Syklister ødelegger turområder

GJØRMETE: Flere ikke-tilrettelagte turstier på Foss-Eikeland er i ferd med å bli ødelagt av syklister og ridehester.
 Foto: Andreas Kydland

Syklister som sykler i utmark er med på å ødelegge skogbunnen i flere friluftsområder. Turgåer Kjellaug Pollestad fortviler, mens kommunen nå håper at dialog med syklistene skal hjelpe.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

TUROMRÅDER: – Dessverre opplever vi at det er en god del sykling utenfor veier og stier som er beregnet for et slikt formål, og i tillegg til å skape problemer for turgåere er dette med på å ødelegge og bryte ned skogbunn og terreng. Derfor vil vi nå også kalle inn til et møte med sykkelklubber for å finne gode løsninger på problemet, sier natur og friluftsforvalter Torborg Berge i Sandnes kommune.

Berge bekrefter at kommunen har fått inn klager fra turgåere om vanskelige forhold og at man ser alvorlig på problemet.

– Folk bør vite at de ikke har lov til å sykle utenfor veier og stier. Innbyggerne har plikt til å holde seg orientert om gjeldende lover og regler, men dessverre er inntrykket at mange ikke vet hva som er lov og ikke når det gjelder sykling i utmark, sier hun og fortsetter;

– Sykling er også en friluftsaktivitet som er bra for helse og velvære, men all ferdsel skal skje hensynsfullt og med varsomhet. Det gjelder forøvrig all annen type friluftsaktivitet også.

Ingen skilting

Sykling og hesteridning utenom veier og stier er ulovlig i følge friluftsloven, men ifølge Berge har kommunen foreløpig ingen planer om å sette opp forbudsskilt i de aktuelle områdene.

– Det blir helt umulig for oss å skilte med «forbud mot sykling» overalt i utmarken. I mange tilfeller er det vanskelig å si hva som er en tursti eller ikke. Turstier blir ofte til ved bruk og da kan grenseovergangene være vanskelig å tolke. Friluftsloven forbyr oss å sette opp skilt som forbyr ferdsel som er lovlig etter friluftsloven, sier Berge.

Forverring

Melshei, Foss-Eikeland og Vagleskogen er noen av områdene der problemet begynner å bli svært synlig på enkelte plasser. Sandnesposten skrev tidligere i år om turgåer Kjellaug Pollestad, som ofte opplevde det svært vanskelig å gå turer på Foss-Eikeland. Terrenget på flere plasser var i ferd med å bli helt ødelagt av syklister, ridehester og motoriserte kjøretøy.

– Det har ikke akkurat blitt bedre de siste månedene, snarere tvert om. Jeg har helt sluttet å gå tur her og nå mener jeg kommunen må ta grep, sier hun, og forteller om syklister som den siste tiden har laget til en hoppløype i skogen like ved turstiene.

– Syklistene kommer rennende ned turstiene i stor fart og gjør det både utrivelig og vanskelig for oss som bruker dette som turområde. Når det er vått blir turstiene gjørmete og helt uframkommelige. Jeg har ikke noe mot at syklister og ridehester benytter området, men da må de bruke de stiene som de har lov til å bruke i henhold til avtaler mellom Sandnes kommune og Statskog.
Berge kjenner til problemene i det aktuelle området, men lover bare at kommunen snarlig vil sette opp et skilt med forbud mot motoriserte kjøretøy da dette også er et kjent problem i området.

– Motoriserte kjøretøyer her er ulovlig og dette vil derfor bli skiltet. Samtidig må det klargjøres bedre for både ridende og syklister hvor de har lov til å bevege seg og hvor de ikke får ferdes, samt finne måter som gjør at det ikke oppstår konflikter mellom brukergruppene, sier hun.

Atferdsregler

Dersom den forestående dialogen med syklistene ikke skulle føre fram utelukker ikke Berge at man må ta andre virkemidler i bruk.
– En løsning kan være å innføre atferdsregler for de aktuelle områdene. Flere andre rogalandskommuner har gjort dette, men det er en lang og komplisert prosess der både grunneiere, politikere og fylkesmann må involveres, sier Berge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...