Trangt om plassen ved flere skoler

TRANGT: Ved flere skoler i Sandnes er det trangt om plassen, og spesialrom må gjøres om til klasserom. Sandnes kommunale foreldreutvalg (KFU) vil vite mer om konsekvensene. Dette bildet er tatt i en helt annen sammenheng. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Sløyd- og håndverksrom er ved flere skoler omgjort til klasserom for å få elevkabalen til å gå opp. – Hva er konsekvensene, spør Christian Asserson i Sandnes Kommunale Foreldreutvalg (KFU).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Flere skoler i Sandnes har kapasitetsutfordringer og har omgjort rom som tidligere ble brukt til sløyd, matlaging, kunst og håndverk til klasserom. Dette fordi kapasiteten ved flere skoler er sprengt.

Problematikken belyses i skolebehovsplanen som er kommunens styringsverktøy for planlegging av tilstrekkelig skolekapasitet i kommunen. I skolebehovsplanen ligger detaljerte arealnormer og en kartlegging av dagens skolebygg i henhold til antall rom og størrelser. Denne oversikten viser at det er betydelige arealmangler i Sandnesskolen for å oppfylle kravene som foreligger.

Nylig har Sandnes Kommunale Foreldreutvalg (KFU) kommet med sitt høringsutspill til skolebehovsplanen i Sandnes. Her ser KFU med bekymring på utviklingen.

– KFU kjenner til at skoler har omgjort sløydrom til klasserom på grunn av kapasitetsmangler. Andre skoler har ren teoretisk matlagingsundervisning i mangel av egnede lokaler for reell matlaging, sier Christian Asserson som er leder for KFU.

Press

Han er glad for at årets skolebehovsplan tydelig viser hvor skoen trykker ved flere av byens barne- og ungdomsskoler. Se konkrete eksempler i egen faktaboks.

Blant typen klasserom flere skoler mangler, både på barne- og ungdomstrinnet, er rom innen musikk, kunst og håndverk, mat og helse, mediatek og datarom, naturfag og grupperom.

– Mange skoler i Sandnes har over flere år opplevd stort press og har ikke hatt nok klasserom tilgjengelig til å ta unna en stadig økende elevmasse. Det er betydelige mangler i areal i sandnesskolen for å oppfylle den normen som foreligger. Hvorvidt dette skyldes at skolene i sin tid ikke er dimensjonert til dagens normtall, eller om det skyldes at skolene rett og slett ikke har kapasitet til den elevmassen som går der, kjenner ikke KFU til. Utfordringen likevel, er at viktig og verdifull undervisning ikke kan gjennomføres som følge av manglende fasiliteter, sier Asserson.

– Sandnes har hatt en enorm befolkningsvekst gjennom mange år, men vi mener investeringene i skolebygg ikke har fulgt med. De fleste sentrumsnære bydeler har store kapasitetsutfordringer, noe som bekreftes av skolebehovsplanens gjentatte brudd på nærskoleretten. For eksempel fordeles elever mellom skolene på grunn av at nærskolen rett og slett er for liten. Vi opplever en gjennomgående iver etter sparing og kutt blant politikerne som ikke underbygger en god skole, legger han til.

– Hva er konsekvensene?

KFU frykter mangelen flere skoler har på diverse typer spesialrom skal gå ut over undervisningstilbudet. Derfor håper de på en redegjørelse i anledning den politiske behandlingen av skolebehovsplanen.

– Hva er konsekvensene? Dersom Sandnes kommune mener det er greit at flere skoler mangler sløydrom, så må det komme fram, sier Asserson.

– Nå får vi i hvert fall et godt verktøy

Aps Arne Buchholdt Espedal er ikke overrasket over mangelen som skolebehovsplanen påpeker.

– Først og fremst er det viktig å si at elevene får undervisning i fagene, som de har rett på, men gjerne under andre forhold enn ønsket, sier Arne Buchholdt Espedal som er leder for utvalg for kultur og oppvekst, som skal behandle skolebehovsplanen over sommeren.

– Politikerne har tidligere bedt om å få oversikten over hvordan det ligger an ved skolene med tanke på mangel av forskjellige typer klasserom. Jeg konstaterer at det er mange ting som må fikses, men vi klarer ikke ta alt i én vending. Oversikten blir et godt verktøy for oss, og når vi skal gjøre noe ved en skole, vil det være naturlig at vi har listen med oss, sier Buchholdt Espedal.

Han legger til at en del av utfordringen er at flere av dagens skoler ble bygget for flere tiår siden, tilpasset datidens krav.

– Disse skolene oppfylte kravene da de ble bygget. Så endrer kravene seg gjennom årene. Spørsmålet da er hvor ofte vi skal inn for å gjøre om på ting for å tilpasse skolene nye krav, sier Espedal.

Utvalg for kultur og oppvekst får som nevnt skolebehovsplanen til behandling over sommeren, da med administrasjonens kommentarer og råd.

– Oversikten vi nå får på bordet gir oss i hvert fall et godt beslutningsgrunnlag, sier Espedal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...