Tre bestemødre tar fredssaken i egne hender

FRED: Ingegerd Austbø, Gro Eriksen og Tone Ravnaas jobber for å løfte debatten rundt krigføring. Foto: Frode Olsen

Èn gang hver måned deler tre-fire voksne damer ut løpesedler i Langgata. Organisasjonen Bestemødre for fred ønsker å løfte debatten rundt den norske deltakelsen i forskjellige krigssoner verden over og krigføring generelt.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

De tre kvinnene som tripper rundt i Langgata en lørdag formiddag driver helt sikkert med alle andre gjøremål som er naturlig for bestemødre, men på ett område skiller de seg litt ut. De har et brennende ønske for fred og at samtlige nasjoner skal fjerne alle atomvåpen fra kloden. Det er det kanskje mange som har, men ikke alle stiller seg opp for å dele ut løpesedler.

Nyvalgt leder i rogalandsavdelingen, Gro Eriksen, forteller at tre kvinner på Ålgård og tre i Sandnes hver måned sprer budskapet gjennom løpesedlene som er laget av avdelingen i hovedstaden.

- Bestemødre for fred er en forlengelse av det som en gang bar navnet Kvinneligaen for fred og frihet. Vi ønsker at verden skal kvitte seg med alle våpen, og spesielt atomvåpen. Vi er seks aktive i Rogaland. Utover oss og Oslo vet jeg at det i alle fall finnes like avdelinger i Florø, på Hedmark og i Fredrikstad i Østfold, sier Eriksen.

- På tide å være kritisk

De har valgt hjørnet av Kirkegata og Langgata som utgangspunkt for utdeling og prat med mennesker som kommer forbi.

- Vi ønsker å løfte debatten rundt Norges deltakelse i kriger, og vi er overrasket over hvordan norsk politikere tenker. Det er på tide å være mer kritiske til det som skjer og politikken som føres, sier Eriksen.

Både hun og de to andre bestemødrene forteller at de blir godt mottatt av den jevne sandnesgauken. Noen har det selvsagt travelt og befinner seg i shoppingmodus, men de aller fleste setter pris på budskapet.

- Folk har tenkt mye på dette

- Det finnes flere som stopper opp for å diskutere, og mange har veldig mye på hjertet. Krigføring er noe vi vanligvis ikke diskuterer så ofte i hverdagen, men responsen tilsier at folk har tenkt mye på dette temaet. Derfor er det enda viktigere å bevisstgjøre holdninger, og handlinger i samfunnet vårt, sier Eriksen.

For dem som ønsker å slutte seg til de ivrige damene, er det ikke til hinder at vedkommende rent teknisk ikke er bestemor.

- Man trenger ikke ha barnebarn. Godt voksne mennesker med hjerte for barn og unges fremtid er alt som skal til, sier Eriksen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...