Sandnesposten A/S

Tuva (10) drømmer om både OL og VM

SATSER: Tuva håper på å bli like god som Surya Bonaly en dag. Hun drømmer om å delta i OL når hun blir eldre.

Mens andre brukte vinterferien på fjellet, var Tuva Haaland fra Sandnes hver dag i Siddishallen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2019 kl 15:54

Kunstløp/isdans

Kunstløp er en skøytesport hvor man som individuell utøver, som par, eller grupper utfører piruetter, hopp og andre øvelser med skøyter på isen, ofte til musikk.
Kunstløp er en internasjonal konkurransegren, og det arrangeres blant annet EM og VM.
Kunstløp er også en offisiell gren i OL.
Isdans er en gren innefor kunstløp. Her utfører man ikke hopp og høyere løft, fokuset er på trinn utført i tett dans til musikalske rytmer.
I isdans skal løperne alltid gå til musikk med fast rytme.


ISDANS: Her har hun trent isdans sammen med tidligere europamester Surya Bonaly fra Frankrike, og Pete Biver fra USA. Tuva har bare drevet med isdans i to år, men har allerede ni treningsøkter i uken.

- Det er veldig gøy. Jeg besto nettopp testen for å komme opp i gruppe to, så da fikk jeg være med på denne treningsleiren i vinterferien, sier hun.

Celebre gjester
Stavanger kunstløpklubb valgte å leie inn internasjonale trenere til klubbens utøvere i ferien, noe Sandnes-jenta syntes har vært veldig kjekt.

- Jeg har lært veldig mye, sier hun.

Å bruke vinterferiedagene inne på trening mens vennene har fri, har hun derimot ikke noe i mot. Hun sier selv at hun ikke ville brukt vinterferien på en annen måte. Av alt hun har lært, har hun klare meninger om hva som har vært det kjekkeste.

- Det kjekkeste har vært å øve på hopp, og et triks som heter «sit spin». Det er når man sitter på huk med en fot fram og snurrer rundt, forteller hun.

Haaland legger ikke skjul på at hun føler seg ekstra inspirert etter ferien. Hun har ikke startet med konkurranser ennå, men gleder seg til det er hennes tur.

- Jeg har et mål om å være med i store konkurranser som OL og VM og sånn en dag, sier hun.
Tuva har både drevet med turn og ballett før hun startet med isdans. Dette har gitt et godt grunnlag for å mestre dans på isen.

- Jeg liker best å være ute på isen og danse og hoppe, i stedet for på et dansegulv, sier hun.

Hun forteller videre at selv om hun har ni økter i uken, går hun også på drama.
- Drama er bare noe jeg gjør i tillegg til isdans, kun for å kose meg, sier hun.

Drømmer om ishall i Sandnes
Tuva forteller at hun ønsket å starte med kunstløp etter at storesøsteren hennes drev med det for en stund tilbake.

- Storesøsteren min har drevet med kunstløp før. Så var det mamma sitt forslag at jeg kunne prøve hvis jeg ville. Så var jeg på en prøvetime og syntes det var veldig gøy.

Da fikk hun lov til å begynne, selv om treningene foregikk i Stavanger.

- Vi må kjøre til Stavanger hver dag for at hun skal kunne drive med dette. Som regel er vi her rett etter skolen, og bruker hele kvelden her. Ofte har hun to treninger hver dag, og då må hun sitte her i hallen og gjøre lekser imens. Vi har jo ikke tid til å dra hjem i mellomtiden. Men sånn blir det jo når Tuva er så glad i dette, vi tilrettelegger, sier mamma Siv Myhre Haaland.

Ikke alene

Hun forteller at det er flere jenter fra Sandnes som må dra til Stavanger for å drive med isdans. I Sandnes er det verken ishall eller klubb for de som ønsker å drive med sporten. I tillegg påpeker Haaland at det er problematisk i de periodene hvor isen i hallene blir tatt bort, da er det lite eller ingen mulighet for trening.

- Vi drømmer om en ishall i Sandnes med is hele året. Jeg håper jo at det en gang skal stå Sandnes kunstløpklubb bak på den jakken, det hadde vært veldig stas, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...