Tror Jakob Ingebrigtsen kommer til VM-finalen

Bjørnar Ustad Kristensen la opp som hinderløper i fjor, men følger godt med på Team Ingebrigtsen og friidrett generelt. Foto: Ole Aarre / Arkivfoto

Tidligere Sandnes Idrettslag-profil Bjørnar Ustad Kristensen tror 16 år gamle Jakob Ingebrigtsen blir å se i VM-finalen på 3000 meter hinder. Det gjør ikke trener Gjert Ingebrigtsen, som understreker at sønnen aldri kommer til å satse på 
denne øvelsen – uansett resultat i VM.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Bjørnar Ustad Kristensen (35) var i flere år den største friidrettsprofilen fra Sandnes, men nå handler alt om Team Ingebrigtsen. Hinderløperen deltok i tre VM, men nådde aldri finalen. Nærmest var han i 2009 i Berlin, da han ble slått på målstreken i heatet. Før finalen var også én av Ustad Kristensens konkurrenter også tatt i doping.

Ustad Kristensen trente en del med Henrik Ingebrigtsen da han var ung og lovende, men det begynner å bli noen år siden. Og da Henrik sin karriere skjøt fart, gikk Ustad Kristensen for det meste skadet.

– Jeg har ikke vært på stadion på nesten et år, men det er umulig ikke å følge med på hvordan de gjør det. Det er vanvittig kjekt og jeg tror ikke det norske folk forstår hvor sykt det er det de gjør, sier Ustad Kristensen, som har ambisjoner om å bli trener i friidretten på sikt. Men som småbarnspappa har han lagt det litt på is foreløpig.

– Gå «allin»

Ustad Kristensens personlige rekord lyder på 8,16,75. Den ble satt for temmelig nøyaktig ti år siden. 35-åringen husker tilbake at man måtte løpe rundt 8,20 for å komme til finalen i hans tid, men tror det nå er mulig å komme til finalen med tider helt opp mot 8,27.

– Idretten er renere nå og tidene har generelt gått ned, poengterer Ustad Kristensen, som tror Jakob Ingebrigtsen – med personlig rekord på 8.26,81 – har gode muligheter til å nå finalen.

(teksten fortsetter under bildet)

TOPPFORM FØR VM: «En av mine beste baneøkter noensinne. Bare noen få dager til jeg løper i London.», skrev Jakob Ingebrigtsen under dette bildet på Instagram, tirsdag.

– Jakob har alle muligheter til å komme til finalen – absolutt! Vi må ikke glemme at han heller ikke har løpt mye hinder, og det er sjelden at det første hinderløpet ditt er det beste, sier han og smiler.

Ingebrigtsen løp 3000 meter hinder for første gang i Kortrijk i starten av juli og noterte da europeisk juniorrekord med 8.26,81.

De beste seniorene i verden løper ned mot åtte blank. Men bak de fem-seks beste er det stor variasjon på tidene.

– Hva er ditt beste råd til Jakob før VM?

– Han må bare gjøre det han har gjort til nå, gå «allin», være tøff og uredd. Det vet jeg også at han kommer til å gjøre. Så har han selv uttalt at han har mye å gå på, så det lover bra.

– Utfordringen på hinder er å takle å ligge godt innpakket i feltet og plutselig får du et hinder i fleisen. Sånt er vanskelig å trene på og da handler det om å time steget. Det er små marginer.

– Har Team Ingebrigtsen tatt kontakt med deg for råd om det hindertekniske?

– Nei, de har full kontroll på det de holder på med, så det overrasker meg heller ikke. Ikke i det hele tatt.

– Hvordan vurderer du Jakob som hinderløper?

– Han har litt å gå på teknisk, naturlig nok. Men han har alle forutsetninger til å bli god i hinder. De beste er lange, og det er Jakob også.

Null treninger med hinder

I morgen reiser Jakob og Gjert til London. Søndag klokken 1105 norsk tid skal Jakob prøve å kvalifisere seg til finalen. Filip skal ikke i aksjon før neste torsdag.

Jakob selv sier han hadde én av sine aller beste treningsøkter noensinne tirsdag denne uken, men han gjør ikke noe annerledes enn han pleier å gjøre.

– Det er altfor farlig å hoppe over hinder på trening med tanke på skader. Jeg spurte ham før løpet i Belgia (hvor han smadret VM-kravet) om han ville hoppe over en vanngrav på oppvarmingen, men det ville han heller ikke, så det er ikke mange hinder han har hoppet over i sitt liv. Dessuten er det altfor kort tid til å få noe særlig utbytte av å trene teknikk over hinder nå, mener Gjert Ingebrigtsen, før han slår fast:

– Og etter VM blir det heller aldri mer hinder for Jakob resten av livet. Han er med i denne øvelsen i VM ved en tilfeldighet. Det er 1500-meterløper han er.

Før VM har Jakob den 26. beste tiden av de som stiller.

– I utgangspunktet er han ikke på skuddhold til å komme til noen finale. Derfor har han ikke lov til å være skuffet om han ikke klarer det. Bare det å være til stede som den yngste i VM er en voldsom prestasjon, presiserer Gjert.

Men skulle det være tett og jevnt før de siste 1000 meterne, skal man kanskje ikke utelukke at vidunderbarnet fra Lura sjokkerer igjen.

– Det er de siste 600–1000 meterne at finalebillettene deles ut. Det er transportetapper før det, og her kan hans egenskaper på 1500 meter komme ham til gode. Han er i så god form som han noen gang har vært i og kan få en forrykende sisterunde, sier Gjert.

Tror på røff behandling

Det kan også bli spennende å se hvordan resten av feltet håndterer å ha en 16-åring fra Norge midt i feltet. Gjert innrømmer at han forventer tøff behandling fra seniorene.

– Her kommer det altså en 16-åring som ikke er fra Afrika og har løyet om alderen. Det kan føre til ekstra skjerping og anspenthet i feltet, og han kan nok risikere å få seg en kilevink fra noen som vil sette ham på plass. Henrik ble overrasket i sin tid over hvor røft det er og dette er nyttig erfaring for Jakob.

For det er først og fremst mesterskapserfaringen Jakob er med for.

– Han er der for å prestere foran masse publikum. Presterer du ikke i store mesterskap, er du dødfødt som utøver, slår Gjert fast.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...