Uønsket gjest fanget 
i Bråsteinvatnet

UØNSKET: Denne suteren, på 1160 gram, ble tatt i garn i Bråsteinvatnet. Foto: Privat

Lokale fiskere 
fanget en suter 
på over ett kilo i Bråsteinvatnet. 
– Miljøkriminalitet, konkluderer 
Sandnes 
kommune.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BRÅSTEIN: Suteren føyer seg dermed inn i rekken av flere utsatte fiskearter som er uønsket i vannet på Bråstein. Fra før har det blitt tatt både gjedder og sørv, også disse er satt ut av mennesker.

Svartelistet

Suteren hører ikke til i norsk fauna, og er derfor svartelistet. Den fant veien til Norge på 1800-tallet med god hjelp fra tyske og nederlandske gruvearbeidere, som satte ut fiskene i Solborgvannet i Arendal. Fiskearten har så spredt seg til mange andre vann naturlig og til dels med hjelp fra personer som har satt den ut.

Suteren blir ikke sett på som en plage selv om den er svartelistet. Det gjør blant annet sørven, som også er å finne i vannet på Bråstein. Også denne fiskearten er satt ut av mennesker. Det er også tatt mye gjedde i vannet i det siste, og det var gjedda fiskerne var ute etter da de fikk suteren i garnet.

Miljøkriminalitet

Arnt Mørkestad, som er viltansvarlig i Sandnes kommune, liker ikke at det settes ut svartelistet fisk.

– Dette er ikke bra. Det er miljøkriminalitet, sier han til Gjesdalbuen.

Mørkestad tror eneste løsning for å bli kvitt de uønskede fiskeartene er gjennom intensivt fiske.

– Rotenonbehandling er helt utelukket i Bråsteinvatnet siden det har forbindelser med Stokkalandsvatnet, hvor det igjen finnes en svært sjelden kreps, sier han.

Kommunen har blitt varslet om suteren, men det er foreløpig ikke tatt stilling til om det skal innføres tiltak for å få den fjernet.

– Vi har ikke kommet så langt enda, men jeg vet at enkelte personer fisker intensivt på gjedda, som vi også ønsker å fjerne fra vannet, sier Mørkestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...