsker vi å stå sammen om læring og glede. Målet er at ansatte og elever skal være trygge, rause og kreative. Jeg er overbevist om at resultatene til hver enkelt elev i stor grad har sammenheng med det psykososiale hverdagsmiljøet. Vi ønsker å rose for nedlagt innsats, noe som øker sjansene for at elevene tør å ta nye steg. Dersom vi kun gir ros for resultater, kan det snike seg inn frykt for å mislykkes neste gang, sier han.

– Kan få lekser i hjelpsomhet

Gjennom innføringen av Smart oppvekst skal Sviland-folket stifte nærmere bekjentskap med, og i sterkere grad skjønne meningen av ord som for eksempel nysgjerrighet, integritet, selvkontroll, humor, takknemlighet og humanisme.

– I kampen for gode sosiale egenskaper finnes mange flotte programmer de ulike skolene kan benytte seg av. At vi velger Smart oppvekst er ikke til forkleinelse for andre alternativ, men utviklerne har hatt et spennende samarbeid med og får gode tilbakemeldinger fra Re kommune som har jobbet med dette en god stund. Vi har, som de andre skolene, et klart ønske om å være tidlig ute og helst i forkant av utfordringer som kan oppstå i forbindelse med skolegangen og livet for øvrig. Vi ønsker å jobbe parallelt, slik at det vil være gjenkjennbart for foreldre med ansvar for barn på ulike trinn. Det er ikke utenkelig at elever i løpet av skoleåret vil få lekser i for eksempel hjelpsomhet, smiler Trond Fossum.

Voksne lærer òg

Det er ikke kun barna som kjenner på de positive prosessene som barnehagen er inne i. Anne Rennan Lenning sier at gjennomføringen av Smart oppvekst også kommer ansatte til gode.

– Tilbakemeldningene fra de ansatte er kjempeflotte. Staben bidrar sterkt til at dette har fungert så godt som det gjør. Etter hvert personalmøte går vi alltid en liten runde hvor folk kan benytte anledningen til å gi andre en tilbakemelding. Noen ganger kan det være rørende og ikke minst veldig givende å høre at andre setter pris på og ser dine positive sider, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

SMARTE: Thomas Zandstra Helmsgård (t.v) og Vegard Viestad er to av mennene bak Smart oppvekst-konseptet. Foto: Frode Olsen

Barna får skryt

Den beste premien kommer likevel kanskje i form av tilbakemeldinger fra skoler som gir konkete beskjeder etter at de har overtatt tidligere Ormaskogen-barn.

– Tilbakemeldinger om at barna takler overgangen til skolealder er det viktigste vi hører. Vi ønsker jo å utruste barna for fremtiden. Sjansen for å trives på skolen både faglig og sosialt er større med godt utviklede sosiale ferdigheter. Vi priser oss lykkelige over at vi innførte denne praksisen i hverdagen på Ormaskogen, sier hun.

– Bevisstgjøring

Thomas Zandstra Helmsgård og Vegard Viestad er to av personene bak Smart kompetanse. Viestad er spesialpedagog med lang erfaring fra personalledelse, blant annet ved Stavanger Akuttsenter og Møllehagen skolesenter. Helsmgård er sosionom med ti års erfaring med barne- og ungdomsarbeid i Bufetat. Sosionomen og de andre i bedriften har et brennende ønske for at barn kan skape god relasjoner til omverden gjennom det å trene på de sosiale ferdighetene.

– Vi har et ønske om at barn skal kjenne til og ta i bruk hele sitt ferdighetsregister når utfordringene står overfor dem. Med daglig trening av de sosiale ferdighetene vil barn og voksne kunne stå bedre rustet. Kall det gjerne en bevisstgjøring av hvordan man kommuniserer og oppfører seg i samspill med andre, sier Helmsgård.

Hele mennesket

Kollegaen Viestad er selvsagt enig, men peker også på en annen skjult gevinst for dem som trener på de sosiale ferdighetene.

– Vi er interessert i hele mennesket og ikke kun hva de presterer på skolen, i barnehagen eller på jobben. Et godt eksempel er hvor enkelt vi voksne tror vi definerer en person gjennom å spørre om hva de jobber med. For det er faktisk det aller første mange spør ukjente om. Gjennom Smart oppvekst håper vi at flest mulig skal lære å kjenne seg selv og andre på en mer helhetlig måte. Hvis man i barnehage og skole bevisst jobber mer med å styrke barns selvfølelse og selvbilde, mener vi helt bestemt at dette vil kunne føre til at færre elever dropper ut av skolegangen, sier Viestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...