Varsko om næringsareal – vil utvide på Foss-Eikeland

FOSS EIKELAND: Her er 135 dekar næringsareal nær ferdig opparbeidet. 135 dekar er solgt. Nå ønsker Sandnes Tomteselskap å utvide med ytterligere 250 dekar næringsareal.

Sandnes kommune har i dag nok næringsareal å tilby, men står i fare for å gå tom dersom det ikke snarlig blir tilrettelagt for mer i kommuneplanen. Nå roper tomteselskapet varsko.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2018 kl 19:37

NÆRING: – Det vi har av næringsareal i dag vil holde i knappe seks-sju år framover. Nå haster det med å få flere områder inn i kommuneplanen. Vanligvis tar det rundt 10-12 år fra de nye næringsområdene kommer inn i planen til den første virksomheten kan flytte inn og om det ikke blir fortgang i prosessen står vi nå i fare for å kunne stå i mangel på areal om få år. Det er ikke akkurat noen ønskesituasjon, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap.

Industri og logistikk

Næringsområdene Ravndal mener det er viktig å få på plass i kommuneplanen innen kort tid er 250 dekar på Foss-Eikeland og 100 dekar på Bærheim. Faller dette på plass vil det sikre kommunen næringsareal i et langt tidsperspektiv.

– Her handler det om områder som skal sikre at vi kan tilby næringstomter til de som har behov for utvidelse av virksomheten eller av andre grunner ønsker etablering av virksomhet i Sandnes. Vi snakker om tomter til industri og logistikk, ikke kontor. Det er nok tomter til kontor i sentrum, Havneparken og Skeiane. Ruten vil også kunne tilby 22.000 kvadratmeter med kontor om få år, sier han og fortsetter:

– Erfaringsmessig er det alltid en langvarig prosess når nye områder skal på plass og med tanke på at mye av det vi har i dag begynner å bli solgt ut er det av stor betydning at vi har nok reserveareal tilgjengelig. Dette er helt nødvendig i forhold til å gi bedrifter mulighet til å drive god langtidsplanlegging og sikre Sandnes som attraktiv næringsadresse.

Ravndal peker på Foss-Eikeland som et svært gunstig område rent plasseringsmessig for mer næringsvirksomhet.

– Området ligger i nær tilknytning til Vagle og den «nye» godsterminalen med direkte ankomst til E 39 etter at den nye tverrforbindelsen er etablert. Området vil også sikre næringsareal i et langt perspektiv slik at utviklingen av godsterminalen skjer etter intensjonen om «mer gods på jernbanen», sier han.

Viktig å få på plass

Gruppeleder Annelin Tangen (Ap) er også styreleder i Sandnes Tomteselskap. Hun deler Ravndals bekymringer og mener det allerede ved neste rullering av kommuneplanen må jobbes for å få inn mer næringsareal.

– Det er politisk enighet om at det hele veien må være hyllevarer i forhold til næringsareal, og dette handler om langsiktig tenkning. Vi har vært flink på å få ting på plass, men kan på ingen måte ikke slakke av. Videre utvikling med bygging langs kollektivaksen, i sentrum og bydeler er avhengig av at vi har nok areal tilgjengelig både med tanke på flytting av næringsvirksomhet og nyetablering, sier hun.

Tatt grep

Det er knappe ti år siden mangel på næringsarealer var et problem for Sandnes kommune. Siden den gang er det tatt politiske grep som har gjort at ting i dag er snudd på hodet. Det meste er gjort gjennom det kommunale foretaket Sandnes Tomteselskap. Tomteselskapet opererer på vegne av kommunen i alt som har med tilrettelegging og salg av tomter å gjøre og selskapet har hatt en sentral rolle i svært mye av den utviklingen som har skjedd de siste årene. Ravndal trekker fram utviklingen av Havneparken og flytting av virksomheter til Stangeland som et godt eksempel på viktigheten av å ha gode næringsareal tilgjengelig.

– Havneparken med nytt rådhus, Sandnes Sparebank, boliger og andre etableringer var mulig etter at vi kunne tilby allerede etablerte virksomheter å flytte til et godt tilrettelagt og attraktivt område på Stangeland. I dag er dette så godt som solgt ut, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...