Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Debatt: Toget er tilbake – takk og pris!

VIKTIG LINJE: Jærbanen er Rogalands pulsåre. Næringsliv, skoleelever og turister avhenger av den, skriver Venstres listetopp i Rogaland, Iselin Nybø.

«Over hele Norge har jernbanen forfalt, for lenge,» konstaterer Venstres Iselin Nybø i dette debattinnlegget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2017 kl 12:29

DEBATT: Det er mye som skal til for at toget går på skinner. I dag er siste dag Jærbanen er stengt, etter oppgradering hele sommeren. Vi i Venstre må ta på oss skylden for dette. De siste årene har vi nemlig forhandlet inn milliarder til vedlikehold av jernbanen, i budsjettavtalene med regjeringspartiene og KrF.

Sommerstenging av togstrekninger er et irritasjonsmoment i hverdagen til mange. Pendlerne - som hver dag unngår stamping i kø på vei til jobb - fordi bane er et bedre alternativ. Familiene - som hadde gledet seg til turer uten styr med GPS-en og hyling i baksetet - og heller koser seg med lekerom, aviser og kaffe på toget. Og alle oss andre, som bare hadde tenkt oss en kjapp tur til Egersund eller Ganddal - men som har måttet ta til takke med saktekjørende buss. Oppgraderingen av Jærbanen har likevel vært helt nødvendig.

Over hele Norge har jernbanen forfalt, for lenge. Venstre jobber for mer, raskere og billigere tog. I Rogaland gir vi oss ikke før vi får dobbeltspor hele veien til Egersund. Derfor har det vært en førsteprioritet å få bukt med vedlikeholdsetterslepet. Å reise kollektivt er viktigere enn noen sinne. Da må et minstekrav være at de systemene vi allerede har, fungerer. Vi har plusset på jernbanebudsjettene i forhandlinger med regjeringspartiene og KrF hvert år. Bare til vedlikehold har vi forhandlet inn 1,9 milliarder ekstra. Det er denne satsingen som gjør at du og jeg har måttet ta buss for tog hele sommeren, men som vil gjøre reisene våre fremover mye smidigere.

Mye måtte gjøres. I pressemeldingen som gikk ut fra NSB før sommeren, listes hele 16 punkt som skulle fikses på strekningen Stavanger-Moi. Det skulle dreneres, slipes, jobbes med signalanlegg og skogrydding, tak skulle skiftes og sviller skulle byttes. Blant annet. Oppgaver har hopet seg opp under rødgrønt styre, og det koster dessverre både tid og penger å fikse. Nå som det faktisk blir gjort, kan vi regne med mer stabilitet i togtrafikken. Færre feil, enklere reiser.

Jærbanen er Rogalands pulsåre. Næringsliv, skoleelever og turister avhenger av den. Fremover vil den bli enda viktigere. Transport er en av sektorene med aller høyest utslipp i Norge, og hvor vi må kutte aller mest. Det er ikke et alternativ å slutte å reise, men de miljøvennlige alternativene må bli flere og mer effektive. Og så må det friste. Folk skal ha lyst til å ta toget! Venstre er togets beste venn. Vi prioriterer pengene i hvert budsjett. Dobbeltspor er framtida. Og Venstre er på lag med den.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...