Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Full forvirring om kaistenging på Oanes: Uenige om hva vedtaket betyr

UHELL: Stanley Wirak er både ordfører i Sandnes og leder i Rogaland Ap. – Et arbeidsuhell, sier han om onsdagens vedtak i fylkessamferdselsutvalget, hvor flertallet, inkludert Arbeiderpartiets representanter, gikk inn for å stenge ferjekaien på Oanes. Foto: Andreas Kydland

– Oanes skal bare stenges dersom det ikke blir ferjedrift, sier Stanley Wirak (Ap) om vedtaket i fylkessamferdselsutvalget. – De som gikk inn for å stenge vil ikke ha ferjedrift, sier utvalgsmedlem Heidi Bjerga (SV).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2017 kl 15:38

Fylkessamferdselsutvalget gikk onsdag inn for å legge ned ferjekaien på Oanes. Det legger nok en stein til byrden for det planlagte, private ferjesambandet over Høgsfjorden. Ordfører Stanley Wirak (Ap) bedyrer likevel at han ikke er særlig bekymret for ferjedriften i Nye Sandnes.

– Jeg velger å se dette som et arbeidsuhell. Jeg tror ikke de har skjønt hva dette går i. Nå har samferdselsdepartementet sagt at det er fritt for andre å drive ferje, og da blir det en misforståelse at de skal ødelegge for noe sånt før konsesjonsbehandlingen er gjort. Det de er redde for, er at de har garantert for inntektene til Ryfast, men det blir en sammenblanding av roller. De må ikke blande sammen myndighetsutøvelse med at de er redde for å måtte betale på en garanti. Det er derfor jeg kaller det et arbeidsuhell, sier ordføreren.

Les også: Høgsfjord-ferjen fikk skudd for baugen

- Arbeiderpartiets representanter var blant flertallet i fylkessamferdselsutvalget som stemte for å legge ned ferjekaien på Oanes. Som Sandnes-ordfører og leder i Rogaland Ap, hva synes du om det?

- Det er der jeg sier at jeg regner med at det var et arbeidsuhell. Det er ikke linjen til Arbeiderpartiet å legge hindringer i veien for et slikt samband, svarer Wirak, som ikke har vært i kontakt med de aktuelle representantene etter onsdagens møte i fylkessamferdselsutvalget.

- Kommer du til å ta kontakt med dem?

- Nå får vi bare se hvordan ting utvikler seg. Jeg anser ikke dette her som et reelt problem, sier Wirak.

– Bare dersom det ikke blir drift

Etter å ha vært i kontakt med Aps representanter i samferdselsutvalget, ringer Wirak Sandnesposten opp igjen.

– Her tror jeg folk har snakket litt forbi hverandre. Det som egentlig var saken var om fylket skulle vedlikeholde og opprettholde ferjekaiene. Den på Lauvik brukes til ferjedrift inn til Lysebotn, så den skal opprettholdes. På Oanes skal det ikke opprettholdes [fylkeskommunal] ferjedrift, men dersom det blir privat ferjedrift, skal ikke fylket legge hindringer i veien for det, men da må i så fall ferjeselskapet ta over vedlikeholdet av kaien. Det er i tilfelle det ikke blir ferjedrift de mener kaien skal tas vekk, sier Wirak, som medgir at vedtaket er «litt klossete».

– Dette er Arbeiderpartiet sin tolkning av vedtaket, men det kunne nok helt klart ha vært klarere. Nå skal dette opp i fylkestinget etter hvert, og så får tolkningene avklares der, sier han.

Saken fortsetter under bildet

VIL IKKE HA: Heidi Bjerga (Sv) sier at de som gikk inn for å stenge ferjekaien ikke vil ha ferjedrift mellom Lauvik og Oanes. Foto: Frode Olsen

– De vil ikke ha ferjedrift

Heidi Bjerga, Sandnes SV sin representant i fylkessamferdselsutvalget, avviser kontant påstanden om at vedtaket om nedleggelse av Oanes bare gjelder i tilfelle det ikke blir ferjedrift.

– De som stengte den var helt tydelige på at de ville stenge kaien fordi de ikke vil ha ferjedrift. Om det blir privat ferjedrift eller ikke, var ikke noe som angikk i saken. Det som sto i innstillingen fra rådmannen var at både Lauvik og Oanes skulle beholdes som ferjekaier, men så valgte de aktivt å ta den ut, sier hun.

SV stemte mot vedtaket, sammen med Høyre og Frp.

– Jeg synes ikke vi nå skal legge hindere hverken for vanlige, private ferjer eller turistferjer, så derfor sto jeg på fylkesrådmannens sitt forslag til innstilling. Vi har hørt at alle er bekymret for Ryfast opp mot ferjedriften. På møtet sa jeg at jeg var mest bekymret for gratiskjøring med el-kjøretøy. Når vi ser den veksten og bomsatsene som vil komme, vil det stimulere til kjøp av el-biler. Det er der den store bøygen vil ligge, mener Bjerga.

Spent på fylkestinget

Nå er det opp til fylkestinget å enten godta eller forkaste samferdselsutvalgets innstilling til vedtak. Det skjer i Egersund 13. og 14. juni.

– Det kommer til å bli hårfint. Jeg er spent på hva spent på hva Sandnes sine Ap-representanter som sitter i fylkestinget, og for så vidt også de fra Ryfylke kommer til å gjøre, sier hun.

Fylkesleder Wirak er i alle fall tydelig:

– Det er Ap sin linje å ikke legge hindringer i veien for dette, sier han.

Ekspropriasjon

I forrige uke skrev Stavanger Aftenblad at Sandnes kommune har sikret seg opsjon på å kjøpe et ti mål stort område rett ved ferjekaien på Lauvik. Planen er å bruke det til turistformål. Wirak avviser likevel kategorisk at onsdagens vedtak i fylkessamferdselsutvalget vil få konsekvenser for turistsatsingen i kommunen.

- Igjen, jeg regner med at dette var et arbeidsuhell, men hvis alt går galt eksproprierer vi kaien. Hvis det og går galt, er det en kai inne på Forsand og, sier Wirak og understreker at han ikke tror det må så sterk lut til. Foreløpig avventer han stortingsbehandlingen av sammenslåingsvedtaket 8. juni.

- Sier de det samme som står i innstillingen er vi ferdige med debatten om sammenslåing. Da blir det sånn, og så håper jeg at alle innser at sånn blir det, sier Wirak.

Kaller inn ferjeselskaper

Han forteller at kommunen jobber videre mot å få privat ferjedrift på plass før det eksisterende Høgsfjordsambandet legges ned i kjølvannet av den kommende Ryfaståpningen i 2019, og at de snart vil kalle aktuelle ferjeselskaper inn til et møte for å orientere om hvor langt de har kommet i arbeidet. Wirak understreker at kommunens oppgave er å legge til rette for private aktører.

– Drift er ikke vår oppgave, men vi er nødt til å sørge for at kaiene er på plass, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...