Svindlet Malthus AS for seks millioner – kjøpte hus i Florida

UTSPEKULERT: Den ansatte ved Malthus AS ble tatt og er nå dømt for grovt økonomisk utroskap. Foto: Frode Olsen

En ansatt i Malthus AS er dømt for grov økonomisk utroskap. Ved flere tilfeller stjal mannen penger fra firmaet gjennom falske fakturaer og fiktive e-postmeldinger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2017 kl 22:30

JÆREN TINGRETT: Det var i perioden fra 14. mai 2014 til 30. november 2015 at den Malthus-ansatte godkjente fakturaer fra en underentreprenør på hele 6.234.115 uten at underentreprenøren utførte arbeid for tilsvarende beløp for Malthus AS.

Beløpene ble utbetalt fra Malthus AS til konto tilhørende et firma mannen eide. Pengene ble så videreførte konti tilhørende enkeltpersonsforetaket han hadde.

Den nå dømte mannen var reell eier og eneansvarlig i begge foretakene. Pengene er blant annet benyttet til å kjøpe en bolig i Florida til rundt 295.000 USD og tomt og lagerhall på Sørlandet til 1.350.000 kroner, samt en varebil.

– Utroskapet anses som grovt på grunn av beløpets størrelse, og fordi det foreligger brudd på den særlige tillit som fulgte med hans stilling i Malthus AS, sier domsslutningen fra Jæren tingrett.

Skaffet seg også varer

Mannen kjøpte også varer i Malthus AS sitt navn og for Malthus AS sine midler direkte til hans egen urettmessige bruk, til en samlet verdi av 316.798 kroner.

– Forholdet anses som grovt på grunn av beløpets størrelse, og fordi det foreligger brudd på den særlige tillit som fulgte med hans stilling i Malthus AS, sier dommen om det tiltalepunktet.

Den Malthus-ansatte ble dømt til fengsel i to år og ti måneder. Han må tilbakebetale 5.087.546 kroner til Malthus AS. Dommen gjør at han også må betale 43.581 kroner til statskassen. Han ble også fratatt retten til å ha selvstendig eller ledende stilling i fem år. Han kan heller ikke ha styreverv i karantenetiden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...