Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Utrettelige i kampen mot retusjert reklame

Leverte 469 underskrifter til ordføreren

UNDERSKRIFTER: De 469 underskriftene fører til at kampen mot retusjert reklame blir tatt opp i bystyret som egen sak. Foto: Frode Olsen

Det var i fjor høst at lokallaget til Norske Kvinners Sanitetsforening virkelig satte inn støtet mot det de oppfatter som et skjønnhetstyranni mot dagens ungdom. Nå vil de ha kommunen med på laget, og et forbud og sterkere kontroll av retusjert reklame i det offentlige rom.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2018 kl 00:30

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) har lenge kjempet på et nasjonalt nivå for ungdommer og jenter spesielt. I kampanjen «Lei av å bli lurt» samlet de ulike lokallagene i 2015 over 26.000 underskrifter som de overleverte til helseminister Bent Høie (H).Målsetningen var at regjeringen skal rette søkelys mot det sanitetskvinnene mener er direkte helsefarlig, spesielt blant unge kvinner.

– Dagens unge jenter og kvinner blir stadig utsatt for et stort kroppspress, hvor idealene blir feilaktig fremstilt. Sosiale medier spiller negativt inn. Presset ungdommene opplever spiller noen ganger inn på den psykiske helsetilstanden. Selvmord er den verste konsekvensen. I kraft av å være en god rollemodell, håper Sandnes kommune vil bidra med å forby retusjert reklame i offentlig rom, eller i det minste forlange at retusjert reklame blir merket, sier Bente Sørbø.

Innført i andre kommuner

Høsten 2017 møtte Bente Sørbø og nestleder Hanne Thorsen et samlet formannskap. Der fikk de anledning til å legge fram saken, med spørsmål om hva sanitetskvinnene kan gjøre for å påvirke kommunen til å være en bidragsyter til at retusjert reklame forbys eller blir merket. Rådet til å samle underskrifter har de fulgt, og i løpet av vinteren har 469 mennesker støttet seg til aksjonen.

– I dag leverer vi underskriftene til Stanley Wirak. Da er vi forsikret om at bystyret kommer til å ta dette opp til behandling som en egen sak. Vi kjenner til at et forbud eller merking av retusjert reklame er noe som er iverksatt både i Drammen, Trondheim og i Kristiansand. Oslo kommune er i ferd med å henge seg på. Nå ber vi vår egen kommune om å ta et standpunkt i saken, sier Sørbø.

Aksjonen til NKS-kvinnene i Sandnes har vakt oppsikt i sentralstyret.

– De kommer til å bruke vår kampanje som et eksempel de mener andre lokallag også kan gjennomføre. Hvor vidt et forbud eller merking av denne type reklame i Sandnes er mulig å gjennomføre, vet vi ikke. Det aller viktigste er at kommunen viser at de vil dette til livs. Desto mer mennesker som snakker om temaet, jo bedre for ungdommene, sier Sørbø.

Viktig tema

Stanley Wirak var snar med å påpeke at kommunen er enige i at presset på dagens ungdom er veldig høyt. Spesielt når det kommer til kropps- og klespress. Han lover at administrasjonen når skal jobbe fram et forslag som politikerne må ta stilling til når saken kommer på bordet.

– La meg si at vi er veldig enige med dere. Nå skal vi kikke på hva vi kan gjøre kommunalt i denne sammenhengen. Da er jeg sikker på at administrasjonen sjekker opp hva de andre byene med et forbud har kommet fram til, og på hvilken måte de håndhever dette, sier Wirak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...