Tatt for 45 gram amfetamin samt stjeling av hagemøbler, fiskestenger, kantklipper og påhengsmotor

REDUKSJON: En kvinne fikk i Jæren tingrett betydelig mildere straff en forholdene hun sto tiltalt for skulle tilsi da saken hennes kom opp 6. januar. Foto: Frode M. Gjerald

Nå har den 30 år gamle kvinnen kommet seg ut av ruslivet, tatt utdannelse, og fått seg jobb.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

TYVERI: Det var i juni 2015 den nå 30 år gamle kvinnen dro til Hjelmeland sammen med samboeren. Hun var ruset, og på hennes initiativ stjal de på to forskjellige adresser to terassestoler, en kantklipper, en påhengsmotor, tre fiskestenger, en pose med diverse fiskeutstyr, og diverse pyntegjenstander. Politiet fant gjenstandene igjen i bilen og hytten til kvinnen og samboeren hennes.

Da kvinnen møtte i Jæren tingrett 6. januar måtte hun også svare for 45,8 gram amfetamin og 280 ml. 1,4-butandiol som politiet fant i leiligheten hennes i april 2015.

Tidligere dømt for narko

Kvinnen forklarte at butandiolet var hennes, men at amfetaminet hadde tilhørt en bekjent som hadde lagt det fra seg der, og ikke kommet tilbake for å hente det.

Kvinnen er tidligere dømt for grov narkotikaforbrytelse, og ifølge retten skulle egentlig begge forholdene hun var tiltalt for kvalifisere til ubetinget fengsel.

Brudd på menneskerettighetskonvensjonen

I og med at det gikk hele 20 måneder fra hun erkjente kjennskap til amfetaminet, noe hun gjorde for politiet på stedet, til saken kom opp for retten anså retten at den europeiske menneskerettigetskonvensjonen hadde blitt brutt, noe som tilsa reduksjon av straffens lengde, og til del også art. Videre talte det også i kvinnens favør at hun hadde avgitt en uforbeholden tilståelse.

«Sterke individuelle hensyn»

På bakgrunn av disse forholdene slo retten fast at kvinnen burde bli dømt til 120 dagers ubetinget fengsel. Men, heter det i dommen, «det foreligger imidlertid i dette tilfellet sterke individuelle hensyn som taler for at det i stedet utmåles en samfunnsstraff, noe tiltalte også har samtykket til».

Retten begrunnet dette med at kvinnen har kommet seg ut av ruslivet, har tatt utdannelse, og fått seg en lærlingplass.

– En lengre fengselsreaksjon vil slik retten ser det kunne være skadelig for tiltaltes videre utvikling, står det i dommen.

Dermed ble kvinnen dømt til 118 timers samfunnsstraff. Hun må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...