Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Tilbakefører tidligere kutt i renhold

LYSERE TIDER: Renholdsarbeidere i Sandnes kommune fortalte i juni i år om en arbeidsdag som var på grensen av hva man kunne tåle. Nå skal noen av kuttene reverseres. Fra venstre: Renholdsleder Ewa Alstveit, renholder Gerd Elise Høyland og renholder Bjørg Paulsen. Foto: Trond Eirik Olsen

Mer midler til opplæring og vikarbruk skal gi renholdsarbeiderne i Sandnes kommune bedre arbeidsvilkår. Renholdsarbeiderne selv er delvis fornøyd.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.12.2018 kl 12:43

ØKONOMI: – Jeg er fornøyd med at vi igjen får midler til å sette inn vikarer fra første dag ved sykdom og at man får på plass en egen prosjektstilling for å gjennomføre opplæring. Problemet med det sistnevnte er at det kun er snakk om et halvt år, det er neppe nok i forhold til behov. Jeg skulle gjerne sett at denne stillingen hadde blitt av lengre varighet, sier renholdsleder Ewa Alstveit i Sandnes kommune.

Mer til vikarer

I en rapport som bystyret får på bordet mandag foreslår rådmannen å sette av 600.000 kroner til vikarer som kan settes inn etter fortløpende vurdering. Rådmannen vil også etablere en prosjektstilling med seks måneders varighet for å gjennomføre opplæring av renholdere og bistå med kommunikasjon til brukere av bygg. Kostnaden vil være 350.000 kroner. I tillegg foreslås det å gjennomføre en kartlegging og vurdering av hvilke bygg som har behov for økt tidsbruk på renhold.

Vakte bekymring

Det var etter at Sandnesposten skrev om de tøffe arbeidsvilkårene til renholdsarbeiderne i juni i fjor at posisjonspartiene (Ap, Frp og Sp) i administrasjonsutvalget ba kommunen om en kartlegging av arbeidssituasjonen til renholdsarbeiderne. Kommunens krav om innsparinger i sektoren på to millioner kroner i 2016 og ytterligere sju millioner kroner i 2017 hadde da slitt hardt på renholdsarbeiderne. De fortalte om en hverdag med krav de oppfattet som nærmest umulige å nå og der grensene for hva de kunne tåle var nådd. Økende krav til areal som skal rengjøres i timen hadde økt og samtidig ble det ikke satt inn vikarer de fem første dagene ved sykdom.

Også Fagforbundet i Sandnes har gått ut og næret bekymring for det de mener var alarmerende tilstander for renholdsarbeiderne som følge av kommunens omstilingsprosesser. Krav om å vaske et klasserom på ti minutter og tiltak som der det ikke har blitt satt inn vikarer de første fem dagene ved sykefravær var ting det ble reagert sterkt på. Fagforbundet ga samtidig refs til Sandnes Ap og mente at partiet grunnet mange av innsparingene ikke lenger framsto som arbeidernes parti.

Økt sykefravær

Ifølge Alstveit opplever renholdsarbeiderne fremdeles stor slitasje. Sykefraværet er på rundt åtte prosent og dette har de siste to månedene økt med én prosent.

– Det er vanskelig å si om den siste økningen er relatert til jobb. Det er mye influensa og andre årstidsrelaterte forhold som kan forklare noe av økningen, men dette er noe vi må kartlegge før vi kan trekke noen konklusjon, sier hun.

Alstveit sier at hun uansett er fornøyd med at politikerne har sett behovet for å reversere noen av kuttene og hun forventer at rapporten blir fulgt opp.

– Det viktigste nå er at vi igjen får muligheten til å sette inn vikarer ved umiddelbart ved sykdom. Å ha en situasjon der andre ansatte må ta over oppgavene til den som er syk er ofte umulig. Det blir knallharde prioriteringer der det hender vi må droppe vasken enkelte steder og eventuelt ta denne igjen senere. Verst er det i barnehager og liknende steder som er avhengig av at alt blir vasket ned. Her er det vanskelig å kutte vask og det stiller enorme krav til de som er på jobb, sier hun.

– For lite

Heidi Bjerga (SV) mener tilbakeføringen av kuttene som nå er foreslått er for lite til at det vil gi de store utslagene over tid.

– Slik jeg ser dette er det kun snakk om en minimal regulering. Kun en brøkdel av midlene er tilbakeført og det er for lite. Det har vært en nedbygging av kapasiteten over tid med færre ansatte. Samtidig har det blitt mer areal å vaske. Vi kan ikke ha det slik at de ansatte ikke får muligheten til å utføre jobben sin skikkelig på grunn av de premissene som er lagt, sier gruppeleder Heidi Bjerga i SV.
SV har tidligere fremmet forslag om å tilbakeføre fire millioner kroner av tidligere kutt til renhold og vil også foreslå å øke bevilgningene under budsjettbehandlingen i bystyret mandag.

– Dette er noe vi har lagt inn i vårt budsjettforslag. Om det ikke blir tatt større grep risikerer vi å få en forverring av situasjonen som lenge har vært knalltøff for de ansatte, sier hun.

Bjerga viser her til at tilbakeføringen av 600.000 kroner til vikarbruk vil få liten verdi dersom om det ikke er vikarer på plass som kan steppe inn ved behov.

– Skal det bli et løft i forhold til vikarer må vi også få en vikarbank. Vi må ha fast ansatte som kan gå inn på kort varsel ved behov. Her bør det settes av mer midler, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...