Sandnesposten A/S

Tror nedgangstider har mye av skylden: Tøffe tider for handelen i Langgata

NEDGANG: Handelen i sentrum gikk ned med nær to prosent i fjor. For Langgata og sentrum utenom kjøpesentre var nedgangen på hele 9,7 prosent. Foto: Trond Eirik Olsen

Handelen i sentrum, utenom kjøpesentrene, gikk ned med hele 9,1 prosent i fjor, mens julehandelen gikk ned med 11 prosent. Totalt sett gikk sentrumshandelen ned med 32 millioner kroner i 2016.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2017 kl 14:53

VAREHANDEL: I fjor brukte handlende 1,606 milliarder kroner i Sandnes. Tallet høres stort ut, men det er likevel en nedgang på 32 millioner, eller 1,95 prosent, målt mot 2015. I disse tallene er både Amfi Vågen, Maxi Sandnes, Bystasjonen og Sandnes Sentrum (24 butikker) tatt med. Kvadrat er ikke med i beregningen som er utført av Sandnes sentrum.

Maxi og Bystasjonen opp

Både Maxi Sandnes og Bystasjonen hadde en oppgang på henholdsvis 6,41 og 3,1 prosent målt mot 2015, mens Amfi Vågen opplevde en nedgang på 3,5 prosent. Størst nedgang hadde Sandnes sentrum utenom kjøpesentrene, her var nedgangen på hele 9,17 prosent målt mot 2015. I alt handlet hver gauk for 400 kroner mindre i 2016 enn de gjorde i 2015.

Heller ikke julehandelen kan skimte med de store tallene. Kun Maxi hadde en oppgang målt mot 2015 og endte, med justerte tall, med en oppgang på 3,5 prosent.

Amfi Vågen opplevde en nedgang i julehandlen på 2,97 prosent, Bystasjonen hadde en nedgang på åtte prosent sammenlignet med fjoråret, mens Sandnes sentrum opplevde en nedgang på hele 11 prosent.

Skuffet over tallene

Markedssjef Sigrun Gabrielsen i Sandnes Sentrum innrømmer at hun er skuffet over tallene og mener forklaringen for Sandnes Sentrum sin del er sammensatt.

– Det meste skyldes nok den vanskelige perioden vi har med nedgangstider i hele regionen. Spesialbutikker utenom de store kjedene er nok de som merker mest til tøffere tider og de har vi mange av. Det er tøffe tider for varehandelen, sier hun og fortsetter:

– Det vil være litt for lett å bare skylde på gravingen i Langgata. November var eksempelvis en god måned, selv om det var mye graving denne måneden. Været har ikke vært det beste, men det har vært dårlig vær tidligere år også ,uten at tallene har sunket like mye. Jeg tror nok at nedgangen er en kombinasjon av flere forklaringer, sier hun.

Optimistisk sentrumsforening

På tross av nedgangen er Gabrielsen optimist i forhold til videre handelsutvikling i sentrum.

– Vi har mange investorer som er interessert i å etablere seg i sentrum. I dag er det kun fire ledige lokaler i Langgata utenom Øglændhuset og når gata snart står fullt ferdig i ny drakt tror vi det vil generere flere handlende, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...