Sandnesposten A/S

Sandnesposten

To sandnesgauker kjempet i Belgisk Kongo

Den ene av de to fra datidens Høyland kommune som tjenestegjorde mange år i Belgisk Kongo, her vist øverst til høyre, var Olav Svihus (1885-1943). Dette bildet er trolig tatt i 1904. Den andre av de to fra datidens Høyland kommune som tjenestegjorde mange år i Belgisk Kongo, her vist nederst til høyre, var Fredrik Budde. Bildet er trolig tatt en gang før 1929. Begge fotografiene er utlånt av Gunnleiv Aareskjold.

Historien om Olav Svihus og Fredrik Budde er foreviget i Sandnes historielags nyeste årbok som snart lanseres.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Historien om Joshua French og Tjostolv Moland som ble arrestert i Kongo i 2009 og dømt til døden er omtalt opp og i mente.

Moland døde i 2013 i kongolesisk fengsel, mens Joshua French kom tilbake til Norge i 2017. I disse dager forteller han sin historie gjennom en foredragsturné som også har vært innom Sandnes.

Men for mange sandnesgauker er historien om Olav Svihus og Fredrik Budde ukjent.

Begge ble født i Høyland kommune i dagens Austrått bydel.

21 år i Kongo

Kong Leopold II av Belgia ønsket gjerne at landet hans skulle ha en koloni. I 1885 ble kolonien opprettet med navnet «État Indépendent du Congo». Forholdene i landet var langt fra gode og fikk mye internasjonal oppmerksomhet.

Kong Leopold II var upopulær i både Belgia og Kongo og måtte etter hvert overgi fristaden Kongo til den belgiske staten. I 1908 ble navnet Belgisk Kongo. Kong Leopolds Kongo ble i stor grad styrt fra Brussel, ved hjelp av en privat koloniadministrasjon. Rundt 200-300 av disse var nordmenn som fungerte som skipsoffiserer, offiserer i Force Publique eller i gruveselskapenes sikkerhetsstyrker.

Svihus og Budde reiste selv fra Belgia til Kongo i 1907, et år før kolonien skiftet navn til Belgisk Kongo. Her ble de i 21 år. Hele historien er ført i pennen av Gunnleiv Aareskjold.

Ståle Julius Olsen, styreleder og medlem av redaksjonen til Sandnes historielag, forteller at de to, som reiste fra datidens Høyland kommune, hadde tøffe opplevelser i Kongo.

– Det de så og erfarte i Kongo den gangen, var nok enda tøffere enn det Moland og French opplevde. Mange nordmenn vervet seg til tjeneste, og for årboken til historielaget er det et funn at Gunnleiv Aareskjold har bidratt med denne historien.

Ny redaksjon

Årets årbok er den 21. i rekken. Fra i fjor til i år er nesten hele redaksjonen byttet ut.

– Mange hadde vært med i mange år og ba om avløsning. Fire av fem gikk ut, og nye har kommet til. Men vi har kommet til dekket bord. Arbeidet med årboken er så godt innarbeidet at det ikke var behov for store omlegginger, sier Olsen, som trekker fram flere godbiter som utgjør en sterk årbok fra historielaget.

– Lensmann Herman Tengs-Pedersen, som var borgermester i Sandnes i perioden 1922 til 1934 er omtalt. Martha Jakobsen Ulvund har bidratt med nytt stoff om Elise Ottesen Jensen fra Høyland. Hun virket mesteparten av sitt liv i Sverige, men Jakobsen Ulvund kaster lys over Ottesen Jensens oppvekst på Høyland.

Går alltid med overskudd

Første del av årboken er viet plass til omtaler av personer med hver sin historie verdt å fortelle. Deretter kommer omtale av årets sommertur, «Sjøveien til Sauda», samt en artikkel om Julebygda i krig, omtale av tidligere Sandnes-bedrifter og en lang og dyptgående artikkel om MS «Sandnes».

– Vi har egentlig etablert som prinsipp at artikler i årboken ikke skal være over en viss størrelse. Men vi har gjort et unntak for artikkelen om MS «Sandnes» som går over mange sider. Ernst Lapin hadde mye godt stoff tilgjengelig som i år blir presentert, sier Olsen.

Førstkommende mandag blir årets årbok lansert under historielagets møte på Vitenfabrikken klokken 19.

– En del av forfatterne skal fortelle om arbeidet bak sine artikler, og tidligere redaktør Egil Berge skal anmelde boken under møtet. Boken selges til våre medlemmer for medlemspris, Sier Olsen og legger til at årbøkene i alle år har gått med overskudd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...