Sandnesposten A/S

– Tvetydige signaler om Høgsfjord-ferja

IKKE SÅ ENKELT: – Ikke overraskende at ting ikke alltid er så enkle som de ser ut på overflaten, sier Ole Tom Guse, talsmann i Høgsfjord Rutelag. Her fotografert ved en tidligere anledning.

Kommunaldepartementet skriver at fylkeskommunen skal avgjøre skjebnen til Høgsfjord-ferja. – Signalene er tvetydige i forhold til tidligere signaler, sier Ole Tom Guse, talsmann for Høgsfjord Rutelag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2017 kl 18:41

NYE SANDNES: Da regjeringen onsdag la fram sine proposisjoner i kommunereformen, kom det fram at Forsand blir slått sammen med Sandnes i tråd meg egne kommunestyrevedtak. Dermed er det en gang for alle slått fast at Forsand og Sandnes blir slått sammen. Saken skal riktignok gjennom Stortinget i juni, men det blir høyst sannsynlig bare en ren sandpåstrøing.

I regjeringens proposisjoner heter det blant annet at utgangspunktet i reformen er at kommuner som selv ønsker å slå seg sammen, skal vedtas av Stortinget. Dette med mindre særlige forhold tilsier noe annet. Forsand er en liten kommune som har behov for å bli en del av en større kommune og departementet foreslår derfor at Sandnes og Forsand slår seg sammen i tråd med kommunestyrenes egne vedtak, slås det fast.

– Jeg er glad regjeringen leverer på det reformen har lovet, nemlig frivillighet og det lokale demokratiet. Jeg er glad avtalen nå er forseglet, sier Forsand-ordfører Bjarte Dagestad til Strandbuen.

– En milepæl

Han karakteriserer onsdagen som en stor dag etter 2,5 år med utredninger og usikkerhet.

– Slik sett er det en milepæl, sier han og håper alle nå går i sammen om å gjøre sitt beste i den videre prosess fram til selve sammenslåingen i 2020.

Overraskende om ferja

Selv om saken nå er avgjort, er det ikke usannsynlig at debatten om ei privatferje over Høgsfjorden nå dukker opp igjen. Staten gjør det nemlig klart i proposisjonen at den ikke vil bidra til finansiering av et nytt ferjesamband. Dette dreier seg om en intern strekning i Rogaland og det er derfor fylkeskommunen som skal behandle og avgjøre en eventuell søknad om ruteløyve, påpekes det.

Videre heter det at Rogaland fylkeskommune som garantist for bompengelånet må vurdere hvilke eventuelle konsekvenser et nytt ferjesamband kan få for bompengeinntektene i Ryfast-sambandet. Dette kan være dårlig nytt for tilhengere av en privat ferjedrift. Dette fordi både fylkeskommunen og Stavanger kommune har stilt garanti for lån til Ryfast. Ei privatdrevet ferje vil svekke inntektsgrunnlaget for Ryfast.

– Er dette dødsstøtet for en privat ferjedrift over Høgsfjorden etter Ryfast?

– Vi hadde ikke fått noen signaler om dette avsnittet. Derfor må vi nå sjekke ut hva det egentlig står, hvorfor avsnittet er kommet med og hva meningen er, sier Bjarte Dagestad i en kommentar og forklarer at han vil ha en utdyping på dette.

– Jeg har foreløpig ikke lyst til å overtolke noe som helst. Det kan være noe som er spilt inn den siste uka fra enkelte miljøer i Rogaland. Det medfører en viss overraskelse, men dette skal vi finne ut av, legger han til.

– Dersom det ikke blir ferjedrift, var det da feil å velge å slå seg sammen med Sandnes?

– Jeg er sikker på at Sandnes er det rette valget. Det er en kommune med stor robusthet. Men dersom regjering og storting godtar en sammenslåing, men samtidig tar inn et avsnitt som umuliggjør en intern trafikk, blir jeg svært overrasket. Husk også på at vi tidligere har fått brev fra departementet som sier at man ikke kan nekte privat ferjedrift. Derfor behøver ikke dette være så dramatisk som enkelte kanskje frykter. Også fylket må forholde seg til lover og regler. Derfor er jeg positiv og tror vi skal finne en løsning, sier Bjarte Dagestad.

– Trenger tiden

Ole Tom Guse er talsmann for Høgsfjord Rutelag AS. Han svarer følgende på Strandbuens spørsmål om dette betyr at det aldri kommer ei privat ferje på Høgsfjorden:

– Det behøver ikke bety det, men det viser at de 2,5 årene vi har igjen er tid vi trenger. Signalene denne gang er tvetydige i forhold til tidligere signaler fra Samferdselsdepartementet. Nå må vi avvente hvilket signal fylkespolitikerne vil lytte til. Derfor ønsker vi at de snarest vil avklare dette, sier han.

– Ble du overrasket over uttalelsen?

– Det er ikke overraskende at ting ikke alltid er så enkle som de ser ut til på overflaten, sier han.

Ole Tom Guse er også lokalpolitiker og har jobbet hardt for at Forsand skulle velge Strand framfor Sandnes når det gjelder sammenslåing.

– Med den politiske hatten på hodet, viser dette at det var feil å velge Sandnes?

– Som lokalpolitiker vil jeg bare si at visse ting ikke er så enkelt og rett fram når det gjelder ferjedrift. Det kan være et usikkert grunnlag å bygge en ny kommune på, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...