Unge aksjonister vil ha farten ned i Postveien

TAR ANSVAR: Brage Sebastian Brevik, William Gjesdal Hansen, Tarald Omland, Olav Skaland Johnsen, Viktor Stensson og Andreas Falcetta-Nilsen vil ha farten ned i Postveien. Nå samler de underskrifter som de skal gi til ordfører Stanley Wirak (Ap). Foto: Frode Olsen

Langs postveien er det en utbredt oppfatning av at farten har økt etter forkjørsretten kom. Det har disse sjetteklassingene bestemt seg for å gjøre noe med.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2017 kl 08:00

TRAFIKK: Innsatsen, initiativet og årvåkenheten til de seks sjetteklassingene ved Trones skole er langt over det man kan forvente av unge gutter i 11-årsalderen. Midt i beste taco-tid fredag kveld trålte de hele Trones i jakten på underskrifter for tryggere skolevei.

Skoleelevene har observert at farten på kjøretøyene i Postveien har økt betraktelig etter at kommunen gjorde den lange passasjen om til forkjørsvei. Nå går de fra dør til dør med en kampanje for å gjøre skoleveien sin tryggere. Olav Skaland Johnsen forteller at kameratene ikke trengte et nanosekund betenkningstid da forslaget kom på bordet.

– De aller fleste enige

– På tirsdag samlet vi rundt hundre underskrifter. Vi ringte på alle husene i nesten halve Postveien. De aller fleste som åpnet dørene er enige med oss i at farten har økt. Alle ønsker en trygg skolevei. Med den nye forkjørsordningen har sikkerheten avtatt, sier Olav Skaland Johnsen.

Alle de seks aksjonistene påpeker at de som kjører langs Postveien nå ikke trenger å tenke på hva eller hvem som kommer ut fra sidegatene. Av den grunn senkes ikke farten slik den automatisk gjorde tidligere. Heller ikke i forbindelse med fotgjengeroverganger. Tarald Omland er skremt over egne observasjoner.

Saken fortsetter under bildet

DEDIERTE: Fredag var den andre dagen guttene var ute for å samle underskrifter. Foto: Frode Olsen

– Vi ser oftere at førerne av bilene nå kikker ned på mobilen, og ikke tar hensyn til hverken fotgjengere, syklister eller sidegater. Mange av oss har den senere tid opplevd å stå med hånden ut ved fotgjengerovergangen, uten at vi blir registrert. Som følge av forkjørsretten følger bilistene rett og slett ikke godt nok med, sier Omland til nikkende kamerater.

Vil ha fartsdempere

Sjetteklassingene med Olav Skaland Johnsen i spissen mener situasjonen krever strakstiltak.

– Det er rundt 500 elever som bruker Postveien på vei til skolen. Det finnes også et eldresenter her. Vårt mål er at kommunen plasserer fartsdempere umiddelbart. Ikke små forhøyninger i forbindelse med fotgjengerovergangene, men dempere som gjør at bilene bare må ta hensyn, sier Skaland Johnsen.

Gjengen som var ute på samfunnsoppdrag fredag kveld har en målrettet plan med arbeidet. De skal fremme saken til ordføreren i Sandnes, en mann guttene omtaler ved fornavn.

– Det er ikke sikkert vi klarer tusen underskrifter, men vi skal i alle fall levere underskriftene til Stanley en dag han har tid til å ta i mot oss. Vi ønsker lavere fart ved bruk av fartsdempere, eller at kommunen gjør om slik at det blir som tidligere. Da var farten lavere og skolebarna tryggere, sier William Hansen.

Saken fortsetter under bildet

ENIGE: Ifølge guttene er de fleste de ringer på hos, stort sett enige med dem. Her er det Camilla Elvart som skriver under. Foto: Frode Olsen

Godt mottatt

Underskriftskampanjen har stort sett blitt godt mottatt blant de som har fått guttene på døren. Noen med utenlandsk opprinnelse skjønner ikke helt hva som blir sagt, og ønsker av den grunn å avstå fra å skrive under. Viktor Stensson er den eneste av guttene som har opplevd en viss form for motstand.

– Det var en mann som mente at veien allerede hadde nok sebrastriper i asfalten, og at det hele tiden sto folk med flagg for å hjelpe folk over veien. Jeg tror kanskje han hadde drukket litt, sier Stensson.

– Ja, han hadde helt sikkert drukket litt, i alle fall. Kona var jo helt enig med oss, sier Andreas Falcetta Nilsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...