Tviler på ny behandling av Nye Sandnes

INGEN OMKAMP: Stortingsrepresentant og Ap-nestleder Hadia Tajik vil ikke ta initiativ til ny behandling av sammenslåingen mellom Sandnes og Forsand i Stortinget. Foto: Frode Olsen

Stortingspolitiker Olaug Bollestad (KrF) vurderer å se på Nye Sandnes på Stortinget igjen. Det tar stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) med knusende ro.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Mandag uttalte stortingspolitiker Olaug Bollestad at hun er villig til å se på Nye Sandnes igjen i Stortinget igjen.

Bakgrunnen er det nye flertallet i Forsand, bestående av Ap, KrF, Sp og den uavhengige representanten Paul Løland, har dannet nytt flertall mot å slå sammen Forsand og Sandnes fram til Høgsfjord-ferjens framtid er avklart.

– I Forsand-Sandnes-saken synes jeg det kan komme inn noen momenter som er ganske vesentlige, og det er hvordan Fylkesmannen vurderer hvordan saksbehandlingen har vært. Vi sier at dersom det kommer helt spesielle årsaker, så vil vi se på det igjen. Dersom kommunestyret i Forsand mener de ikke kom til orde med sin frustrasjon og sin motstand, så er vi villige til å se på det, uttaler Bollestad til Aftenbladet som først omtalte saken mandag.

Bollestad understreker overfor avisen at partiets utgangspunkt ikke er en reversering av alle kommuner som har blitt sammenslått.

– Men i spesielle tilfeller er vi villige til å se på saken på nytt, og der synes vi Sandnes-Forsand-saken kan være. Selv synes jeg dette er et spesielt tilfelle, sier Bollestad videre til avisen.

Spørsmålet om sammenslåing ble også behandlet i Stortinget i sommer. Den gangen var flertallet som stemte for å si ja til at Sandnes og Forsand kan slå seg sammen overveldende med 141 mot 28 stemmer. Høyre, Frp, Ap og Venstre utgjorde flertallet mot stemmene til Sp, KrF, SV og MdG.

– Ingen omkamp

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik opplyser til Sandnesposten at det ikke blir aktuelt å ta opp spørsmålet om Nye Sandnes i Stortinget igjen.

– Arbeiderpartiet forholder seg til de positive vedtakene som har blitt fattet av Forsand og Sandnes, og anser derfor ikke Nye Sandnes som en tvangssammenslåing. Vi vil derfor heller ikke ta initiativ til ny behandling av spørsmålet i Stortinget, opplyser Tajik i en SMS til Sandnesposten.

Til Aftenbladet uttaler Ole Tom Guse (Forsand KrF) at han mener det brukes tvang for å slå Forsand sammen med Sandnes.

– Vi ble hindret fra å si det vi skulle si, sier Guse med klar henvisning til at sammenslåingsspørsmålet ikke ble tatt opp, i og med at det ikke stod på sakslisten under et ekstraordinært kommunestyremøte i sommer.

Tajik får støtte av sandnesordfører Stanley Wirak som tar Bollestads utspill i Aftenbladet med knusende ro.

– Sammenslåingen er vedtatt med solid flertall, 141 mot 28 stemmer, i Stortinget. Det blir ingen omkamp, sier Wirak rolig.

Han utdyper med at det har vært gjennomført innbyggerundersøkelse i Forsand, samt flere politiske vedtak som har støttet sammenslåingen.

Solid flertall

Som nevnt ble det i sommer nytt flertall i Forsand mot en sammenslåing med Sandnes, kort tid før Stortinget skulle stemme over sammenslåingen.

Wirak mener likevel Nye Sandnes neppe blir tema for ny stortingsbehandling.

– Vedtaket i Stortinget i sommer var klokkeklart. Stortinget visste til og med at én i Forsand hadde skiftet mening kort tid før avstemningen. Vi kan ikke styre et land basert på at folk endrer mening. Jeg vil bli svært forundret dersom Stortinget ønsker å omgjøre sitt eget vedtak. Vi har hatt gode debatter og har gjort vedtak. Da mener jeg vi skal gå videre og ikke kjhøre på med omkamper. For omkamper tror jeg ikke fører noe godt med seg, sier han.

Jobber videre

Etter planen skal Forsand bli en del av Nye Sandnes 1. januar 2020, med mindre en eventuell ny runde i Stortinget stikker kjepper i hjulene.

Senest torsdag forrige uke var det møte i fellesnemnda mellom representanter fra Sandnes og Forsand.

De jobber for fullt med å klargjøre kommunene for sammenslåing.

– Jeg tror folk i Forsand ser at det ligger muskler i å bli en del av Sandnes. Jeg mener vi er de eneste som har styrke nok med tanke på å opprettholde ferjedrift over Høgsfjorden. Jeg er redd Forsand vil bli litt for små i den kampen mot Stavanger, sier Wirak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...