Tolker Sanner-uttalelse om Høgsfjorden positivt

SIKKER: Pål Morten Borgli er sikker på at regjeringen vil verdsette frivillighetsprinsippet når de skal avgjøre hvilke kommuner som skal slås sammen med hvem. Her er varaordføreren avbildet under folkeavstemningen av sammenslåing med Stavanger og Sola. Den trioen ble aldri forenet. Foto: Frode Olsen

Da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner besøkte Sandnes tirsdag, avslørte han at et fergesamband over Høgsfjorden er uten betydning i vurderingen av en eventuell sammenslåing mellom Forsand og Sandnes. Toppledelsen i kommunen anser det som et godt tegn.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 08:33

Sandnes og Forsand har som kjent kommet til en enighet om en intensjonsavtale som tilsier at begge parter ønsker å slå seg sammen til én kommune.

Motstanderne av en slik konstellasjon mener at sammenslåingen ikke vil være mulig uten opprettholdelse av fergesambandet. Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) har på sin side argumentert at gjennom en sammenslåing kan Sandnes jobbe ekstra hardt for å opprettholde Høgsfjordsamandet, selv når Ryfast åpner.

Derfor var det av opplysende karakter at kommunal- og moderniseringsministeren uttalte til Sandnesposten at fergesambandet er helt uten betydning for avgjørelsen regjeringen skal fatte.

Les også: Sanner kaller Høgsfjordsambandet «betydningsløst»

Både varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) og ordfører Stanley Wirak (Ap) velger å tolke uttalelsene til Jan Tore Sanner utelukkende positivt.

– Det viser bare at regjeringen ønsker bærekraftige og robuste kommuner, og at betydningen av et fergesamband eller en tunnel ikke skal være avgjørende. Han sier i prinsippet i mot det motstanderne av sammenslåingen med Forsand hevder. Uttalelsen er likevel overraskende. Ministeren hadde ikke pratet om dette temaet uten at han har tenkt gjennom det på forhånd, sier Wirak.

Frivillighetsprinsippet

Pål Morten Borgli tolker også Sanners utsagn som et positivt innspill.

– Dette er absolutt et godt tegn fra regjeringshold. Jeg har dessuten stor tro på at departementet og regjeringen ønsker å forfekte frivillighetsprinsippet når kommuner skal slås sammen. Sandnes og Forsand er kommet til enighet, og det er av stor betydning, sier varaordføreren.

Pål Morten Borgli og en representant fra Forsand var i fjor høst på besøk hos kommunal- og moderniseringsdepartementet. I hovedstaden gjennomførte de en to dagers workshop for å finne frem til de beste løsningene. 24. januar reiser han igjen sammen med en Forsand-politiker. Oppgaven er å jobbe videre med planene for den eventuelle sammenslåingen.

– Hele troverdighetsprinippet vil jo falle dersom regjeringen i etterkant finner ut av at Sandnes og Forsand ikke skal bli samme kommune. Dersom regjeringen vet at Sandnes og Forsand er lite aktuelt, så tror jeg at de hadde gitt oss beskjed om å legge ned arbeidet. Vi har brukt mye tid og ressurser i planleggingsfasen, og har tro på at vårt felles ønske vil være avgjørende når regjeringen tar sitt valg, sier Pål Morten Borgli.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...