– Utrolig hyggelig å få Kulturprisen

HEDRES: Thomas Hinna, Eva Skarung og resten av Sandnes Operakor kan glede seg over Sandnes kommunes kulturpris for 2018. Foto: Frode Olsen

Sandnes Operakor håper at Kulturprisen kan bety noe både for rekrutteringen og publikumsinteressen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2018 kl 09:34

KOMMUNAL HEDER: Det var tirsdag kveld at Utvalget for kultur og oppvekst bestemte at Sandnes Operakor er årets vinner av Sandnes kommunes kulturpris.

Utvalget hadde sju kandidater å velge mellom. Sandnes Operakor var foreslått av Stangeland bydelsutvalg for «korets store lokale engasjement gjennom mange år».

– Rent umiddelbart er det bare utrolig hyggelig å få Kulturprisen, sier korets leder Eva B. Skarung til Sandnesposten.

– Det var mange flotte kandidater dette året, så det var en stor overraskelse at det var vi som fikk prisen. Jeg håper dette vil bety noe for medlemsrekrutteringen i koret og at interessen for opera og operetter vil bli styrket i Sandnes. Samt at et større publikum får høre om oss, fortsetter Skarung.

Aktivt år

Sandnes Operakor ble stiftet i 1985. Nåværende dirigent er sopran og musikkpedagog Kersti Ala-Murr. Per i dag har koret 31 medlemmer og det ledes av altså av Eva B. Skarung som selv har vært med i ti år – fire som leder.

At det nettopp skulle bli ved denne korsveien at koret skulle bli tildelt kommunens kulturpris, er neppe helt tilfeldig. Det siste året har nemlig vært svært begivenhetsrikt.

– Vi har sunget på vår egen Operakafé i foajeen på Kulturhuset med flotte unge operasangere fra vårt distrikt. Vi hadde en meget godt besøkt julekonsert i Metodistkirken, noe som var veldig gøy. Koret deltok også på Opera Rogaland sin sceniske forestilling Operagalla 2018 med flere andre kor, stort orkester og fantastiske solister, forteller Eva B. Skarung.

Ressurspersoner

To av korets medlemmer, Janet Wilford og Anita Figved, har vært med helt siden starten på midten av 1980-tallet. En annen svært sentral person i koret er Kjartan Veland Thu. Han er både kormedlem og vert for Operakafeen. Svært kompetent er også Kersti Ala-Murr, korets dirigent som er både operasanger og sangpedagog.

– Så vi er i de beste hender, konkluderer Eva B. Skarung.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STIPENDVINNER: Ida Lunde (20) fra Smeaheia har blant annet gjort seg sterkt bemerket i The Voice på TV 2. Foto: TV 2

Og som for kor flest, er det akkurat nå de neste store prosjektene som betyr mest.

– Vi holder på med å øve inn en forestilling som heter «100 years of Broadway», som er et knippe med sanger fra Broadway-musikaler. Dette skal vi framføre på en Operakafé i Kulturhuset (foajeen) til høsten. Vi har også litt andre planer med aktører som har tatt kontakt med oss, noen store og noen små, sier Skarung, og fortsetter:

– Det er dyrt å sette opp store produksjoner. Vi har hatt samarbeid med Sandnes symfoniorkester i alle år (SOOK- Sandnes opera- og operette kompani) og vi har planer også nå sammen med dem som vi prøver å finansiere med blant annet sponsormidler, men det er et veldig tungt marked for tiden. Vi mistet hovedsponsoren i fjor og måtte avlyse den planlagte oppsetningen av «Nøtteknekkeren». Det var en stor sorg for oss, for orkester og alle barnedanserne i kulturskolene i Sandnes og Stavanger, siden vi har gjort dette annethvert år siden 2005.

Men i dag er det derimot glede i Sandnes Operakor. Selve kulturprisen består av 20.000 kroner og et grafisk blad av en lokal kunstner.

– Facebookgruppene våre har glødet siden dette ble offentliggjort tirsdag kveld. Vi ble litt overrasket over at denne prisen ikke bare er «heder og ære og et diplom», men i tillegg en pengepris! Så nå må vi finne på noe kjekt! Det blir nok god stemning på øvelsen i kveld, sier Skarung til Sandnesposten onsdag ettermiddag.

Delte ut stipender

Utvalg for kultur og oppvekst fordelte også kulturstipender tirsdag kveld. Fløytist Hanna Zhang (17) ble tildelt 20.000 kroner. Zhang har ambisjoner både som fløytist og dirigent, og har planer om å delta på Dirigentuka 2018.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STIPENDVINNER: Stine Borgli har startet sesongen sterkt. Nå får hun også stipend fra hjemkommunen.

20.000 stipendkroner går også til Ida Lunde (20), som blant annet har gjort seg bemerket som The Voice-sanger tidligere. Stipendet ser hun for seg å bruke til blant annet å videreutvikle samarbeidet med flere etablerte låtskrivere i Stockholm.

Også Mats Nilsen (15) tildeles kulturstipend. Motorsyklisten jobber hardt for å nå toppen i sin idrett, noe som betyr en del reiseaktivitet.

Den siste kulturstipendvinneren i år, er syklist Stine Borgli (29). Også for henne betyr idretten mye reising, og stipendets formål er nettopp øremerket treningsopphold og sykkelritt i utlandet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...